Karle, odejdi z TOP 09, ať ti můžu dát svůj hlas

Otevřený dopis předsedovi strany TOP 09, ministru zahraničních věcí, kandidátovi na prezidenta Karlovi Schwarzenbergovi.

Karle,

přál bych si prezidenta s lulkou. Má to styl. Myslím to vážně.

Též bych si přál za prezidenta chlápka, kterého jsem na vlastní oči uviděl poprvé na festivalu v Trutnově, po boku náčelníka nás pravdoláskařů - Václava Havla. Přál bych si prezidenta z undergroundu.
Nechápu, proč mnohým vadí, že mu v žilách koluje modrá krev. Mně nevadí ani to, že jisté procento té krve je německé, chcete li - rakouské. Naopak. Sice o dost menší díl, ale i můj krevní oběh obsahuje kus germánského proudu. Možná právě proto nemám sebemenší problém s vyslovením, ani s bezchybným napsáním vašeho jména.

Stejně tak mám rád vaše vyjadřování, vaši mluvu. To, co spousta lidí považuje za hendikep, vadu řeči, já doslova vyhledávám. Možná právě proto, a nejen proto, je jeden z mých největších uměleckých vzorů, můžeme mu říkat guru, písničkář s podobnou předností Vašek Koubek - mimochodem, jeden z vašich velkých podporovatelů. A vůbec je mezi vašimi podporovateli a voliči spousta dalších umělců všemožných směrů, kterých si nesmírně vážím a které si v jistých směrech dávám za příklad.

Karle, já bych se chtěl v budoucnu pochlubit tím, že jsem s naším prezidentem seděl v hospodě u piva. Jsou tomu zhruba tři měsíce, co si k vašemu stolu, v naší restauračce, přisedla jedna lehce společensky unavená mánička. Nepoložila vám žádnou otázku, místo toho začala fotografovat.
Já si samozřejmě nenárokuju místo ve vaší paměti, chápu, že jste během své předvolební akce "Na pivo s Karlem" potkal spoustu lidí, které si nelze všechny uchovat. Alespoň tedy jedna fotografie z Pardubic pro vás ...

Důvodů, proč bych vám svůj hlas rád věnoval, je samozřejmě daleko víc.

Jsou tu ale i opačné skutečnosti, které nedokážu přejít, nad které se nejsem schopný povznést, od kterých se nedokážu odpoutat. Je to váš podíl v současné protičlověčí vládě - v jednoznačně nejhorší vládě, kterou jsme tu od roku '89 měli. Dále je to předsednictví ve straně, jejíž vznik, jejíž směr, jejíž fungování mi je absolutně nejasné. Nebudu se tajit svou domněnkou, že se jedná o stranu duplicitní, která vznikla trikem, machinací, piklí, za účelem udržet jisté osoby "u žezla". Možná budu troufalý, když řeknu: Ta partaj, do které (podle mého názoru) náturou nepatříte, vám v tuto chvíli už jen škodí.

Karle, opusťte dnešní vládu, odejděte ze strany TOP 09, ať vám v druhém kole prezidentské volby mohu s klidným srdcem odevzdat svůj hlas.

Závěrem bych se chtěl omluvit za dvojité tyknutí v titulku tohoto článku - udělal jsem to za účelem úspory písmen. Zároveň slibuji, že slovo "úspory" v předchozí větě je moje poslední narážka na vládnoucí koalici.

S upřímným pozdravem  

Richard  

S dovolením připojuji malou výzvu: V restauraci Plzeňka v Pardubicích jsem v den konání akce "Na pivo s Karlem" fotil s panem Schwarzenbergem několik lidí, kteří mi následně napsali na kus papíru své mailové adresy, a já slíbil, že jim fotografie druhý den zašlu. Bohužel jsem tyto adresy někde ztratil a svůj slib jsem tudíž nesplnil. Kdyby jste se na fotografiích náhodou poznali, nebo by někdo poznal vás, napište mi. :-))

Autor: Richard Horák | neděle 13.1.2013 20:11 | karma článku: 16,07 | přečteno: 1347x