Kam s covidovými miliardami? Věřme obcím!

Skoro přesně před dvěma měsíci jsem na tomto místě psal, že nemám problém podpořit plán na záchranu české ekonomiky v rekordní výši 500 miliard korun. Jen jde o to, na co se mají tyto peníze vydat, aby to mělo skutečný smysl.

Viz můj blog Půl biliónu? A není to málo? z 18.6.2020.

Vláda, respektive ekonomičtí ministři ANO zatím s žádným přesným a konkrétním plánem nepřišli. Zato si tu práci dala platforma ekonomů KoroNERV-20, která navrhuje investovat dokonce 660 miliard korun. Navrhují udělat nyní populární semafor, na kterém by smysluplné investice označili zeleně a ty nepotřebné červeně. Po konzultací třeba s Hospodářskou komorou ČR navrhují, aby zeleně svítilo například zrychlení odpisů pořizovaných budov a zařízení jako přímá pomoc postiženým firmám a červeně třeba výstavba aquaparků.

Už ve svém posledním textu na toto téma jsem upozornil, že je sice krásné a správné investovat například do železnic a dálnic, ale bohužel to u nás narazí na nepřipravené projekty. Ministerstvo dopravy a její podřízené organizace zkrátka výrazně vyšší objem peněz nedokážou do staveb tolik potřebné infrastruktury přetavit.

Jenže existují oblasti, kde projekty jsou. A ve své většině smysluplné. Obce a města se totiž každoročně hlásí o peníze na opravy místních silnic, mostků, nebo lokálních sportovišť, malotřídních škol a sociálních zařízení. Bohužel, peněz rozdělovaných ministerstvy místního rozvoje nebo školství bývá málo. A spousta projektů tak zůstane pod čárou, peníze na ně nezbydou.

Přitom jde velmi často o projekty kvalitní, místní lidé na jejich přípravě nechali spoustu práce. Jen se na ně zkrátka nedostalo.

Takže co kdybychom v rámci oživení ekonomiky – a tedy i stavebnictví – jen posunuli pomyslnou čáru níž? Investiční peníze by se dostaly přesně tam, kde je potřebujeme, do malých měst a obcí, do oblastí, kde nebývá peněz nazbyt a kde pomohou především místním firmičkám a živnostníkům. A zároveň vznikne něco užitečného.

Samozřejmě souhlasím s tím, abychom takhle nestavěli nesmyslné aquaparky nebo další rozhledny, ze kterých někdy není ani nikam pořádně vidět. Ale školy, domovy důchodců, sportoviště a místní komunikace? Kdybychom dokázali takhle podpořit obce a města, podpůrné peníze se dostanou přesně tam, kam mají jít. A není to ani nijak složité nebo obtížné. Stačí se správně rozhodnout.

Autor: Roman Onderka | pátek 21.8.2020 8:00 | karma článku: 8,47 | přečteno: 147x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56

Roman Onderka

Digitální nedaň

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40