Pozitivní alkohol – strana bílá

Moje slohová práce v druhém pololetí druhého ročníku dálkového nástavbového studia - VÝKLAD

Každý z nás máme k požívání alkoholických nápojů svůj vztah. Jeden abstinuje, druhý neudělá bez lahváče ani krok. Třetí rád po ránu panáka švestkové pálenky, čtvrtý navečer několik dvojek bílého. Všichni ale máme hluboko v sobě zaryto, že alkohol našemu zdraví škodí. Ano, ze všech možných stran na nás létají zprávy o tom, kolik lidí je závislých na alkoholu, jaké všechny nemoci nám tato látka může přivodit a další různé varovné statistiky.

Jsem tu ale já, který chce říct, že každá věc na světě nemá jen svou černou stranu, ale i bílou. Stejně tak látka C2H6O zvaná též ethanol, tedy alkohol, které se tu hodlám zastat.

První část mého výkladu by měla odradit od dalšího čtení ty, kteří alkohol pít nemůžou, protože to pro ně představuje určité riziko – závislost. Jak již Jaromír Nohavica vysvětloval ve filmu Rok ďábla, každý máme svůj alkoholický kopec, po kterém stoupáme vzhůru. Někteří z nás mají ten kopec tak velký, že si vesele popíjejí celý život a onoho vrcholu, tedy závislosti, nikdy nedosáhnou. Jsou mezi námi ale i tací, kteří maj tento kopeček malinký a proto onen vrchol brzo překlenou a s různými kotouly se řítí na druhé straně dolů, kde je v lepším případě čeká záchraná síť v podobě protialkoholické léčebny, v případě horším pád na úplné lidské dno. Pokud jste si ale jisti, že se váš alkoholický kopec podobá kopci Chu-mu-lang-ma, tedy nejvyšší hoře světa, čeká vás nejen chuťový požitek, ale spousta dalších příjemných věcí, která jsou s popíjením alkoholických nápojů spojena.

Než se dostanu k těmto nepřímým záležitostem, zmíním ony požitky chuťové, zrakové a čichové. Jak všichni víme, při popíjení vína obsah sklenky nejprve zkontrolujeme očima, poté si k vínu přivoníme a teprve poté ho vypijeme. Stejně tak se dá pít i veškerý zbylý sortiment alkoholických nápojů. Pivo zrakem zkontrolujete už při tom, když vám ho servírka přináší, podíváte se, zda má velkou bohatou pěnu a zlatavou lesklou barvu, zda není kalné a poté ho, sice bez přivonění, vypijete. Pokud se rozhodnete pivo proložit silnějším nápojem, například Peprmintovým likérem, kterému se lidově říká Zelená, přinesou vám malou sklenku s nápojem nádherné zelené barvy. Poté. co vaše oči pohladí ta krásná sytá barva, vaše čichové orgány osvěží vzduch peprmintu, dojde na vypití celého obsahu na ex a vaše ústa se naplní nádhernou svěžestí v podobě peprmintu. Nemohu nezmínit nádherné teplo, které následně vnikne do vaší hrudi a pomalu se rozprostře do celého těla

Pojďme k nepřímým, ale velmi důležitým, doprovodným požitkům. V krásné malebné hospůdce ve vaší ulici hraje každé pondělí chlápek na kytaru a hosté se přidávají zpěvem. Vy sedíte doma a z okna posloucháte veselé skřepčení, které se nese až na ulici. Jak rád by jste se přidal, ale bohužel neumíte zpívat, už od školky zpíváte falešně. Na tento váš stud je tu ale skvělý lék – alkohol. Sejděte dolů do hospůdky, dejte si pár pohárků vašeho oblíbeného nápoje a uvidíte jak alkohol v nich obsažený naladí váš hlas a vaše tóny budou takřka propojeny s akordy, linoucí se z kytary a z úst zpěváka. Požívejte dál a nakonec zjistíte, že váš hlas je ten první, ten hlavní.

Jak již vyplývá z předešlého odstavce, alkohol má také svou kulturní hodnotu. Nebýt těchto nápojů, nedošlo by nikdy ke vzniku mnoha přátelství, skupin, spolků. Nebyly by kulturní domy, restaurace, vinárny, kavárny, bary, pivnice a jmenovat bych mohl dál a dál. Svou úlohu hraje alkohol i v rodinách, které by bez něj vlastně ani nevznikly. Však jak jinak vzniká vztah mezi mužem a ženou? My lidé jsme od přírody plaší a máme strach před odmítnutím, proto hledáme odvahu k prvnímu oslovení opačného pohlaví ve sklence alkoholu, která do nás tuto odvahu začne pomalu soukat. Čím víc sklenek, tím víc odvahy.

Alkohol má též své místo v našich sexuálních životech. Mladým můžům trpícím předčasným vyvrcholením pomáhá ejakulaci oddalovat a tím napomáhá mladým dívkám k poznání slasti největší – k orgasmu.

Tento výklad pozitivních stránek alkoholu zakončím jevem negativním, no i když... Chci zde uvést několik hlavních nemocí, které nám tento nejrozšířenější lidský jed může přivodit. Jedná se o osteoporózu, cukrovku a především poškození mozku a jater. Až budu s těmito nemocemi ležet na smrtelné posteli, díky mému životnímu stylu to nebude ve sto letech, ale již v devadesáti, až bude moje tělo alkoholem poškozené a zničené, tak jak se na umírajícího sluší a patří, otočím hlavu, podívám se přes rameno za sebe a řeknu: "Páni, to byla jízda!"

A tak je to správné, tak to má být.

 

Autor: Richard Horák | úterý 16.3.2010 20:11 | karma článku: 12,05 | přečteno: 1004x