Boční odstup při předjíždění cyklistů

Poslanci Poslanecké sněmovny přicházejí s návrhem na zvýšení ochrany cyklistů, spočívající v určení minimálního bočního odstupu při předjíždění cyklistů. Potud v pořádku.

Současná pravidla silničního provozu nestanovují žádný minimální odstup, který má řidič dodržet při předjíždění cyklisty a mnohdy řidiči jiných vozidel předjíždějí cyklisty jen s několikacentimetrovou rezervou. A často i tehdy, když mají místa k dispozici mnohem víc. 

Horší už je to ale s rozvíjením této základní, jakkoliv bohulibé myšlenky. Uvažuje se totiž o zavedení jednotné minimální hodnoty 1,5 metru bočního odstupu, bez ohledu na rychlost obou vozidel. Jenže právě ta hraje v tomto případě zásadní roli. Pokud bude cyklistu předjíždět jiné vozidlo rychlostí 30 km/h s odstupem 80 cm, bude to rozhodně dostatečné. Ve vyšších rychlostech to ale může být málo. V současné době se užívá soudně znalecká praxe, vycházející mimo jiné z pravidel okolních států a říkající, že řidič má předjíždět cyklistu s bočním odstupem 50 cm plus 1 cm za každý km/h rychlosti předjíždějícího vozidla. Pokud tedy takové vozidlo pojede rychlostí 80 km/h, považuje se za dostatečný odstup 50 + 80 = 130 cm. Pokud při předjíždění cyklista spadne s kola a dojde k nehodě, a odstup byl pod 130 cm, pomyslné máslo na hlavě má řidič předjíždějícího vozidla. Pokud byl alespoň 130 cm, může si za pád cyklista sám.

Snad ještě nebezpečnější jsou ale úvahy o povolení předjíždět cyklisty přes tzv. plnou čáru (podélnou čáru souvislou). Tato vodorovná dopravní značka se užívá všude tam, kdy je třeba udržet vozidla v jasně vymezené části vozovky. A kde je naopak nežádoucí, aby se vozidlo dostalo do části jiné. A je úplně jedno, z jakého důvodu. Přece nelze říci „když budeš předjíždět osobní auto, sem nesmíš, ale když budeš předjíždět jízdní kolo, pak ano“. Pokud by tento záměr mysleli poslanci vážně, pak by se musela provést inspekce všech míst v republice, kde je užita podélná čára souvislá a určit, zda je možné, aby ji řidič (z důvodu předjíždění cyklisty) přejel. Asi každý chápe, že něco takového není proveditelné. 

Nejspíš bude třeba si o zamýšlené věci něco přečíst. Nebo se poradit. Argument „mám řidičák = rozumím tomu“ zde asi neobstojí. Nesmyslů, vycházejících z tohoto předpokladu, máme v zákoně o provozu na pozemních komunikacích víc než dost.

Autor: Robert Kotál | středa 15.7.2020 18:20 | karma článku: 27,92 | přečteno: 1995x
  • Další články autora

Robert Kotál

Mentorem snadno a rychle

19.4.2024 v 8:18 | Karma: 11,09

Robert Kotál

Parkovací brzda

2.3.2023 v 17:48 | Karma: 14,54

Robert Kotál

Autoškolství dříve a dnes

20.4.2022 v 7:48 | Karma: 14,32

Robert Kotál

Přes plnou čáru

10.1.2022 v 10:57 | Karma: 16,80