Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nekritizujme olympioniky ale sami sebe

Je snadné svádět neúspěch ve všech možných oblastech našich životů na ostatní. Například neúspěch na olympiádě na vedení , trenéry a sportovce. Problém je ,jak už  to bývá, před našimi zraky a nechceme si ho přiznat nahlas. 

Dnes končí Olympiáda v Číně. Naše medailová bilance je žalostná. Já do sportu nedělám a nechci ani sklouznout ke klasické kritice -Co Čech, v mém případě Moravák, to muzikant /trenér, politik ../.

Napadla mě však několikrát jedna myšlenka a předem píšu, že netvrdím, že tomu tak zákonitě je a mám pravdu. Sledoval jsem vystupování našich sportovců, někomu a bohužel většině našich reprezentantů se jejich vystoupení nepovedlo dle jejich i našich představ. 

A nebyl jsem ani překvapen, že opět zabodovaly Ledecká a Sábliková. Jsou to prostě individuality, které nespoléhají na dobročinnost , tedy peníze , haly dosud nepostavené atd. ze strany státu. Ukazuje se, že obě umí a chtějí. Ostatní také, nepochybujte, mají své sny a chuť uspět. Ale u nich už je role státu větší, do jejich sportovních výkonů zkrátka kecá někdy až moc lidí. Bafuňáři byli, jsou i budou, jen jde o jejich úroveň , lidskou a odbornou úroveň. Vypadá to však, že se na dlouhá léta dostali do funkcí v nejrůznějších svazech buď nesprávní lidé, ale to bych ani tak moc nekritizoval, nebude jich moc, ale budou se tam objevovat vždy v určitém procentu zastoupení. Na vině je stát. Stát, který má vytvářet co nejlepší podmínky pro sport mládeže, jejich výchovu a zdravý růst. Stát musí také podporovat profesionální sport. Vezměte si konkrétní příklady. Hokej. Rodiče a nadšenci z řad trenérů jsou stále ti, kdo se starají o to, abychom měli vůbec nějaké mladé hokejisty. Pak se stane co, řada hokejistů přestane hrát hokej, což je přirozený jev , v době dospívání, a ti nejlepší či nejtalentovanější anebo to nejprosazovanější ? Pomůže jim maximálně jejich oddíl, ale nikoli zástupce státu neboli svaz. A tak se stává pravidlem, že mladí odcházejí do ciziny. Hokejová liga zde zůstává stále na úrovni jaké je několik let, sledujeme rotaci hokejistů, kteří přestupují  mezi oddíly. Přicházejí resp vracejí se ti, kdo buď díru do světa neudělali anebo legendy. A opakuji, nejsem znalý přesných poměrů v hokejových poměrech, jen jako fanda znám poslední výsledky našich hokejistů několik let pozpátku.

A tak se trápíme dnes nad výsledky hokejistů, ale také dalších sportovců. Nekritizuji, jen sleduji . Sport je pochopitelně i o dlouhodobé přípravě, a myslím že když odejde úspěšná generace medailistů, musíme si vychovat nové, což by se mohlo do budoucna projevit lepšími výsledky než na Olympiádě např u biatlonistů. Ale třeba u skokanů na lyžích už to čekání trvá dlouho a jaké jsme měli borce.

Myslím si, že přesto jsou u nás lidé ,kteří obětují i v dnešní době sportu doslova vše.

Jak tohle zlepšit a v čem je tedy problém ? Uvedl jsem jiý výše, že svou velkou roli sehrává stát. Tedy politici. A nechci učinit ani závěr, že za vše špatné tedy i ve sportu mohou politici. 

Nespokojenost se neprojevuje jen ve sportu. Souvisí však stav našeho sportu s děním ve společnosti ? Jsem přesvědčen, že ano. A je možné být optimistou, že se dočkáme zlepšení a plných náměstí fandících spoluobčanů ? Určitě ano. Jen musíme pro to všichni něco udělat. Vidět věci tak jak jsou a nepřipustit nástup vyčůranosti a debilizace napříč společností. Nadále tvrdím, že jsme národem čestných, slušných a inteligentních lidí, kteří si pouze občas (nyní velmi často) připouštějí, že se stavem ,který u nás zapleveluje veřejný prostor  kolem nás , se nedá nic udělat. Věřte tomu, že změna k lepšímu je možná a rozhodně to však nesmí být fráze. Jsme na ty fráze v posledních letech dost náchylní - máme držet při sobě, spojovat národ, odsuzovat extrémisty atd.to jsem ale již jinde. Ale jak to říkal jeden umírají synovi: Chlapče , vše je jinak. Takže věřte sami sobě a svým , a chtějte aby kazatelé jediné pravdy a jednoho řešení také dokázali splnit to co prohlašují. Pak nemusíme hledat důvody ani pro neúspěchy našich sportovců. Vše je nakonec dočasné, nekvalita a neodbornost dnes doslova na každém rohu , není program. Jak sportovci trénují svá těla k lepším výkonům, je zapotřebí, abychom se "trénovali" i ve svém myšlení a přemýšlení, a pak zjistíme jak jednoduchá řešení existují jak ve sportu tak v obyčejném lidském životě a že na to nepotřebujeme žádné rádce, ale přijdeme na to sami. Pěkný den. 

 

Autor: Richard Novák | neděle 20.2.2022 11:00 | karma článku: 11,31 | přečteno: 321x
  • Další články autora

Richard Novák

Vymahatelnost práva a spravedlnost u nás

Pokud se občané dostanou do nějakých osobních problémů se svými sousedy, úřady anebo se dopustí nezákonného jednání , pak očekávají, že stát se bude jejich problémem zabývat rychle a spravedlivě. Chtějí fungující právní stát.

20.2.2022 v 9:23 | Karma: 12,39 | Přečteno: 279x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdanění bezdětných, výpovědi bez důvodu. Fiala chce širokou shodu a klid

4. května 2024  7:55

Z programových návrhů, se kterými přicházejí strany vládní koalice rok před volbami, mají podle...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 2
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 896x
Chci občas něco napsat ....

Seznam rubrik