Zabít brněnské veletrhy? Zabijeme nejen Brno

Covid-19 zasáhl Brno mimořádně tvrdě. Dvě nejvýznamnější mezinárodní akce mého milovaného města jsou kvůli pandemickým opatřením buď drasticky omezeny nebo rovnou zrušeny.

Jde samozřejmě o Moto GP, která se jede bez účasti diváků, a o Mezinárodní strojírenský veletrh, který prostě - nebude.

Pro letošek - jenže třeba to dopadne ještě hůře. Bez pomoci státu totiž může Brno o tyto ikonické akce rovnou přijít.

Mezinárodní strojírenský veletrh se měl letos konat po šedesáté druhé. Dosud nikdy nebyl zrušen, přežil i srpen 1968. Jenže letos 10. března bylo v rámci boje s koronavirovou nákazou zakázáno Ministerstvem zdravotnictví ČR konání všech veletrhů. Což samozřejmě vzhledem k situaci chápu.

Méně už chápu to, že zatímco od dubna mohly být otevřeny velké hobby markety (prý mají vysoké stropy – jenže veletržní prostory je mají ještě o pět metrů vyšší), zákaz pořádání veletrhů skončil až 22.června. Ovšem za podmínek, které i tak pořádání skutečných veletrhů znemožňují, přestože taková akce není primárně určena veřejnosti, ale odborníkům.

Proto vedení Veletrhů Brno a.s. (jediným majitelem je statutární město Brno) muselo letošní 62. Mezinárodní strojírenský veletrh odložit o rok, konat se má 13.-17.9.2021. Od března 2020 byl už zrušeny veletrh zemědělské techniky TECHAGRO, veletrh elektroniky AMPER, veletrh koupelen, sanity a topení Ptáček, festival Majáles, kongres KARDIO… Ztráty Veletrhů Brno se pomalu blíží magické hranici půl miliardy korun.

V covidem hůř postiženém Německu se přitom veletrhy mohou konat už od 23.května, v Polsku od 6.června. Zákaz podnikání ve veletržním průmyslu přitom neohrožuje jen tradiční brněnskou událost a město Brno jako majitele veletržní společnosti. Jde také o 1500 zaměstnanců a spousty živnostníků, řemeslníků a malých i velkých firem, které veletržní činnost živí. Podobná situace je třeba na výstavišti Praha-Letňany, v Českých Budějovicích kvůli také odsunutému agrosalónu Země živitelka; týká se dalších desítek subjektů po celé republice.

Především ale tato situace ohrožuje český průmysl. Veletrhy Brno, které mimochodem až do letošního roku ročně vydělávaly bez jakýchkoli dotací okolo 300 milionů korun, jsou totiž významnou vývozní branou našich továren a podniků. Jestliže naší brněnské výkladní skříni českého průmyslu a celé ekonomiky nepomůžeme, může to dominovým efektem zničit mnohem víc než jen jednu dvaašedesátiletou tradici.

Autor: Roman Onderka | čtvrtek 6.8.2020 13:06 | karma článku: 14,98 | přečteno: 444x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56

Roman Onderka

Digitální nedaň

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40