Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hřiště mého života

Mám hroznou radost, že je to tady zase. Pravidelná dávka emocí, komedie, tragédie i dramata odehrávající se na travnatém jevišti o rozměrech cca 90 x 120 m.

Leze na mě jaro, líp tenhle stav vystihnout asi nejde. Znovu jsou tady všechny ty vůně a záblesky nejhezčího ročního období, deja vu opakující se každý rok. Všechno voní, voní i déšť, který v zimě prostě nevoněl! A kolem se toho strašně moc rodí, kočičky i koťata, sasanky, králíci, kopřivy, kůzlata, lásky…

Góly, fauly, žluté karty, krtince. Mé nejkrásnější vůně jara jsou totiž lehce netypické. Tráva, vápno, klobása, pivo, přepálený olej. O devadesát minut později ještě zpocené dresy a kopačky.

Výkřiky „záda, záda!“ nebo „lajna, vole!“, ať je slyším kdekoli, mě za všech okolností úplně rozněžní! Jako bych zase byla doma, seděla na jednom z nejčestnějších míst domácího „kotle“, což je první lavička hned u zábradlí pod střechou, celé hřiště jako na dlani a nervózní domácí fanoušci všude kolem, v ruce mají lahváč, cigaretu nebo klobásu, v hlavě jasnou strategii a po prvních pěti minutách hry znají výsledek. Všichni jsou trenéři a trenéři jsou idioti. Všichni by ten míč doběhli, všichni by toho obránce obehráli a všichni by ten gól dali. Všichni by ten gól chytili a všichni ten ofsajd viděli, jak to, že pomezní ne? Všichni by poslali ven Lukáše a ne Marka a do hry poslali Michala a ne Patrika. Nikdy by neudělali takhle blbej a zbytečnej faul a takhle blbě nehodili aut. Všichni by to pískali spravedlivě a nepřipískávali hostům. My si to víc zasloužíme, my jsme se na sestupových pozicích, jim o nic nejde!!! Tohle je marnej boj, ježiši, ti kluci se tam mohou strhat a je to na… přesně na to.

Kdo kroutil hlavou nad seriálem Okresní přebor, nezažil. Kdo nezažil, nepochopí. Kdo nepochopí, nezamiluje si to. Společenská událost, divadelní představení, koncert, napínavá podívaná, sem tam i nějaký ten pohledný aktér, to vše pro mě znamená venkovský fotbal. V podstatě nechápu své spoluobčany, kteří raději tráví sobotní odpoledne na zahrádkách nebo nedej bože na výletech a ochuzují sami sebe o tu vzrušující podívanou a adrenalinový zážitek, který s sebou těch dvakrát pětačtyřicet minut nese. Chodím na hřiště každých čtrnáct dní a potajmu sbírám materiály pro svůj vlastní sociologický průzkum. V této sezóně nemám bohužel moc možností řešit s hráči jejich výkony, nikdo se se mnou po zápase nechce bavit, vlastně nikdo se nechce s nikým bavit. Trenér mi odpoví pohledem, ve kterém umím číst „jdu se zabít“, v horším případě „ty mi taky můžeš…“, a když už se mi dostane odpovědi od některého z hráčů, je to přirovnání rozhodčího většinou k pánskému pohlavnímu orgánu, nedej bože když píská žena! Tak i tak, nic nového, to jsem během hry slyšela mockrát (a on/ona taky). Nejednou se kvůli tomu na hřišti červenala karta s jasným ortelem – do sprch. Vzrušující okamžik, o tom se bude psát, o tom se bude mluvit!

Na výhru však tým mého srdce čeká už dlouho. Osobně to až tak neřeším, protože já na tom hřišti s našimi kluky neběhám, o to víc si tyto společenské události, kterými mistráky na domácí půdě prostě jsou, za tím si pevně stojím, užívám. Abych to upřesnila, na fotbal chodím od dětství, převážně na domácí zápasy, a tak jsou pro mě všechny ty zvuky fotbalového zápasu, ta píšťalka, co se nese od lesa přes cestu a pole až ke hřbitovu, znamením domova, blízkosti přátel a zábavy, která se nikde jinde zažít nedá.

Celkově se dá říct – čím blbější zápas, resp. výsledek, tím větší zážitek pro diváky. Halasné „cigicaga, cigicaga“ z kabiny hostů po zápase víří všechny emoce, které si dovedete představit, a zvedá tlak v kabině domácích. Na okno šatny pro rozhodčí dopadají první kapky vztekle vylitého piva a skleslým domácím jsou nalévány první panáky rumu. Vyhrát je fuška, prohrát snad ještě větší. Prohrát se ctí. Jako v životě. A když je pro někoho fotbal život, je to o to větší práce. Dělat věci s láskou může i bolet, zvlášť pokud vás odnášejí ze hřiště na nosítkách. Je pro mě až obdivuhodné, s jakým nasazením se hráči té mnou ostře sledované pralesní ligy do zákroků občas pouštějí. Zadarmo. Pro dobrý pocit z výhry. Pro radost a potěšení diváků. Riskují pracovní neschopnost prostě proto, že kdysi někdo rozhodl o tom, že tohle kopání a honění se za nafouklou koulí o průměru 22 cm bude sportem.

