Abychom si v Brně mohli v klidu promluvit

Byly doby, kdy jsem si vázal uzly na kapesníku, abych na něco nezapomněl.  Pak jsem začal používat kapesní diář a poctivě si všechny schůzky, porady a úkoly zapisoval tužkou. Jak postupem času úkolů přibývalo, začal jsem používat elektronické přístroje s upomínkami a všemi dalšími vymoženostmi, které by měly zařídit, že na svoje povinnosti zkrátka nezapomenete.

Jsou pak ale také věci, na které zkrátka zapomenout nelze a nepotřebujete na ně žádné uzly ani upomínky. Od listopadu nelze zapomenout na Vánoce, protože na každém kroku na vás z výlohy bliká výzdoba, stromečky a ohromné reklamní nápisy. Bohužel se již nedá zapomenout ani na americký svátek svatého Valentýna, protože vánoční stromky jsou nahrazeny milionem srdíček a dalších zobrazení lásky. A mohl bych pokračovat, ale jistě chápete, o čem mluvím.

Stejně jako Vánoce a další svátky, provázené silnou marketingovou kampaní, uvědomoval jsem si každý den ohromný problém hluku v centru Brna. Nebyl potřeba žádný uzel, o upomínkách ani nemluvě, protože by pískání telefonu či diáře nebylo v příšerném hluku tramvají stejně slyšet. Snad každý obyvatel či návštěvník Brna, který byl nucen ve Vídeňské, Palackého či Lidické ulici něco říkat či hůř, něco poslouchat, ví, o čem mluvím. Ještě hůře jsou na tom ti, kteří v těchto a dalších ulicích bydlí. Některé části centra Brna jsou zkrátka tak hlučné, že ani centrum Evropské unie Brusel na nás nemá. Staré tramvajové koleje, hluk z automobilové dopravy, drnčení oken, a tak dále. Bydlení na prestižní adrese v centru města není v dnešní době žádná výhra a klidný spánek je zde vzácnější než šafrán.

 Když jsem se před více než dvěma roky stal primátorem Brna, sliboval jsem sám sobě, že se i v koaliční vládě pokusím splnit maximum toho, co jsme před volbami slibovali. Omezení hluku v centru je a bude jednou z mých priorit. Jsem proto velmi rád, že jsme na jednání rady města Brna přijali studii proveditelnosti opatření na zmírnění hluku z dopravy a jako první krok jsme okamžitě uložili odpovědnému odboru magistrátu, aby učinil závazné kroky k zahájení nápravy. V následujících letech město Brno investuje téměř tři miliardy korun na to, aby se snížila hladina hluku způsobená automobily a tramvajemi.

Nechci zde vyjmenovávat jednotlivá opatření, která město v zájmu opravy zajistí. Některá naše média se tomu již věnovala a věřím, že další budou následovat. A co je nejdůležitější, v nejbližší době lidé na vlastní oči uvidí, že se konečně s tím „bordelem“ něco dělá. Pevně věřím, že dostojím svému slibu a již v příštím roce zahájíme první kroky. Do konce roku 2014 vyměníme okna v bytech, kterých se tento problém týká, a také zrekonstruujeme vozovky a vyměníme staré tramvajové kolejnice. Některé části rekonstrukce a stavebních úprav budou časově a hlavně finančně náročnější, například výměna povrchu silnic za drenážní asfalt, který lépe pohlcuje hluk, za devět set milionů korun. Nejnáročnější bude výměna kolejí a jejich podložení pryžovými pásy, které výrazně ztlumí vibrace, pak přijde město na téměř dvě miliardy korun. Tyto části rekonstrukce jsou plánovány tak, aby byly dokončeny v roce 2024.
Rozhodně nejde o levnou záležitost, ale jsem přesvědčený, že se Brnu a hlavně jeho obyvatelům a návštěvníkům bohatě vrátí. Ať již v příjemnějším životním prostředí nebo v řadě investorských projektů, které byly kvůli vysoké hladině hluku odkládány či zamítány. Jsou to dobře investované prostředky, jejich podstatnou část se navíc pokusíme získat z evropských fondů, aby dopad na městský rozpočet tak velký.

Až bude tento projekt dokončen, lidé v centru si budou moci na ulici v klidu promluvit a konečně se pořádně vyspí. Já již nebudou od návštěv poslouchat, že tady máme větší randál než v Praze a s klidným srdcem rozmotám jeden velký uzel na svém kapesníku.

Váš Roman Onderka 

Autor: Roman Onderka | úterý 27.1.2009 9:59 | karma článku: 12,11 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Roman Onderka

CZexit? Umanutost extrémistů

13.8.2021 v 8:37 | Karma: 15,56

Roman Onderka

Digitální nedaň

22.7.2021 v 7:07 | Karma: 7,40