Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Říká se, že po infarktu dostane skoro každý cukrovku. Je možné, že je způsobena léky, které pacient po infarktu dostává? např. betablokátory, které ovlivňují metabolismus cukru? Medicínský výzkum se nevěnuje faktoru, který nezmiňujete, a sice, že existuje možnost, že cukrovka je také důsledkem léčení, užívání prášků a podobně.

0 0
možnosti
RD

Ze školy vím, že cukrovka může být způsobena léčbou kortikoidy, nebo hormony štítné žlázy, ale o betablokátorech jsem nic neslyšel. Teď jsem si četl něco a uvádí se, že betablokátory by NEměly být léky první volby u pacientů s cukrovkou s vysokým tlakem, a také by se neměly používat jako lék první volby u pacientů, kterým hrozí riziko vzniku cukrovky. Místo toho se používá jiný typ léků na snížení krevního tlaku.

V dalším článku už se výslovně uvádí, že použití beta blokátorů vedlo ke zhoršení inzulinové rezistence (mechanismus vzniku cukrovky II typu) a následně i ke vzniku nové cukrovky, takže máte pravdu. Moc děkuji za informace, vůbec jsem to nevěděl.

Jak se ptáte, jestli teda po infarktu každý dostane cukrovku, tak se obávám, že to možná může být pravda, protože lidé obvykle dostanou infarkt ve vyšším věku, zároveň jsou častěji obézní, což je už samotno spojeno s vyšší inzulinovou rezistence (takže už u nich je vlastně vyšší riziko vzniku cukrovky), následné podávání betablokátorů může tento problém ještě prohloubit a vznikne cukrovka. Toto se ale týká pouze léčby vysokého tlaku, jestliže má pacient nějaké arytmie, tak je přesto indikováno podávání betablokátorů, protože snižují riziko náhlé smrti, i u pacientů s cukrovkou. Betablokátory mají i další indikace, takže někdy se po nich může cukrovka objevit, je ale vždy na daném lékaři (ve spolupráci s pacientem), aby rozhodl, jestli převažují klady nebo zápory.

S pozdravem Roman Dohnal

0 0
možnosti
Foto

Můj děda měl cukrovku, všichni tři bratři mé matky měli cukrovku, můj otec měl cukrovku,...O zdravé výživě jsem se nic nedozvěděl...:-(.

1 0
možnosti
RD

Omlouvám se, jestli vás můj článek v tomto ohledu zklamal. Ačkoliv je cukrovka takto typicky u Vás v rodině, tak já bych i v takových případech zdůraznil, že v rodině se dědí nejen geny, ale i způsob chování, stravování apod. Jestliže řezníkův syn je také řezníkem, tak je pochopitelné, že asi bude mít podobné zdravotní problémy (jestliže bude konzumovat přemíru masa), jestliže jsou rodiče kuřáci, tak děti nezdědí sklon ke kuřáctví, ale protože se pohybují v prostředí, kde je normální kouřit, tak se z nich pravděpodobně kuřáci stanou. Pokud chcete, klidně mi napište na email a já vám mohu napsat nějaké shrnutí základů zdravé výživy, nebo co si třeba myslím, že by se zrovna ve vašem případě mohlo zlepšit. S pozdravem Roman Dohnal

0 0
možnosti
JR

J61a63r74a 32R32a16n34k

7. 7. 2015 19:48

V Kanade se nekouri uz temer 10 let a nikdo uz ani nevzpomina, hospody jsou vice narvane, nez predtim, Na cukrovku 2 jsou zde studie, kam se prihlasi "postizeni", vyhlasi se vzdy v novinach, pochopitelne polovina je na placebo, ale veskere leky jsou po dobu jednoho roku zdarma. Nejlepsi je pochopitelne prevence, sportovat a vyhybat se cukru, predevsim bilemu, vlastne temer kazde bile potrave, krome mlecne:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 850x
Studuji lékařskou fakultu v Olomouci, zajímám se zároveň o zdravou výživu, alternativní medicínu. Většina článků se bude týkat těchto dvou věcí:.