Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Otevři své cévy!

Ateroskléróza je v současné době jedním z největší strašáků západní společnosti. Je jednou z nejčastějších příčin smrti, ale naštěstí to není nevratný proces! 

Rozhodl jsem se pro dnešek zmínit jednu malou studii, která ukazuje, že i ateroskleróza (kornatění cév a následně jejich ucpávání) je vratný proces.

Jedná se o studii doktora Ornishe  (http://ornishspectrum.com/wp-content/uploads/Intensive-lifestyle-changes-for-reversal-of-coronary-heart-disease1.pdf), http://ornishspectrum.com

Studie se zabývala vlivem změn životního stylu a dietních omezení na aterosklerózu. U pacientů byly před studii zjištěno, jak moc mají ucpány cévy a během i po ukončení studie se porovnávaly rozdíly mezi kontrolní a experimentální skupinou (porovnávaly se hodnoty cholestrolu, průměr zúžení cév, počet srdečních událostí, operací apod)

V rámci studie byla experimentální skupině předepsána vegetariánská dieta obsahující maximálně 10% tuku, cvičení (jako doporučené cvičení byla doporučována chůze, nicméně někteří pacienti běhali nebo dělali namáhavější sportovní aktivity), nekouření a skupinové psychologické sezení.

Jednalo se o malou studii – v experimentální skupině bylo 28 pacientů, v kontrolní skupině 20 pacientů.

Díky změně diety se omezilo množství tuku ze 30% denního příjmu potravin na průměrných 8,5%, denní příjem cholestrolu z 211 na 18,6 mg/d, celkový příjem energie z 8159 na 7724 J, (1950-1846 cal), příjem proteinů klesl z 17 na 15% a stoupl podíl složitých sacharidů z 53 na 76,5%.

Pacienti v experimentální skupině zhubli během 1 roku průměrně 10,9 kg, a protože byla studie původně zamýšlena pouze jako 1-roční a až následně se prodloužila na 5 let, tak někteří pacienti v následujících 4 letech nedodržovali všechny zásady, tak nakonec po 5 letech byl průměrný úbytek 5,8 kg. Za první rok klesnul LDL cholesterol (ten špatný) o 40%, po pěti letech to bylo ze stejného důvodu pouze o 20% nižší. U kontrolní skupiny byly výsledky hodnot LDL cholesterolu po 5 letech podobné (pacienti brali léky snižující LDL cholesterol).

Pacienty s aterosklerózou nejvíce trápí riziko infarktu a u experimentální skupiny se snížila frekvence záchvatů bolesti na hrudi (anginy pectoris – což je první stupeň nedostatečného prokrvení srdce – nejčastěji způsobeno zúžením cév) o 91% po 1 roce a o 72% po 5 letech. U kontrolní skupiny vzrostl množství záchvatů během prvního roku o 186%, ale nakonec po pěti letech bylo o 36% nižší (důvodem bylo to, že někteří pacienti podstoupili během prvního a pátého roku angioplastickou operaci – operace za účelem zprůchodnění srdečních cév).

Jak se změnily samotné ucpané cévy? Průměr ucpání se u experimentální skupiny snížil o 1,75 percentilu po 1 roce (<-v absolutním měřítku – v relativním to bylo o 4,5%) a o 3,1 percentilu během 5 let. Kontrolní skupina na tom byla o poznání hůře – během jednoho roku došlo k zvětšení ucpání cév o 2,3 percentilu a během 5 let dokonce o 11,8 percentilu.  Ukázalo se, že čím více pacienti dodržovali předepsaný plán, tím více se jejich cévy otevíraly. U kontrolní skupiny se prokázalo, že když pacienti brali léky snižující hladinu LDL cholesterolu, tak se jejich cévy uzavíraly pomaleji (u pacientů, kteří nebrali léky, postoupila nemoc o 19 percentilu. U těch, co brali léky, tak pouze o 6 percentilu).

Počet infarktů, angioplastik koronárních cév, by-pass operací a hospitalizací kvůli srdečním problémům a kardiálních úmrtí?

Během 5 let byl v kontrolní skupině průměrně počet 2,25 událostí na jednoho pacienta, u experimentální skupiny to bylo pouze 0,89 událostí na pacienta.

Shrnutí?

