Počítač, se kterým lze pracovat na klíně.

Laptop. Slovo laptop (původním významem "na klíně") je pro mě nepřímo odvozeno od slov "vzít s sebou". Jeho hlavním přídavkem by dle mého názoru mělo být slovo přenosný, nebo chcete-li - mobilní. Ale ...

DesktopPlocha

Hmotnost toho mého laptopu poslední dobou neodpovídala onomu "vzít s sebou" - byl příliš těžký. Dokonce jsem se bál, že se popruh brašny, který se vahou notebooku zarýval do mého ramene, přetrhne! Samotné vyjmutí laptopu z brašny muselo vypadat, jako když vytahuji cihlu zlata o stejné velikosti. Přenos tohoto původně přenosného stroje se pro mě stal noční můrou.

Obrátil jsem se proto na svého známého, který je svým povoláním specialista IT (tzv. Dieťák - nové odvětví Ajeťáka) a požádal ho o radu. Zkušený odborník stanovil přesný program dietního režimu: "Kamaráde, dnes je doba zeštíhlování, navrhuji Bytosukci!"

Podle tohoto "lékařského receptu" jsem svůj notebook začal léčit. V čem léčebný proces spočíval: Nejprve jsem si na zcela zaplněné ploše udělal místo pro čtyři složky: Fotografie, text, filmy, hudba. Poté jsem do těchto složek rozdělil mnoho desítek, možná i stovek GigaBytů, podle odpovídajícího zařazení - a hlavně jsem tyto GigaByty, které na svých cestách nepotřebuji, přesunul z laptopu na externí disk, který sebou nenosím.

Nevěřili byste, jak se mému stroji po tomto zákroku ulevilo. Působí teď nejenom čistě a spořádaně, ale je minimálně o polovinu lehčí než byl. Vyvstává zde tedy jedna otázka:

Kolik váží takový GIGABYTE?

Příště to pro vás zvážím, změřím a vypočtu.

 

Autor: Richard Horák | pátek 14.1.2011 20:11 | karma článku: 10,71 | přečteno: 909x