Chci zneužít návštěvy papeže. Ke zviditelnění Brna!

Studený červenec vystřídal tropický srpen a některým lidem se asi z toho sluníčka zamotala hlava. Jak jinak si vysvětlit tu a tam zaznívající hlasy, že se sociální demokraté chystají zneužít zářijové návštěvy papeže Benedikta XVI. k předvolební kampani. Toť slova poslance ODS Marka Bendy.

Wikipedia

Panu Bendovi připadá divné, že Svatý otec přijede do České republiky zrovna před volbami, a podezírá pana prezidenta Klause, že to takhle ruku v ruce s ČSSD zařídil. Dále se pozastavuje nad tím, že hlava katolické církve navštíví Brno, kde se setká mimo jiné s primátorem Onderkou. Ten tam navíc bude nejspíš dělat kampaň a rozdávat letáčky. A bylo by dobré, aby církev tomuto zneužití ze strany ČSSD zabránila. Ale nemá k tomu prostředky – tolik z Bendova rozhovoru pro agenturu Interfax.

Nad první „argumentem“ jsem nejprve chvíli nevěřícně kroutil hlavou, a pak se začal docela hlasitě smát. To si pan poslanec za dvacet let v politice ještě nezjistil, jak se organizují státní návštěvy? Opravdu netuší, že takovou návštěvu domlouvají dlouho dopředu ministerstva zahraničí a prezidentské kanceláře obou zemí? (V případě Vatikánu ovšem nikoliv ministerstvo, ale Státní sekretariát). Uvědomuje si alespoň pan Benda, že Svatý otec je hlavou církve se zhruba miliardou věřících? Nejspíš netuší a neuvědomuje si.

V Praze přivítá papeže její primátor Pavel Bém (ODS). Benedikt XVI. navštíví Brno a setká se zde s prezidentem ČR Václavem Klausem, primátorem statutárního města Brna Romanem Onderkou a hejtmanem JmK Michalem Haškem. Podle něj Hašek a Onderka zneužijí návštěvy papeže. Ještě zapomněl dodat, že ji zneužije prezident Václav Klaus s chotí. Ach jo!

Co se týká rozdávání letáků či jiné propagace ČSSD, platí zde nejspíš ono okřídlené „podle sebe soudím tebe“. Musím podotknout, že nemám ve zvyku si plést politické kampaně s povinnostmi primátora. Jestli pan Benda ano, je mi ho jako politického kolegy líto.

V jedné věci má ale pan poslanec pravdu. Skutečně mám v souvislosti s návštěvou Svatého otce určité postranní úmysly. Přijmeme-li jeho rétoriku, chci ji tak trochu „zneužít“. Zneužít pro propagaci Brna, aby se při této příležitosti o moravské metropoli dozvěděl celý svět. A abychom se my, Brňané, blýskli jako výborní hostitelé jak Svatého otce, tak všech, kteří do našeho města zavítají. Jestliže o něco jako primátor města Brna skutečně usiluji, tak právě o to, aby všichni ti, které máme tu příležitost hostit, si z našeho města odváželi ty nejlepší vzpomínky.K takovému zneužití papežovy návštěvy se hrdě hlásím.

Váš Roman Onderka

Autor: Roman Onderka | pátek 28.8.2009 9:45 | karma článku: 12,90 | přečteno: 869x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56

Roman Onderka

Digitální nedaň

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40