Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politici nás ženou do záhuby

Nechci, aby byly zmrazeny důchody, zvýšeno DPH a nelíbí se mi ani další úsporná opatření.  V tom jsem stejný jako Paroubek s Topolánkem, ale na rozdíl od nich je mi jasné, že není možné zvyšovat státní deficit a je potřeba hledat úspory. A tak se se zmrazením důchodů a zvýšením DPH pomalu smiřuji. Jenom nechápu, proč hasičský sbor Paroubek a Topolánek není schopen se sejít a řešit požár. Ono to počká, až se hasiči sociální demokraté dostanou k moci a pak zváží, jestli je ten požár skutečný a má smysl ho hasit, říká jejich velitel Paroubek.

Topolánek si není také jistý, že jde o skutečný požár a čeká, jestli místo požáru nepřide spíš povodeň. Ale je to úplně jedno jestli nás zahubí oheň nebo voda, je jisté, že když nezačne vláda za podpory všech stran okamžitě hledat řešení, dojdeme jisté záhuby.

Souhlasím s ministrem Janotou, že je třeba zvýšit DPH, i když mne to bolí. Souhlasím se zmrazením důchodů, ačkoliv se mne to bezprostředně týká, nelíbí se mi zvýšení spotřební daně, ale chápu, že jiné cesty není.

Líbí se mi ale, že na záchranu ČSA je ochoten odstoupit management, když zaměstnanci si sníží platy a tím zachrání svou společnost, která jinak zkrachuje a o platy pak přijdou v plné výši. Nejsem ale naivní a jsem přesvědčen, že to management nemyslí vážně, protože si je jistý, že si zaměstnanci na své platy sahnout nenechají. Nikdo si na ně nenechá sahnout. Moc by se mi líbilo, kdyby si o patnáct procent snížili plat poslanci, kteří ke zkáze společnosti přispěli nejvíc tím, že včas nepřijali odpovídající opatření a příslušné zákony. A to jenom proto, aby náhodou nepřišli o koryta a ze strachu z nepopulatistických opatření. Neudělají to a spíš si navrhnou mírné zvýšení svých prebend, aby mohli krizi čelit s větším úspěchem. Stejně jako se obézní člověk musí přežrat, aby měl sílu se svou obezitou bojovat. 

Žijeme v patové situaci. Politické strany nemají za nic zodpovědnost, protože nevládnou, vláda nemá mandát a Paroubek se s Topolánkem nepotkal, aby společně s premiérem a ministrem financí řešili problém, co dál. Zjevně je jim ekonomický vývoj našeho státu lhostejný. A krize nekrize, deficit nedeficit, budou dál vyhazovat prachy za přiblblé kampaně, aby prostřednictvím voličů získali potřebý počet mandátů (koryt), který by jim umožnil vládnout. Ale komu a pro koho? Po volbách budou populistické sliby stejně zapomenuty a pár let nám vítězná strana bude namlouvat, že všechny problémy, které máme, způsobila ta strana druhá, protože o politické vině vždy rozhoduje vítěz.

Začínám mít pocit, že kdyby nám dočasná vláda vládla ještě pár let, vůbec by se nic nestalo. Pouze by se ušetřily velké peníze, které strany vyhodí za volby, přestaly by se házet vajíčka na Paroubka a kameny na Topolánka (pokud to byly vůbec kameny) a nemuseli bychom nosit warholovské tričko s portrétem knížete, který mne znechutil výrokem, že popularita je něco, co se nedá schovat do ledničky.

Tak si, milánkové, svou populariru užijte: Paroubek svého "lenonna" v Reflexu, Topolánek naaranžované staré jizvy a kníže svůj warholovský portrét. Jenom se bojím s čím ještě přijdou komunisti a Čunek. A taky nevidím ani minimální snahu najít cestu z ekonomické šlamastiky. Že by ale Janota přeháněl? 

Autor: Ivan Rössler | pátek 28.8.2009 7:03 | karma článku: 24,38 | přečteno: 1353x
  • Další články autora

Ivan Rössler

Petr Oliva

V roce 1972 jsem dělal rozhovor s devětadvacetiletým Petrem Olivou. Vezměte ukázku z tohoto rozhovoru jako malou vzpomínku na herce, který nás nedávno opustil.

10.2.2019 v 8:08 | Karma: 13,30 | Přečteno: 702x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Ivan Mládek 77

Dnešní sedmička v datu (7. února) není jediným šťastným číslem Ivana Mládka. Dneska svůj datum narození obohatil o další dvě sedmičky, protože dnes se Ivan Mládek dožívá sedmdesáti sedmi let.

7.2.2019 v 7:44 | Karma: 23,35 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Lovec perel Mirko Pašek

Dnes je to sedmnáct let, co zemřel v jednadevadesáti letech spisovatel Mirko Pašek. Jeho Lovci perel patří asi k nejznámějším knížkám, které napsal. A není jich málo. Tou první je Loď Opanake, která vyšla, když mu bylo třicet let.

6.2.2019 v 10:47 | Karma: 14,61 | Přečteno: 379x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

První den Novy

4. 2. 1994 začala vysílat TV Nova. Už je to pětadvacet let. Měl jsem to štěstí, že jsem u zrodu Novy byl. Její start jsme připravovali necelý rok. Dostal jsem na Nově na starosti zábavu.

4.2.2019 v 9:00 | Karma: 13,15 | Přečteno: 492x | Diskuse| Kultura

Ivan Rössler

Ticho za Jana Palacha

Ve středu 16. ledna to bude padesát let, kdy se na Václavském náměstí upálil na protest proti sovětské okupaci Jan Palach, tři dny na to na následky svého popálení zemřel. Chtěl bych v této souvislosti napsat o písni Ticho.

14.1.2019 v 9:29 | Karma: 20,98 | Přečteno: 600x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1848x
Scénárista, textař, dramaturg. Pracoval v rozhlase, vydával desky v Pantonu, dramaturgoval festivaly Rockfest a Porta, byl šéfredaktorem TV NOVA. Víc na www.irossler.cz