Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zdraví na prvním místě?

Dnešní článek bych pojal více jako zamyšlení nad stavem naší společnosti a jejím přístupem ke zdraví. Když jsem hledal průzkumy o tom, jaké hodnoty jsou pro lidi nejdůležitější, tak jsem zdraví našel většinou někde hodně nahoře. Kariéru, vzdělání většinou někde níže (peníze ještě někde níže). Jak je tedy možné, že hodně lidí tak kašle na své zdraví?

V jednom menším průzkumu uvedlo jako nejdůležitější aspekt kvality života zdraví 61,1 % dotázaných, proč jsme tedy tak nemocní, když nám na zdraví tak záleží? Myslím si, že za tím můžeme hledat několik důvodů – jako první bych uvedl, že někteří lidé ve skutečnosti chtějí být nemocní – nemoc je pro ně berličkou, která jim pomáhá v osobním životě, mohou se na ni odvolávat v případě svých neúspěchů anebo se bojí, že vyléčením o něco přijdou (ať už třeba o pozornost a starostlivost okolí nebo rodiny). Pokud někdo dochází na určitá skupinové sezení a tato sezení se jim libí (cítí se mezi svými), tak podle mě mohou podvědomě cítit touhu neuzdravit se, aby mohli na jimi oblíbená sezení stále docházet. Uzdravení s sebou totiž přináší i možnost a tím hrozbu dělat, to co skutečně chci a taky nám ubude jedna výmluva, proč jsme něco nezvládli.

Možná si to lidé neuvědomují, ale léčení má svoji cenu! Jestliže ho ve svém hodnotovém žebříčku máte někde hodně nahoře, tak se sami sebe zeptejte, co všechno jste ochotni udělat pro zlepšení svého zdraví? Jste ochotni třeba denně 20 minut cvičit? Jste ochotni si ráno přivstat a udělat nějaké cvičení? Jste ochotni přestat kouřit? Začít vařit plnohodnotná jídla? Přestat se dívat na televizi? Jestliže je zdraví důležitější než peníze nebo kariéra, proč si ničíte to nejcennější na cestě za pomíjivými věcmi? Proč vydělávat spousty peněz za cenu zničení zdraví? Krásný paradox je to u nás na škole. Medicína je sakra těžká, a protože si říkáme, je důležité úspěšně studovat, tak si taky ničíme zdraví – zkouškové přežíváme na Red Bullech, kávě, chodíme pozdě spát apod. (a přitom chceme v budoucnosti lidem radit, jak si udržet zdraví).

Myslím, že většina lidí by si měla uvědomit, že zdraví nepřijde samo ve formě léků – ty jsou pouze záchranným kruhem, ale dostat se z vody, osušit se a zase nespadnout musí každý sám. (Vy)léčení nepřijde samo, je potřeba o něj usilovat. Stejně jako usilujeme o lepší vzdělání, lepší vztahy, musíme pracovat i na svém zdraví.

Možná někdo neví, co všechno udělat pro své zdraví. Že si různé názory protiřečí, ten říká vajíčko nezdravé – ten zase zdravé, jez margaríny – nejez margaríny apod. Ano, to je pravda, ale naše nicnedělání nelze zaštitovat tím, že nevíme co je nejlepší. Taky zkouším, chvilku jsem zkoušel makrobiotiku, chvilku jsem nejedl maso, ale člověk sám zjišťuje, co pro něj je a není vhodné. Každý má pochopitelně strach ze změn, ale kdo nic nezkusí, nic nezíská. Všem přijde normální konzumovat to co ostatní. Chovat se tak, jak se chová většina, ale to neznamená, že je to tak ideální. Když někomu řeknete, že nejíte bílé pečivo, tak se na vás dívá divně – když řeknete, že večer jdete „na jedno na dvě“ (12) nebo si jdete zapálit, tak to je podle vás normální? Všichni vědí, že třeba hranolky, párek v rohlíku, smažená jídla, sladké limonády jsou nezdravé, proč se nad tím lidé nepozastaví? Nikdo vás nenutí jíst tyto „potraviny“, tak proč tak činíte? Někdy mi přijde, že je to jak boj s větrnými mlýny, ač lidé ví o škodlivosti určitých potravin nebo činností, stejně je pořád dělají…

Chápu, že někdy je těžké se vzepřít společnosti, ale pokud začne každý sám od sebe, tak čím více lidí se změní, tím rychleji dojde ke změně společnosti. Pokud jednoduše nebudeme kupovat cigarety, sladké limonády, další sladkosti, nebudeme se dívat na televizi, tak se to nějak projeví. Jestliže máte ve svém okolí někoho, kdo se pokouší o určitou změnu, tak jej podpořte. Nesnažte se jej stáhnout na „stranu zla“. Jestliže se někdo snaží přestat se sladkým, tak proč mu pořád nabízet sladké. Podobné je to třeba i s bio potravinami – to, že je bílá mouka levnější než celozrnná je pouze proto, že si ji kupuje více lidí. S každou koupenou bio potravinou podporujete bio systém – naopak s každým řekněme normálním masem podporujete velkochovy apod. Je na každém z nás, jak se bude ke svému okolí a k sobě chovat.

 

 

Autor: Roman Dohnal | čtvrtek 12.2.2015 13:28 | karma článku: 9,46 | přečteno: 595x
  • Další články autora

Roman Dohnal

Výuka zdravé výživy na lékařských fakultách

Jestliže životní styl ovlivňuje zdravotní stav obyvatelstva zhruba 50%, tak je na místě se ptát, kolik času je věnováno tomuto tématu na lékařských fakultách.

21.9.2015 v 17:25 | Karma: 13,22 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Otevři své cévy!

Ateroskléróza je v současné době jedním z největší strašáků západní společnosti. Je jednou z nejčastějších příčin smrti, ale naštěstí to není nevratný proces!

16.8.2015 v 13:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 492x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Nejčastější příčiny smrti v USA - srdeční nemoci a co říkají studie

V roce 2013 zemřelo v USA 611 tisíc lidí na srdečně cévní onemocnění. Lékařské studie jasně ukazují, že tomu jde předejít.

11.8.2015 v 14:09 | Karma: 9,87 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Co změnit ve své výživě?

Jezte zdravěji! Každý z nás to určitě už několikrát slyšel. Co to ale znamená? Tady jsem pro vybral několik zásad, které podle mě stojí za to dodržovat.

29.7.2015 v 19:20 | Karma: 13,74 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

O zdravé výživě (5) - Cukrovka

Každý 11 dospělý v ČR má cukrovku! Léčba nás stojí ohromné peníze a přitom je z větší části ovlivnitelné, jestli ji dostaneme nebo ne. Více v mém dnešním článku.

7.7.2015 v 17:20 | Karma: 10,88 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 850x
Studuji lékařskou fakultu v Olomouci, zajímám se zároveň o zdravou výživu, alternativní medicínu. Většina článků se bude týkat těchto dvou věcí:.