Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pár slov k 17. listopadu

Kolega bloger Ivo Vašíček patří k těm autorům, se kterými prakticky vždy nesouhlasím, ale o to pravidelněji je čtu. A s jejich závěry polemizuji. Jeho série článků "Listopad 1989 zcela subjektivně" však příčinu k polemice téměř nedává. Naopak, při jejich čtení jsem se cítil přenesen do Brna před dvaceti lety, do doby, kdy se nám před očima zhroutil totalitní systém.

Jsou to vzpomínky dávno zaváté časem, ale stačí pouhé připomenutí a hned zase ožijí před očima. A tak jsem si spolu s kolegou Vašíčkem připomněl, že tenkrát před dvaceti lety jsme se na sebe na ulicích usmívali a notovali si Karla Kryla nebo Jaroslava Hutku. Bůh ví, proč přitom jejích obvykle tklivé písničky zněly tenkrát tak optimisticky. 

Od té doby uplynulo dvacet let, během kterých se naše společnost změnila k nepoznání. Je neoddiskutovatelné, že mnohé z těchto změn byly více než pozitivní. Můžeme například zajít do obchodu s kompaktními disky, koupit si Krylovo Best of a pak si jej pustit v autě (nebo v autobuse) cestou do Vídně, kam se můžeme podívat bez výjezdní doložky a pasu za čtyři stovky.Mladí talentovaní lidé dnes běžně studují v Anglii či USA a řada dělníků a řemeslníků jezdí do zahraničí za prací. Česká republika je pevně ukotvena v NATO a EU, naše vnější bezpečnostní situace je nejlepší v dějinách tohoto národa. Podle všech srovnání cen zboží i služeb se máme o mnoho lépe než před dvaceti lety. Lépe bydlíme, jíme, a máme mnohem lepší zdravotní péči. Frontám na toaletní papír a banány se smějeme. Vše bez šikany všemocných úřadů, které by mohly škrtnutím pera poslat kohokoli do vězení. Tohle znělo před dvaceti lety jako sci-fi. 

Ale, jak správně postřehl kolega Vašíček, přes to všechno se na sebe lidé na ulici opět neusmívají a euforie Sametové revoluce je dávno ta tam. Pohled na zamračené tváře mi přitom už prakticky zevšedněl, takže nebýt kolegova blogu, skoro bych zapomněl, že to bylo kdysi jinak. Nemůžeme totiž strkat hlavu do písku a předstírat, že polistopadový vývoj navzdory všem pozitivům většinu Čechů a Moravanů tak trochu nezklamal. 

Důvodů je celá řada. Tím prvním byla asi privatizace při "zhasnutém světle", kdy se v aukčních síních a později v investičních fondech začali zcela bezostyšně objevovat jedinci, které pouhých pár měsíců před tím vídali lidé stát s bony před Tuzexem, povýšeně přebírat úplatky někde v zelenině nebo dokonce horlivě budovat socialismus v kancelářích OV KSČ. Opravdu v této souvislosti nemohu hořce nevzpomenout zapomenout argument dnešníhoprezidenta: "Na penězích nepoznáte, zda jsou čisté či špinavé, a při koupi státního majetku to kontrolovat nelze." Praxe ze západu tehdy i dnes ukazuje, že to kontrolovat nejen lze, ale že se to kontrolovat musí. Jinak se lidé (až na několik jedinců) pomalu přestávají usmívat. 

Druhá příčina má své kořeny hluboko v historii. V roce 1946 valná většina lidí nevolila komunisty proto, že by je oslovil jejich (ostatně extrémně prolhaný) program, ale že je zklamal kapitalismus bez přívlastků, který vyústil v krizi a druhou světovou válku. V letech 1968 i 1989 pak byli titíž lidé či jejich potomci zklamáni socialismem, ale ono zklamání z kapitalismu v nich stále leželo. V roce 1989 proto většina občanů toužila po modernímsociálním státu a spíše než po kapitalismu rozvojových zemí pošilhávali po kapitalismu ve Skandinávii nebo v tehdy v západním Německu. Budování kapitalismu bez přívlastků v první polovině devadesátých let proto pro ně představovalo další zklamání. 

