Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nový občanský zákoník a ministerská propaganda

Nemine v poslední době den, abychom se nedozvěděli, co nového a skvělého nám přinese nový občanský zákoník, který Ministerstvo spravedlnosti chystá. Ve skutečnosti je to ale jen lživá propaganda.

Tak 8. února 2011 přinesl iDnes zprávu uvozenou lákavým titulkem „Reklamace bude jednodušší, spotřebitele ochrání občanský zákoník“ (http://finance.idnes.cz/reklamace-budou-jednodussi-spotrebitele-ochrani-obcansky-zakonik-10k-/viteze.asp?c=A110207_091158_domaci_jj). A v čem že ty změny mají spočívat?

První změnou má být, že „pokud se porucha projeví do půl roku, bylo zboží podle zákoníku špatně vyrobené.“ To ovšem žádná změna není. Současný občanský zákoník to říká v § 616 odst. 4: „Rozpor s kupní smlouvou, který se projeví během šesti měsíců ode dne převzetí věci, se považuje za rozpor existující již při jejím převzetí, pokud to neodporuje povaze věci nebo pokud se neprokáže opak.“ Nový zákoník používá v § 2004 odst. 2 poněkud odlišnou formulaci, obsahově jde ale o totéž: „Projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí.“ O nic jiného ostatně ani jít nemůže: pravidlo si nevymysleli naši zákonodárci, ale jde o převzetí požadavku evropské směrnice.

Tou druhou pak má být, že „nově bude mít zákazník kromě slevy či bezplatné opravy nárok dokonce i na vrácení peněz“. Ve skutečnosti ale zákazník žádný takový nárok mít nebude, či přesněji bude jej mít přesně v těch případech, kdy jej má již teď: jde-li o vady, které nelze odstranit, nebo o vady, které sice odstranit lze, prodávající to ale bezodkladně neučiní. Kdo nevěří, nechť se přesvědčí v § 2012 návrhu nového zákoníku.

O žádných dalších změnách se již článek nezmiňuje, pouze nám ještě říká, že „právník Karel Carbol ze spotřebitelského sdružení změnu vítá. Kromě toho by ještě doporučil přidat pasáž, která pomůže člověku, jenž špatně smontuje nějakou věc, pokud byl chybný už návod.

Nevím, jakou změnu to tedy pan kolega vítá, onu pasáž o chybných návodech bych ale doporučil přidat také. Současný občanský zákoník ji totiž v § 623 obsahuje: „Vada, která vznikla neodbornou montáží nebo jiným neodborným uvedením věci do provozu, bude považována za vadu věci, pokud tato montáž nebo uvedení do provozu byly sjednány v kupní smlouvě a byly provedeny prodávajícím nebo jinou osobou na odpovědnost prodávajícího. To platí rovněž v případě, kdy montáž nebo jiné uvedení věci do provozu provedl kupující a vada vznikla na základě nesprávných pokynů uvedených v návodu k montáži nebo k uvedení věci do provozu.“ V novém občanském zákoníku o tom není ani slova.

Jinak řečeno, nový občanský zákoník neochrání spotřebitele v oblasti reklamací o nic více než ten současný, naopak. To se, bohužel, čtenář iDnes nedozví a půjde spokojeně spát s představou, že hodné ministerstvo bdí nad jeho dobrem. Což je přesně to, co si pan ministr přeje. Nepochybně dobře ví, že kvalita návrhu nového občanského zákoníku je katastrofální: nejen, že se to už roky píše v odborném tisku (jediní, kdo tam návrh chválí, jsou jeho autoři), ale když se na to odborné veřejnosti v roce 2007 přímo zeptal v dotazníku, nenechali respondenti na návrhu nit suchou (mimochodem: výsledky téhle dotazníkové akce ministerstvo nikdy neuveřejnilo). Je mu to ale zjevně docela jedno. Jako obratný politik teď ten šmejd zabalí do naleštěného mediálního pozlátka a s velkou slávou ho voličům prodá. Až pozlátko opadá a soudy budou kolabovat pod lavinou sporů vyvolaných rozpornými a nesrozumitelnými ustanoveními tohoto „díla“, bude dávno po (nejedněch) volbách. A že tím utrpí tato země? To je přece našim politikům jedno. Jsou to jen cyničtí politici. Státníci zřejmě vymřeli.

P.S. Nemám žádnou pochybnost o tom, že tyhle propagandistické lži a polopravdy vychvalující nový občanský zákoník, kterými nás naše média zásobují, pocházejí z dílny Ministerstva spravedlnosti. Nemám proto ovšem žádný důkaz. Doufám tedy, že se pan redaktor Pokorný pochlapí a přizná se, odkud dostal podklady, když už si nedokázal ověřit, jestli jsou pravdivé. Posílám mu link.

Autor: Robert Pelikán | úterý 8.2.2011 20:17 | karma článku: 24,68 | přečteno: 2616x
  • Další články autora

Robert Pelikán

Úplatky v otázkách a odpovědích

Otázka, zda je poskytnutí místa v orgánu obchodní společnosti úplatkem, rozpoutala debatu tak zuřivou, že už se v ní nejspíše nevyzná vůbec nikdo. Pokusme se to zlepšit po americku: formou otázek a odpovědí. Objeví-li se nové zajímavé otázky v diskusi pod článkem, budu se snažit blog průběžně doplňovat. Takže: "Stay tuned!"

25.6.2013 v 11:31 | Karma: 33,34 | Přečteno: 2763x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

O kšeftech a úplatcích

Události, které započaly minulý čtvrtek ve Strakově akademii, postavily naši společnost na největší dějinnou křižovatku od roku 1989. A je to křižovatka neméně důležitá.

20.6.2013 v 8:18 | Karma: 39,39 | Přečteno: 5302x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Kauza Putna: Jmenuje, nebo může jmenovat?

Nechci se tu vyjadřovat k etickému rozměru kauzy docenta Putny, jiní k němu toho již řekli dost. Doplním jen navýsost stručně rozměr právní. Prezident totiž i z právního hlediska doc. Putnu profesorem jmenovat musí.

21.5.2013 v 14:29 | Karma: 38,83 | Přečteno: 5945x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Obžaloba na Randáka?

Dočetl jsem se dnes, že obvodní státní zástupce podává obžalobu na Karla Randáka za to, že uveřejnil odměny Jany Nagyové. Nějak tomu nerozumím.

21.3.2013 v 12:44 | Karma: 36,85 | Přečteno: 2173x | Diskuse| Politika

Robert Pelikán

Kterak stát o osm miliard přišel

Blahořečím zpětně ministrovi Kalouskovi, že jsem se nestal členem Rady ČTÚ. Možná mi tím zachránil život, neboť minulý pátek by mne asi skolil infarkt.

13.3.2013 v 8:55 | Karma: 43,79 | Přečteno: 10554x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Politologové: TOP 09 jen ztrácí, nemá lidi. Tulejův odchod je logický

3. května 2024  16:50

Premium Poté, co se Pavel Tuleja vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace, nemá podle...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4034x
Právník, který věří tomu, že právo je cesta ke spravedlnosti.

Seznam rubrik