A dokonce natolik oblíbeným, že se mu budou věnovat po celém světě všechny generace, dokud se tahle planeta bude otáčet. Od té nejzapadlejší Lhoty po největší světové metropole. A všude platí to samé, jak je v tom to srdíčko, je to základ. Měli jsme hrozně moc šancí, ale soupeř byl prostě lepší, odolával, pak dal ten jeden pitomej gól z breaku a bylo vymalováno! Ti kluci hráli hrozně dobře, my jsme je trápili, ale nestačilo to. Asi bychom měli víc chodit na ty tréninky a cvičit ty signály. Hnátkovo starý dobrý „dlouhý nakopávaný balony, důraz v osobních soubojích a trefovat zařízení“ ne vždycky stačí, ty jo…

Chci tím vším říct, že ač se v tomto světě pohybuji od dětství, jsem jím stále fascinována a ať se se mnou klidně kdokoli pře, kam se hrabou profesionální zápasy. V dnešní době je nezbytné nutné vážit si každé dobrovolné činnosti, které lidé věnují vlastní čas i peníze. Pro radost, pro zachování tradice, pro potěšení ostatních, pro to vzrušení, pro ten nezaměnitelný pocit z výhry. Venkovský fotbal byl, je a bude jedním ze specifik České republiky. Tak si ho važme a podporujme ho!

Na závěr má příslušnost. TJ Sokol Plánice, Plzeňský kraj, okres Klatovy, III. třída přeboru mužů (alespoň tedy v této sezóně). Pak už je jen IV. třída. Prales. A asi tam zase spadneme. Nevadí. Miluju to a strašně jim fandím, těm našim klukům modrožlutým! Miluju fotbal a všechno, co miluju, a vzbuzuje ve mně emoce, je pro můj život dobré. I pro Váš, ať už je to cokoli, fotbal, šachy nebo… sami nejlíp víte. Tak určitě. 

Autor: Ivana Roubová | středa 6.4.2016 9:06 | karma článku: 16,35 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Ivana Roubová

Seznamka to (ne)zachrání II.

Bylo to úplně symbolický. Před pár minutami jsem si za doprovodu písničky Proklínám od Janka Ledeckýho zrušila účet na Tinderu a rovnou odinstalovala aplikaci z telefonu. Rozloučili jsme se po cca devíti měsících.

21.1.2022 v 23:52 | Karma: 23,60 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Já, pravdoláskař

Možná jsem se tak narodila. I když to bylo ještě více jak rok před tím, než tady pukaly ledy a než hesla o pravdě a lásce zněla ze všech stran. Ale vyrostla jsem s nimi a přijala je za své. A vyznávat je nepřestanu. Nikdy.

14.11.2019 v 21:46 | Karma: 24,07 | Přečteno: 950x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Kroky vpřed a do neznáma zároveň. Věk: 30.

Když říkám, že jsem žádnou změnu 1. března 2018 v 17.25 hodin nepocítila, je to pravda. Je to jen číslo, a jestli je na začátku dvojka nebo trojka, je jedno. Stejně to ale postupem času člověka nutí k zamyšlení a bilancování.

2.8.2018 v 21:53 | Karma: 18,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Byla jsem na fesťáku

Znáte to, tisíce lidí, nulová hygiena. Neznáte? Taky jsem neznala. Ale už mi bylo třicet, jsem velká holka, tak jsem uznala, že jsem již zralá na to tuhle dobrodružnou výpravu podstoupit. Samozřejmě pouze se zkušeným doprovodem.

19.7.2018 v 23:34 | Karma: 30,39 | Přečteno: 3781x | Diskuse| Kultura

Ivana Roubová

Kdybych byla bývala byla blbá…

Titulek článku hlásal: JE LEPŠÍ BÝT HEZKÁ NEŽ CHYTRÁ. Tvrdí to prý odbornice na pocity štěstí. No, ještěže si tohle můžeme všichni vybrat. Ještěže i naši rodiče si mohli říct: „Pojď mámo, vlítnem na to, uděláme si krásnýho génia!“

22.6.2017 v 0:48 | Karma: 30,79 | Přečteno: 3519x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem inženýrka, asi omylem. To, co jsem vystudovala, nemá moc společného s tím, co mě doopravdy baví, o čem mě baví psát a o čem mě baví přemýšlet. Toho je hodně. Žiju život, který mě baví, i když stále něco hledám. Je mi přes 30 a pořád nevím, čím budu, až budu velká.

Seznam rubrik