Další zklamání představuje všudypřítomná korupce, která se během uplynulýchdvaceti let přesunula z masen a autoservisů do luxusně vybavených kanceláří. A tak bych mohl pokračovat. Určitě ale nelze říci, že zklamání přebilo to, čeho jsme sametovou revolucí dosáhli. 

Bylo pro mne velkou ctí, když se na mě obrátili tvůrci projektu "Česká vize" a požádali mě, abych napsal pár řádků k dvacetiletému výročí 17.listopadu. Ocitl jsem se tak trochu nezaslouženě mezi plejádou osobností a mistrů pera, na které často hledím jako na své vzory. Velmi si toho vážím a myslím, že se mi tehdy podařilo přesně vystihnout to, co cítím. Dovolte mi proto se opakovat, a znovu napsat pár slov, které měly svou "premiéru" právě v "České vizi". 

Opakuji tedy: listopad 1989 nám přinesl obrovská pozitiva, kterých si musíme vážit. V první řadě nám všem vrátil svobodu. Pokud však chceme oživit ducha Sametové revoluce a zase se na sebe usmívat, nemůžeme čekat na pověstného Godota. Ten totiž nepřijde. Opatrujme a chraňme si nabytou svobodu a buďme za ni vděční, protože zdaleka není samozřejmostí. Namísto stesků nad výše uvedenými (ale i dalšími) nešvary, je třeba se s nimi pustit do boje apřevzít odpovědnost za věci veřejné. Odstranit korupci či prosadit férové sociální standardy totiž dost dobře nedokáže ani sebelepší politik. To je úkol pro celou společnost, která musí opět zvednout hlavu a táhnout za jeden provaz.  

Moc bych si přál, aby byl odkaz listopadu 1989 právě tenhle. 

Váš Roman Onderka 

Autor: Roman Onderka | čtvrtek 12.11.2009 9:50 | karma článku: 30,55 | přečteno: 3566x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

Klíčovými soupeři pro sociální demokracii v podzimních volbách jsou samozřejmě ANO a další pravicové strany sdružené ve Spolu – takže ODS, TOP 09 a lidovci. Ale máme tady i pár extrémních podivných existencí.

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56 | Přečteno: 497x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Je ministryně financí národní poklad nebo velký omyl?

Nedávno jsem dal na svůj facebook post dosti ostře kritizující ministryni financí Alenu Schillerovou. Základ byla statistika: V prvním letošním kvartále se vládní dluh měřený poměrem k HDP zvýšil o 6,3 procentního bodu.

9.8.2021 v 8:49 | Karma: 12,67 | Přečteno: 381x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Zákonem nezakážete neštěstí, pane ministře

Ministr průmyslu a obchodu a souběžně dopravy Karel Havlíček nám k tragické železniční nehodě na Domažlicku řekl leccos. Především vzkazuje, že ji nikdo nemá politizovat. To ale berme tak trochu jako pud sebezáchovy.

6.8.2021 v 9:05 | Karma: 12,45 | Přečteno: 420x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Daně porostou. Jde jen o to, komu

Pojďme si říct na rovinu, že po podzimních volbách se daně zvýší. Nemohou se nezvýšit. Budeme řešit dopady koronavirového rozvratu veřejných financí, do kterého ODS, ANO, SPD a komunisté přilili benzín superhrubé mzdy.

2.8.2021 v 8:09 | Karma: 11,24 | Přečteno: 431x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Roman Onderka

Digitální nedaň

Začíná to vypadat, že ačkoliv první koncepce rozpočtu 2022 počítají s příjmem z tkz. digitální daně, příslušný zákon ministerstvo financí ani hnutí ANO nijak neprosazují. V tuto chvíli se zdá, že to bude řešit až příští sněmovna.

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40 | Přečteno: 198x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1498x
Brňák tělem i duší, sociální demokrat, politik a zároveň docela obyčejný padesátník. Dříve mimo jiné primátor Brna, v tomto volebním období poslanec PSP.

Seznam rubrik