Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

21. srpen 1968 byl jen začátek

Vpád a následná okupace Československa vojsky SSSR bylo jediné možné vyústění ze situace, kdy by jeden vazalský stát mohl být příkladem pro ostatní. Bez tvrdé síly by takový dominový efekt ani Brežněv s celým politbyrem nezvládl.

To za prvé a za druhé byla československá západní hranice bez "ochrany" Rudé armády. Brežněv tím tak zabil "dvě mouchy" jednou ranou.

Potud je to vlastně pochopitelné, ale to, co následovalo, je již neuvěřitelné. Následné normalizace dokazující, že jsme pochopili úděl vazala, se ujali naši lidé. Komunisté, kteří zavírali, vyslýchali a týrali ty, kteří měli jiný názor. Dokonce si vzpomínám, když vojáci opustili rozhlasovou budovu na Vinohradské, my tam ve studiu 1 uvítali prezidenta Svobodu, který poděkoval těm, kteří národ uklidňovali a tím nedošlo k větším ztrátám. Celé to divadlo bylo zakončeno postupným vyhazováním těch, kterým prezident děkoval. To byl Štrougalův splněný slib normalizátorům. O práci v rámci prověrek přišlo mnohem víc zaměstnanců podle přístupu snaživců v různých podnicích.

I mezi samotnými rozhlasáky se zrodili "noví" spravedliví, kteří se obrátili jako správné korouhvičky. Měli jsme ve vedení KAN, což nebyl klub angažovaných nestraníků, ale Kaňka+Novák. Bylo to zvláštní období, kdy si mohl každý schopný (všeho) vydundat i lepší funkci. V Karlíně zase Karel Hnídek vypisoval celé večery jména z pásků, na nichž byly záznamy z prvních dnů okupace. Já přežil celkem dobře, jednak jsem v prvních dnech byl na dovolené a druhak jsem nebyl tehdy ještě plně kvalifikovaný. Maturita ze zdravotky mi byla na prd, ale byl jsem v montážce, která se starala "jen" o kabely a linky. Navíc jsme pracovali tiše. Manželka byla na pokladně a denně chodila domů sklíčená, kolik lidí si bylo u ní nechat podepsat výstupní list. Pak si tam chodili "noví redaktoři" pro mimořádné odměny. Jeden si stěžoval, že měla k jeho odměně poznámky a že se mračí. Doma mi řekla, že se podivoval nad vysokou odměnou a zač že to má. Řekla jen se také diví. V některých redakcích museli nechat vždy někoho, kdo těm kádrům opravoval texty, aby byly vysílatelné.

Do naší dílny do Opletalky si někteří staří hlásní chodili pokecat. Jeden se nám svěřil, že musí ty sračky číst, protože má doma nemocnou ženu, kterou by jinak neuživil. Ty komunistický svině šly tak daleko, že hlídaly aby vyhození z rádia nedostali víc, než 1 400 korun hrubého. Naštěstí mezi těmi, kteří mohli zůstat, bylo pár odvážlivců, kteří svým jménem uváděli díla vyhozených a dávali jim jejich honoráře. Nevím, jestli to nebyl také případ seriálu "Jak se máte Vondrovi?"

Byla to divná doba. Myslel jsem si, že mě nemohli vyhodit ze strany, protože jsem v ní nebyl, ale zase nevzali dceru do gymnázia na Ohradní, protože jsem ve straně nebyl a spolužačku s trojkama tam vzali, protože její tatínek tam byl. To jsem si zažil po roce 1950 sám, tak vím, jak tu nespravedlnost dcera cítila.

To jsme byli jen jednou z mnoha těch rodin, které trestala a šikanovala bolševická zrůdnost.

Za Protektorátu bylo jasné, kdo je kdo. Z udavačů se stali komunisti, kteří si užívali vítězství v roce 1948. Pak jim to někdo chtěl vzít? Už věřím, že je, tedy sověty, někdo k nám pozval, aby ráj udavačů vzkvétal na věčné časy.

www.rottpanorama.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ivo Rottenberg | pondělí 27.8.2018 23:10 | karma článku: 19,47 | přečteno: 353x
  • Další články autora

Ivo Rottenberg

Duben - apríl

Opravdu s námi hraje měsíc duben takový apríl?Takvičok třeba novičok. Je to bizarní název nebezpečného vraha, který vraždí tiše, a velmi obtížně se hledá ten, který jím vraždil.

10.4.2018 v 9:01 | Karma: 14,05 | Přečteno: 213x | Politika

Ivo Rottenberg

Boj za pravdu?

Novináře a média dělíme na přátelská a veřejnoprávní. Za nepřátelská jsou tudíž považována taková, která zatím nebyla ke koupi nebo se (zatím) nedala ovládat, na čemž se tvrdě soustavně pracuje.

16.3.2018 v 13:52 | Karma: 21,59 | Přečteno: 693x | Politika

Ivo Rottenberg

O mém vnímání prezidenta

Nejsem politolog a ani ekonom. Jsem jen dědek s osmi křížky na bedrech, který jen kouká, co se kolem něho děje. Občas si dovolím projevit svůj názor v komentářích na fb a v blogu či na webu.

13.3.2018 v 15:22 | Karma: 30,66 | Přečteno: 1062x | Politika

Ivo Rottenberg

Vzpomínka na únor 1948

Byli jsme průměrná rodina. Po válce se všichni chtěli vrátit do let před rokem 1938. Bylo to zvláštní období, na které si vzpomenu vždy při posuzování pádu režimu v roce 1989.

23.2.2018 v 12:50 | Karma: 40,24 | Přečteno: 2373x | Ostatní

Ivo Rottenberg

Jakého chci prezidenta?

Nezáleží na mně, protože každý z nás má jinou představu. Já sám nejsem náročný, ale nechci za prezidenta někoho, kdo by se choval jako štamgast hospody IV. cenové skupiny.

8.1.2018 v 20:51 | Karma: 22,54 | Přečteno: 530x | Politika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 408
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1261x

Seznam rubrik