Jazyky sousedních zemí!

Svjatlana Cichanouská, polský boudař v Krkonoších nebo saský turista v Krušnohoří hovoří s českým novinářem anglicky? To není tomu českému novináři trapné? "To by se za Rakouska nestalo"

Většinu života jsem strávil při česko-polské hranici, ovšem v různých částech naší vlasti. Proto dobře znám rozdíl ve schopnosti se s Poláky dorozumět mezi Čechami a Slezskem. Za dlouhá desetiletí mého života vidím trend k lepšímu. Intenzívní obchodní styk lidí z obou stran hranice přispívá k tomu, že zejména Poláci v pohraničí Čechům rozumějí. samozřejmě čím dál je člověk od hranic, tím je ochota Poláků rozumět česky a ochota Čechů rozumět Polákům menší.

Na rozdíl od Slovenska nemáme souseda s jazykem nám zcela cizím, ugrofinským. Pokládám proto za žádoucí, aby každý český občan uměl alespoň základy všech sousedních jazyků. Vždyť jsou vpodstatě jen dva: němčina a polština. Slovensky snad rozumíme všichni.

Porozumění sousedům je ostatně základním předpokladem praktického fungování Evropské unie. Policisté, hasiči i záchranáři z obou stran blízkého pohraničí by o tom mohli vyprávět.

Pokládám za trapné, že se pražští novináři baví s Běloruskou Cichanouskou, polským boudařem v krkonoších nebo se saským turistou v Krušnohoří anglicky, Němci by nám to neměli ulehčovat tím, že okamžitě přecházejí do angličtiny. Pokud mi vytknete, že se Němci mají anučit česky, podívejte se na internet v kolika desítkách saských a bavorksých škol se čeština učí dobrovolně!

I Poláci za Odrou si mohou dát tu práci a porozumět svým slovanským bratřím z Povltaví. A Češi z Hradce Králové se mohou naučit pár základních výslovnostních a gramatických pravidel polštiny.

No a Cichanouská? Naše generace měla ruštinu ve škole 16 let! Ať už máme k Rusům vztah jakýkoli (a mě už kvůli příjmení, ale zejména pro mé liberální ekonomické názory jistě z lásky k Rusům podezřívat nebudete), přece jen je nám jejich jazyk natolik blízký a je tak rozšířený (řekněte mi, kde jste ve světě od Mexika po Bali Rusy nepotkali?), že bychom jeho základy měli umět.

K čemu máme tolik let základní, střední a vysoké školy, když se nedomluvíme ani se svými sousedy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Neugebauer | středa 9.6.2021 13:00 | karma článku: 22,62 | přečteno: 741x