Veřejné zakázky a bezzubý Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže dnes s velkou slávou vyhlásil, že uložil statutárnímu městu Liberec pokutu ve výši 6,55 milionů Kč za protizákonné zadání celkem 72 (!) veřejných zakázek. Co to znamená pro daňového poplatníka? Nic.

Až do roku 2010 vedlo konstatování porušení zákona o veřejných zakázkách ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k neplatnosti smluv, kterými byla vadná zakázka zadána. Teď už to neplatí. Úřad namísto toho může další plnění uzavřené smlouvy zakázat, to ovšem pouze v tzv. návrhovém řízení. A tady je jádro pudla.

Onen návrh, na jehož základě může ÚOHS zakázat plnění smlouvy, mohou podat jenom ti konkurenti vybraného uchazeče, kteří by v soutěži mohli uspět, pokud by byla vyhlášena včas. Musí tak navíc učinit v poměrně krátké lhůtě a složit kauci, která propadne, pokud se svým návrhem neuspějí. V mnoha případech se žádný takový stěžovatel nenajde a není divu: komu by se chtělo utrácet energii a peníze, když ví, že i kdyby u ÚOHS uspěl, zadavatel si dozajista najde nějaký jiný důvod, proč jej nevybrat.

Pokud tedy podnět k přezkoumání zakázky podají například občané, nezisková organizace nebo nová politická reprezentace, ÚOHS zakázat plnění smlouvy nemůže a smlouva tedy zůstává platná, byť by se stokrát zjistilo, že byla veřejná zakázka zmanipulována. Jediné, co ÚOHS v takovém případě udělá, je, že uloží zadavateli pokutu, to znamená, přelije část peněz z jedné kapitoly veřejných rozpočtů do kapitoly jiné.

Praktický efekt takového opatření je nulový, což ukazují i statistiky. V roce 2007 shledal ÚOHS pochybení v 83% případů, v roce 2008 v 86%, v roce 2009 v 83% případů (v absolutních číslech to například v roce 2009 představovalo 155 případů).  Počet odhalovaných případů porušení zákona je obrovský a dlouhodobě nijak neklesá: ukládané pokuty prostě nemají vůbec žádný odstrašující efekt.

Nejzajímavější na celé věci je, že onu novelu, která ve svém důsledku posvěcuje protizákonné smlouvy a vyvádění peněz z veřejných rozpočtů, připravoval samotný Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jako kdyby snad s neutěšeným stavem našich veřejných zakázek ani nic dělat nechtěl…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Robert Pelikán | pondělí 30.5.2011 16:01 | karma článku: 19,10 | přečteno: 1651x
  • Další články autora

Robert Pelikán

O kšeftech a úplatcích

20.6.2013 v 8:18 | Karma: 39,39

Robert Pelikán

Obžaloba na Randáka?

21.3.2013 v 12:44 | Karma: 36,85