Konečně zažívám "město jinak"!

Jak to dopadne, když se rozhodnete podívat na město kolem sebe zcela netypickým pohledem…

Slavnost “Zažít město jinak” má v mém Roku jinak takový speciální význam. Nejen, že se jedná o jednu ze dvou největších akcí “mé” neziskovky Auto*Mat, bez této sousedské slavnosti bych asi ani žádný Rok jinak neměl. V roce 2007 jsem se totiž s Auto*Matem na festivalu Zažít město jinak seznámil.

Byl slunečný podzimní den. Takový den, kdy se ráno podíváte z okna, a podle barvy nebe a stromů a světla máte pocit, že se léto definitivně na rok odstěhovalo na jižní hemisféru. Pak ale vkročíte ven na ulici a zjistíte, že je to pořád ještě na tričko s krátkým rukávem. Na procházce po centru jsem na Smetanově nábřeží narazil na stánek neziskovky Auto*Mat, na kterém ležela cyklistická mapa Vídně. Tedy města, které jsem do mého odchodu do Auto*Matu v České republice zastupoval. Dal jsem se do řeči, vyprávěl jsem o svém životě ve Vídni a o tom, že se pokouším naučit pražské politiky, aby se jezdili v dopravních záležitostech inspirovat právě do metropole na Dunaji. Tím začala spolupráce s Auto*Matem, která vyústila právě v Roku jinak.

Co jde ve Vídni, musí jít i v Praze

Před dvěma lety jsem na festivalu prezentoval Vídeň a tamější dopravní koncepce. Vloni jsem se festivalu zúčastnil jako host na tiskové konference velvyslanců. Ale vždy jsem si poté festival řádně užil jako občan Prahy a Vinohrad.

Letos to asi bude jinak. Vidím slavnost ze zákulisí, vidím z první řady přípravy tohoto velkolepého festivalu. A vybral jsem si zrovna rok, kdy festival expandoval do 22 zón po celé Praze. Z malé oslavy na Smetaňáku je celopražský fenomén. Slavnost už neorganizuje jen Auto*Mat, ale i desítky místních sdružení a několik celebrit, jako režisér Jan Svěrák.

A účast na přípravách festivalu mi také zatím přinesla asi nejlepší zážitky v rámci Roku jinak. To, v čem se neziskovky liší od korporátů, je skoro nekonečná míra svobody pří vymýšlení kreativních nápadů a kampaní.

Vše je jinak

Vizuální styl letošní kampaně je založen na myšlence, že je ve městě něco jinak. Cestou po městě jsem si dělal poznámky, kde bychom mohli jakou scénku inscenovat. A některé z nich jsem vymyslel.

V srpnu jsme vyrazili a s kolegy a přáteli nafotili několik scének pro naše plakáty. Vzhledem k tomu, že od mládí rád fotím, chopil jsem se fotoaparátu a scénky jsem nafotil.

V úterý jsem na tiskové konferenci viděl poprvé velký plakát akce, který kolegové nechali vytisknout. Poprvé jsem tedy viděl fotku, kterou jsem měl několik týdnů v hlavě a kterou jsem režíroval a vyfotil, ve velkém formátu. Pocit, že vlastní nápad se od samého počátku do konečné verze nezměnil a zůstal čistý, byl pro mě zcela nový. Byl to pocit, který bude mít v mém profesionálním životě speciální místo.

Teď už mohu jen doufat, že jste fotku buď viděli na plakátech v tramvajích, na billboardech, na Facebooku anebo na plakátech v kavárnách. Doufat, že se vám líbí, a samozřejmě doufat, že se přijdete na festival podívat.

Věřím, že do nějaké z těch 22 zón to nebudete mít daleko. Program je bohatý. Můžete si ho najít na www.zazitmestojinak.cz . Anebo se můžete stát fanouškem slavnosti Zažít město jinak na www.facebook.com/zazitmestojinak nebo @zazitmestojinak na twitteru

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan janrybar Rybář | pondělí 17.9.2012 15:57 | karma článku: 7,16 | přečteno: 1182x