Primárním cílem této studie bylo posoudit průměr uzávěru cév. Výsledkem je, že po 5 letech je větší zlepšení než po 1 roku u experimentální skupiny. Naopak, v kontrolní skupině nemoc u pacientů postupovala (po 5 letech bylo větší zhoršení než po 1 roce). 

U pacientů kontrolní skupiny bylo více jak dvojnásobné množství kardiálních událostí.

U experimentální skupiny došlo ke snížení frekvence, závažnosti a trvání záchvatů bolesti na hrudníku (anginy pectoris), snížení bylo podobné po 1 i 5 letech. Výsledky jsou podobné jako u pacientů, kteří podstoupili bypass operaci nebo angioplastickou operaci.

Očekávalo se, že u mladších pacientů s méně vážným stádiem nemoci bude rychlejší ústup nemoci, ale toto se nepotvrdilo. Klíčovou rolí ve změně průměru ucpání cévy nebyl ani věk ani pohlaví, ale to jak pacient dodržoval předepsanou dietu a další náležitosti.

Na konci studie byly významné rozdíly v ucpání cévy, i když kontrolní skupina snížila příjem tuku na 25% denního příjmu a cvičila průměrně 3,5krát týdně (podle doporučení American Heart Association za účelem snížení cholesterolu). Jak se ukazuje, nejsou tato doporučení dostatečná.

K podobným závěrům došla i Morrisonova studie – snížení příjmu tuku a cholestrolu zlepšilo přežití skupiny pacientů se srdečními problémy: Po 12 letech zemřeli všichni pacienti z kontrolní skupiny (ta, která se stravovala normálně), zatímco z experimentální skupiny zemřelo pouze 62% pacientů – tj rozdíl 38%!

Ornishova studie tedy ukazuje, že ateroskleróza a ucpávání cév není nevratná. Změna životního stylu vede k lepším výsledkům než léky. V USA byl dokonce schválen a částečně placen Medicare (federální program zdravotního pojištění, který platí za lékařskou péči starším a handicapovaným – platí asi za 40 milionů lidí v USA). Zároveň je Ornishův program částečně proplácen i některými soukromými pojišťovnami. 

Autor: Roman Dohnal | neděle 16.8.2015 13:12 | karma článku: 8,23 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Roman Dohnal

Výuka zdravé výživy na lékařských fakultách

Jestliže životní styl ovlivňuje zdravotní stav obyvatelstva zhruba 50%, tak je na místě se ptát, kolik času je věnováno tomuto tématu na lékařských fakultách.

21.9.2015 v 17:25 | Karma: 13,22 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Nejčastější příčiny smrti v USA - srdeční nemoci a co říkají studie

V roce 2013 zemřelo v USA 611 tisíc lidí na srdečně cévní onemocnění. Lékařské studie jasně ukazují, že tomu jde předejít.

11.8.2015 v 14:09 | Karma: 9,87 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Co změnit ve své výživě?

Jezte zdravěji! Každý z nás to určitě už několikrát slyšel. Co to ale znamená? Tady jsem pro vybral několik zásad, které podle mě stojí za to dodržovat.

29.7.2015 v 19:20 | Karma: 13,74 | Přečteno: 808x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

O zdravé výživě (5) - Cukrovka

Každý 11 dospělý v ČR má cukrovku! Léčba nás stojí ohromné peníze a přitom je z větší části ovlivnitelné, jestli ji dostaneme nebo ne. Více v mém dnešním článku.

7.7.2015 v 17:20 | Karma: 10,88 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Roman Dohnal

Zdraví na prvním místě?

Dnešní článek bych pojal více jako zamyšlení nad stavem naší společnosti a jejím přístupem ke zdraví. Když jsem hledal průzkumy o tom, jaké hodnoty jsou pro lidi nejdůležitější, tak jsem zdraví našel většinou někde hodně nahoře. Kariéru, vzdělání většinou někde níže (peníze ještě někde níže). Jak je tedy možné, že hodně lidí tak kašle na své zdraví?

12.2.2015 v 13:28 | Karma: 9,46 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 850x
Studuji lékařskou fakultu v Olomouci, zajímám se zároveň o zdravou výživu, alternativní medicínu. Většina článků se bude týkat těchto dvou věcí:.