Demokratické volby?

S výsledkem voleb jsem spokojený, ale skutečnost, která nastala po volbách, stojí za krátké zamyšlení. Alespoň pro mě ...

Situace po volbách nasvědčuje tomu, že strana, která v parlamentních volbách získala nejvíce hlasů, která v parlamentních volbách (ačkoliv o fous) vyhrála, nebude v příštích čtyřech letech hrát ve vládě prim. Trochu divné, že?

Samozřejmě lze namítnout, že voliči svými hlasy jasně zvolili strany pravicové, respektivě středopravicové (ODS, TOP09, VV). Ano, součet hlasů těchto stran drtí počet hlasů strany vítězné, ale pořád to je jenom stříbrná, bronzová a bramborová medaile. Zlatá je jen jedna!

Výsledek voleb, tak jak je nyní přijímán (tedy prohrou ČSSD a výhrou koalice ODS a spol.), jakoby počítal s tím, že voliči koalici předpokládali a proto se svými hlasy taktizovali. Jelikož ale každý volíme sám za sebe, bez předešlého plánování a domlouvání, je jakákoliv taktika nemožná. Každý volíme svou stranu, svého "vítěze" - a vítěz je vždy jen jeden!

Kdysi jsem slyšel názor, tuším že to bylo po volbách které vyhrála ODS (též o fous), že vítěz voleb by měl, nehledě na procenta, dostat v parlamentu většinu křesel.

No nevím ...

Autor: Richard Horák | úterý 1.6.2010 9:11 | karma článku: 10,78 | přečteno: 1083x