Tři andělské střípky

Já ten andělský večer nyní rozbiju jako porcelánovou vázu. Potom z těch všech střípků vyberu jen ty, které mě něčím oslovily a které podle mého názoru stojí za zmínku. (Vždyť jste tu celou vázu stejně viděli v TV.)

 

 

Střípek překvapivý: Republic of two. Mezi mnou a touto kapelou, o které jsem již letmo slyšel, stála velká překážka - angličtina. Nejen, že tento jazyk neovládám, ba ho dokonce u českých kapel tvrdohlavě odmítám. Píseň "The Pillow" obě tyto skutečnosti ovšem nemilosrdně převáclovala a já podlehl - jemné, hluboké, melodické, stoupající, strhující hudbě - tak jsem to cítil. Ano vyjimečně souhlasím ... anglická slova "under the pillow" znějí mnohem lépe než naše "pod polštářem".

Youtube / Republic of Two - The Pillow

 

Střípek ukrytý: O žánrových cenách, které byly uděleny již v úterý, zazněla v hlavním přímém přenosu pouze jedna věta: "Záznam z předávání žánrových cen můžete vidět v pátek." Já bez dovolení Českou televizi předběhnu a k těmto cenám se vrátím krátkým paradoxním příběhem:

V létě přijeli Žamboši, držitelé Anděla 2009 za nejlepší album v kategorii Folk a Country, zahrát do Chotěmického vesnického klubu. Strávili tam celý víkend a proto jejich pozornosti neušel fakt, že se v tomto hudebním zařízení pouští stále dokola nové album skupiny Traband "Domasa". Když tento klub v neděli opouštěli, přišli se k baru rozloučit se slovy: "Děkujeme za vše, tady od nás máte naše CD, aby jste tu nemuseli furt dokola poslouchat ty Trabandy."

V úterý obdržela kapela Traband za album "Domasa" Anděla 2010 v kategorii Folk a country.

Youtube / Traband - Kantorovy varhany

 

Střípek absurdní: Jsem akademik. Populární. Představuji si, že sedím v porotě. Před námi je kategorie "Album roku". Skupina Toxique, které dávám spíše přívlastek maškarní než hudební, se umístila na třetím místě. V tuto chvíli jsem vyzván moderátorským duem abych rozhodl o vítězi této kategorie a já se v ten moment musím rozhodnout, zda na přístroji zmáčknu:

A) pro Nightwork,

nebo

B) pro Hanu Hegerovou

Kluci z "Noční směny" maj našlápnuto, skvělá show, gule dej si doprava, drajf, Dyk svůj skvělý hlas perfektně ovládá a umí ho "prodat". Nemám sebemenších výtek.

Jenže proti nim stojí královna československého šansonu, první dáma večera Hana Hegerová. Stará paní, na kterou jsem, přiznám se, zapomněl jak na Čerešně. Přišla s novým albem a doslova vyrazila dech. Bezkonkurenční texty, hloubka, citový projev, hlas, hudba. Ten poslech bolí, krásně bolí.

Rozhodni se! Gule nebo srdce! A nebo B ...

Youtube / Hana Hegerová - Já vím

 

Autor: Richard Horák | čtvrtek 24.2.2011 9:11 | karma článku: 7,74 | přečteno: 736x