Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Domácí porod vs. nemocniční standard

Domácí porody začínají být horkým tématem nejen mezi lékařskými kapacitami a nastávajícími maminkami, ale stále více i na politické scéně a mezi lidmi vůbec. Další typické téma, ve kterém se vyostřují oba póly a pravda je přitom, jako vždy, někde mezi nimi.

Jeden pól reprezentují ženy skálopevně přesvědčené o tom, že domácí porod je to nejlepší pro matku i její dítě (ovšem v případě, že těhotenství probíhá bez komplikací), žena se doma cítí bezpečněji a uvolněnějí, může si sama (v jistých mezích) určovat, jak bude porod probíhat a po porodu být okamžitě v kontaktu s miminkem.

Druhým pólem je potom stanovisko lékařů a odborníků ve zdravotnictví, kteří naopak kladou absolutní důraz na bezpečnost a prevenci rizik, na odborné a technické zázemí, dlouhodobě zavedený systém a obecně zkušenost.

Z první skupiny jsem trochu rozpačitý. Přiznávám, že věc hodnotím jako muž, a tedy asi ne zcela objektivně, ale přesto... Je sice krásná představa, že se miminko narodí v domácím, láskou naplněném prostředí, že ho budou mít rodiče hned u sebe. Ale VŽDYCKY se může něco pokazit. Věřím tomu, že nespočet průzkumů dokázalo, že domácí porody u zdravých žen nejsou nebezpečnější než porody v nemocnicích. Ale i u ženy, která má za sebou několik porodů, které byly všechny jak z učebnice, se může vyskytnout nečekaný problém. Nejen obmotaná pupeční šňůra, ale vážnější natržení hráze, obrácený porod, nemluvě o skrytých vadách, které může miminko mít a kvůli kterým mu po porodu mohou například selhávat důležité životní funkce. I když se to riziko třeba limitně blíží nule, já bych ho v takovém případě, kdy jde o moje dítě, nepodstoupil. Jedna z maminek, která podsoupila domácí porod a vyprávěla o něm zde na iDnes, napsala: Podřídím se tomu systému, nebo budu konat svobodně a vezmu na sebe určité riziko? Já se nakonec rozhodla pro riziko. Ale problém je mnohem hlubší. Ona se nerozhoduje jen sama za sebe, ale za dalšího člověka, který se jen k tomu v dané chvíli nemůže vyjádřit. A pokud se skutečně něco stane, tak žít potom s vědomím, že jsem se mohl rozhodnout jinak a svému děťátku zachránit život, bych rozhodně nechtěl.

Druhá skupina je zase příliš vyhraněná. Ruku na srdce, naše české zdravotnictví se na osobní potřeby rodiček moc neohlíží a jede si po svojí linii. Je to skutečně systém, do kterého žena vstupuje a musí se mu přizpůsobit. Marné jsou všechny studie a objevy moderní vědy. Málokterá porodnice je ochotna vyjít nastávající mamince vsříc a nechat ji alespoň minimálně určit průběh porodu. A dalším kamenem úrazu jsou lidé. Pokud natrefí na dobrý personál a dobrého lékaře, může se ještě jednat o celkem příjemnou záležitost - i když ten celkový prvek nemocničního odcizení tam prostě bude pořád. Ale v okamžiku, kdy do hry vstoupí  člověk, který se špatně vyspal, bere svou roli už jen jako rutinu nebo už je zkrátka "vyhořelý", stává se pro ženu porod očistcem. A znám i případy, kdy se žena rozhodla už další děti nemít jenom kvůli špatné zkušenosti s porodem.

Takže co s tím? Nejlepší cestu vidím v kompromisním řešení někde uprostřed. To, co i většina neradikálních maminek zastávajících domácí porod připouští jako dobrou možnost a co by lékařským kapacitám nevadilo - do nemocničního základu implementovanou domácí složku. Vytvoření areálu v rámci nemocnice, t.j. v bezprostřední blízkosti pro případ nutného zásahu, s personálem nejen na odborné úrovni, ale s odpovídajícím osobním přístupem. Tak, aby si maminka mohla do "svého" osobního pokoje přinést svoje věci a zařídit si ho tak, aby v něm mohla těch pár vzácných dní strávit se svými nejbližšími "jako doma". Při porodu by asistovala porodní asistentka a lékař by byl po ruce v případě nutnosti.

Ostatně podobnou myšlenku vyslovil nedávno i náš ministr zdravotnictví. Ale mám obavu, že v jeho případě se jednalo jen o snahu zklidnit rozbouřené vody. Jelikož by se na realizaci ohoto projektu musely budovat nové areály, zařizovat novým vybavením a přijímat nový personál, tak je nám asi jasné, že je to spíše hudba budoucnosti. V dnešní době, kdy nejsou peníze ani na provoz klasického zdravotnictví, si těžko můžeme představit, že by na to náš stát našel peníze. A také věřím tomu, že by takováto možnost byla hodnocena jako dost vysoký nadstandard a maminka by tedy musela sáhnout pěkně hluboko do kapsy. Alespoň myšlenka by ale zapadnout neměla.

 

Přeji všem budoucím maminkám šťastnou ruku při jejich volbě.

Autor: Robert Krejčí | úterý 15.5.2012 16:41 | karma článku: 9,69 | přečteno: 929x
  • Další články autora

Robert Krejčí

Demonstrace bezmozků (a nejen těch sportovních)

To, co předvedli na Staroměstském náměstí "příznivci" fotbalových klubů, netřeba asi komentovat. Co je ale důležitější, aby se za tímto násilím neschovala nezměrná hloupost těch dalších 90% lidí, kteří na náměstí dorazili.

19.10.2020 v 13:47 | Karma: 37,42 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Kdo je vítězem krajských voleb? Rozhodně ne hnutí ANO

Volební výsledky krajských voleb předsedovi hnutí ANO moc radosti nepřinesly, třebaže se je snažil prezentovat jako velké vítězství. Ono to na první pohled může tak vypadat, ale už na ten druhý je vidět, že věc je složitější...

6.10.2020 v 9:47 | Karma: 43,81 | Přečteno: 7757x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Bitva o Taiwan

Znovu příběh, který neuvěřitelně ostře dělí českou společnost, jako mnoho dalších milníků z minulosti i současnosti. Polarizace a vzájemná neochota k dialogu na těmito tématy jsou naším dědictvím, které asi ještě dlouho přetrvá...

14.9.2020 v 13:31 | Karma: 21,12 | Přečteno: 583x | Diskuse| Politika

Robert Krejčí

Pásmo Gazy - zapomenuté peklo na zemi

Třebaže se situace ve státech Blízkého východu vyvíjí dynamicky a progresivně, jedna malá oblast již po desetiletí stagnuje. Pásmo Gazy, formálně pod územní správou Palestinské autonomie, je uzamčeno ve spirále chudoby a násilí.

2.9.2020 v 13:10 | Karma: 22,85 | Přečteno: 1257x | Diskuse| Společnost

Robert Krejčí

Bezpečná dětská hřiště aneb Pamatujete, kde jsme si hráli my?

Pomaleji, níže, měkčeji. Tak by se dalo parafrázovat olympijské heslo pro označení moderních dětských hřišť. Ale nedopadne to nakonec tak, že to nejbezpečnější hřiště pro naše děti bude žádné hřiště?

24.8.2020 v 12:57 | Karma: 38,77 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1943x
Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Seznam rubrik