Facebook (čti fejsbuk)

Nerad se uchyluji k častým a vděčným tématům, ale chci se v tomto článku vydat trochu jinou cestou, než moji spolupisatelé. Chci tu vyjádřit jen to, co se mi na Facebooku líbí a co mě na něm udivuje. Nic víc, nic míň.

Facebook je blázinec, souhlasím. Před nedávnem jsem se ale rozhodl, do tohoto blázince vkročit, a to z několika jednoduchých důvodů. Za prvé jsem chtěl mít informace přímo od svých oblíbených kapel, zpěváků a písničkářů. Za druhé jsem se chtěl pokusit najít přátele, na které jsem neměl žádný kontakt, například z vojny, a za třetí jsem byl strašně zvědavý, co to vlastně ten Facebook je. Informace mám, některé přátele jsem našel a zvědavost dostala nažrat.

Na Facebooku jsme si založili s přáteli skupinu naší oblíbené hospůdky a tudíž si například fotografie z akcí nemusíme nosit na fleškách a CD nosičích, ale sdílíme je přímo na internetu. Facebook mi též dovolil prezentovat mé fotografie a nahlížet na výtvory jiných fotografů. Stejně tak to je i s básněmi a jinými psanými texty.

Třetí a poslední skutečnost, která se mi na Facebooku líbí, jsou zábavné skupiny, do kterých se moji virtuální přátelé přidávají. Ne že bych v každé té skupině musel být i já, ale když jsem si přečetl, že se má kamarádka Evička přidala ke skupině "Ctrl-C, Ctrl-V aneb tvorba referátů v Čechách", od srdce jsem se zasmál. A takových skupin je tam opravdu požehnaně.

Udiven jsem nad časem, který jsou schopni někteří lidé u tohoto "fenoménu" strávit. Nemálo z mých kamarádů a kamarádek se objevují na FB v časných ranních hodinách a odpojují se až pozdě v noci, zejména matky malých dětí. Ještě neuvěřitelnější je pro mě to, jak si někteří dokáží každý den několik hodin obdělávat virtuální záhonek v imaginární farmě.

Ale pozor! Je tu jedna specialitka - Facebook vám dokáže říct jakou máte zrovna náladu, zda kouříte a jak silný jste kuřák. FB také ví jaká jste postava z filmu Avatar, nebo Slunce, seno. Facebook vás dokonce prohlédne natolik, že vám přesně určí, jak velká je vaše sexuální aktivita, jakou polohu máte nejraději a jak dlouhý je váš penis. Neuvěřitelné!

Na Facebooku můžete své přátele podrobně informovat o vaší momentální činnosti. Tuto možnost jsem chtěl parodovat zhruba tímto způsobem:

 

7:30 Richard Horák jde na WC na malou.

7:40 Richard Horák zjistil, že se z malé vyklubala velká, ale už je zpět.

          Toto se líbí uživateli Taťána Vanilková

7:45 Richard Horák si jde vyčistit zuby.

          Komentář uživatele Ivan Rudovous: "Jakou používáš pastu?"

7:55 Richard Horák si dnes učesal patku z levé strany na pravou.

8:10 Richard Horák posnídal míchaná vajíčka s kaviárem.

8:25 Richard Horák odchází z vesela do práce.

          Toto se líbí uživateli Richardův Šéf

 

Ano, i tak stupidní může být Facebook ... ale vraťme se pod čarou k tomu pozitivnímu.

Bylo pondělí a já měl další uspěchaný týden plný práce před sebou. Pod okny mi rachotily auta, honící se sem a tam, chlápci v kravatách s kufříky v podpaží se předháněli na chodnících a moderátor potlačující svou ranní únavu, zrovna sděloval národu, kde všude se tvoří kolony kamionů. Znechucen těmito skutečnostmi jsem se posadil před počítač, otevřel Facebook a hledal něco, co by mou pochmurnou náladu pozvedlo. A já to tam našel - na stránce mého oblíbeného písničkáře Václava Koubka bylo psáno:

"Všiml sis příteli, že stále spěcháš? Že směješ se těm, co zdají se být tišší. Zeptej se mravence v trávě, kdo z vás je bohatší. Zeptej se potápky, kolik je vody pod hladinou. Štěstí je zahrada tady na zemi a z letadla nezavoní."

Každý máme na Facebooku napsané to, co si tam sami napsat necháme. Zkrátka i tady platí přísloví: Jaké si to uděláš, takové to máš.

 

Autor: Richard Horák | čtvrtek 1.4.2010 20:11 | karma článku: 17,82 | přečteno: 2332x