Konec „achjování“ – revoluční předsevzetí pro všechny!

Do nového roku si někteří z nás stanovíme různá předsevzetí, kterými se více či méně řídíme. Vynechme pro letošní rok diety, abstinenci a další zbytečné sliby, které vydržíme dodržovat pouze několik dní, vytrvalci možná i několik týdnů. Já vám nabízím předsevzetí lehčího kalibru, ale nemálo důležitější.

Nedávno jsem shlédl na DVD dokumentární film o zlepšení životního stylu a vůbec o přístupu k životu. Takové filmy mě nebaví, ale i přesto jsem se prvních 15 minut dívat vydržel. Tato úvodní část snímku pojednávala o tom, jak si sami svými myšlenkami škodíme a jak si negativním přístupem život sami znepříjemňujeme a ničíme.

Uvedu jeden příklad: Je ráno, jdu pěšky do práce. Pod nohama mi krásně křupe čerstvě napadaný sníh. I přesto, že je úplná tma a za městem, kde sídlí naše firma, není žádné osvětlení, je od tohoto bílého poprašku všude krásně vidět. Řeklo by se idylické ráno, ale – v myšlenkách mám zatmění. Křupání sněhu pod svými botami nevnímám, protože myslím na to, jak mi uklizečka, hned po příchodu do práce, utře stůl smradlavým hadrem. Na to, jak se obě moje kolegyně okamžitě pustí do rozebírání telenovel, povrchních seriálů a stupidních reality show a mě z toho skoro pukne hlava. Myslím též na to, že k obědu bude opět nějaký nepojímatelný „blaf“ a kuchař se mi při výdeji, tohoto rádoby pokrmu, bude smát přímo do ksichtu. Tomuto dnu kráčím vstříc a přes své myšlenky tu bílou krásu kolem sebe vůbec nevnímám. U každého páteho kroku si jen potichu povzdychnu: „Ach jo.“ Tento scénář, který jsem si ve svých myšlenkách vytvořil, se do detailu vyplní. Večer odcházím z práce vysátý, vyřízený, odrovnaný!

Kdybych se s těmito problémy obrátil na tvůrce onoho dokumentárního filmu o životním štěstí, jejich verdikt by byl jednoznačný: „Vy sám jste si svými myšlenkami stanovil průběh celého dne. Vy sám jste si určil, jaký den budete mít. Vy jste si ten smradlavý hadr, upovídané kolegyně a vysmátého kuchaře doslova přivolal!“

Z toho tedy vyplívá: Myslíte negativně = budete negativně žít!

Pomalu přicházíme tam, kam jsem chtěl tímto článkem dojít – k předsevzetí! Nic nejde najednou, proto vám tu nehodlám radit, aby jste své negativní myšlenky okamžitě převrátily na myšlenky pozitivní, to asi ani nejde, ale určitě se k tomuto cíli můžeme přiblížit jistými krůčky. Jako první krok tedy navrhuji přestat „achjovat“! Ono známé „ach jo“ je vlastně důsledkem negativního myšlení, a když tyto dvě hlásky vynecháme, bude naše mysl, sice o malinko, ale aspoň o něco, pozitivnější. A to už je určitý začátek, jistý základ, na kterém se dá stavět.

 

Přeji hodně štěstí a vytrvání při plnění našeho předsevzetí.

Autor: Richard Horák | čtvrtek 17.12.2009 20:11 | karma článku: 10,67 | přečteno: 837x