Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Carpe diem (aktualizace výroku)

Malé připomenutí výroku slavného římského filosofa a básníka. Krátké se zamyšlení nad tímto rčením. Nepatrná úprava tohoto citátu pro společnost dnešní doby.

Ne náhodou jsem se chopil aktualizace tohoto rčení já. Ne mnoho mám s římským básníkem jménem Quintus Horatius Flaccus společného, ale něco přece: Už jako mladý pubertální teenager jsem se shlédl ve výborném filmovém snímku s názvem Společnost mrtvých básníků, ve kterém hrálo rčení Carpe diem nemalou roli. V příběhu byl tento výrok původem ke vzdoru proti zbytečným zásadám většinové společnosti a já jsem se s ním už tenkrát začínal ztotožňovat. Při výkonu základní vojenské služby jsem si vysloužil, nezávisle na tomto rčení, ale závisle na svém příjmení, přezdívku Horacius. Toť věc společná s Quintem Horatiem.

Představovat čtenářům blogu iDnes výrok Carpe diem a vysvětlovat jeho význam je možná zbytečné, ale s dovolením se do toho přesto v krátkosti pustím: Přeložit slovní spojení "Carpe diem" se dá hned několika způsoby a já, s pomocí internetových zdrojů, šáhnu po té nejpoužívanější: "Využij dne." Latinské rčení Carpe diem nabádá k maximálnímu využití každého dne, každé aktuální chvíle, každého momentu, protože tento se již nikdy nevrátí. Pro vytvoření vlastního obrazu o tomto citátu, uvádím pod tímto článkem tu část Ódy Carmina, z které výrok pochází - v českém i latinském jazyce.

Jak se k tomuto odkazu dávného mistra (65 př.n.l. - 8 př.n.l.) postavit dnes? Jak maximálně využít každého dne? Jak využít každé chvíle, každého momentu? Dnes dopoledne jsem se od svého psacího stolu rozhlížel po celé kanceláři. Je v ní zhruba 30 pracovníků a já jsem se mezi nimi snažil najít člověka, který zrovna tuto chvilku, tento aktuální moment v práci, maximálně využívá. Člověka, který svůj čas zde využívá dle svého uvážení, dle své vůle, na maximum. Hledal jsem člověka, který zde v práci žije svůj Carpe diem. Hledal jsem důkladně, avšak marně. Každý své chvíle v práci doslova přežívá a při každém pohledu na hodinky svůj drahocenný čas nesmyslně popohání - 'ať už je to za mnou.' Každému jeho Carpe diem začíná až s pípnutím elektronické osobní kartičky u strojku s nápisem ODCHOD. Co by nám na to řekl velký Quintus? Nevěřícně by kroutil hlavou a možná by mohl namítnout něco v tom smyslu, že si máme najít zaměstnání, ve kterém nás to bude bavit, ve kterém najdeme naplnění, ve kterém budeme sami sobě prospěšní, ve kterém budeme žít svůj Carpe diem. Jenže Horatius Flaccus nemá o dnešních mizerných možnostech, v hluboké ekonomické krizi, šajn. Mlčí.

Slíbená aktualizace výroku: Carpe diem, v rámci možností. (promiň Horatie)

Do práce musíme chodit vydělávat peníze, abychom si za ně mohli, ve chvílích volna, pořídit onen Carpe diem, a to je na tom to nejhorší. Tímto článek končím.

 

 

Leuconoe, neptej se, je zakázáno vědět jaký konec přichystá bůh mně či tobě. Nezahrávej si ani s Babylonskou věštbou. Lepší je smířit se prostě s tím, co ti život přichystá. Ať prožiješ ještě několik zim anebo ti Jupiter daruje tu poslední která teď omývá skály na pobřeží vlnami Tyrhénského moře — buď prozíravý, napij se vína. Omez vlastní přání na krátký čas. Jen co si povídáme, nepřející čas nám utíká pryč. Využij dne a důvěřuj, jak nejméně můžeš, v budoucnost.

Tu ne quaesieris, scire nefas, quem mihi, quem tibi finem di dederint, Leuconoe, nec Babylonios temptaris numeros. ut melius, quidquid erit, pati. seu pluris hiemes seu tribuit Iuppiter ultimam, quae nunc oppositis debilitat pumicibus mare Tyrrhenum: sapias, vina liques et spatio brevi spem longam reseces. dum loquimur, fugerit invida aetas: carpe diem quam minimum credula postero.

 

Autor: Richard Horák | čtvrtek 20.5.2010 20:11 | karma článku: 19,34 | přečteno: 9568x
  • Další články autora

Richard Horák

Do boje proti dezinformacím se zbraní - kalkulačkou!

Na jisté sociální síti se před můj zrak dostala dezinformace ohledně elektronických plateb kartou. Tato lež mě tak pobavila, že jsem vytáhl kalkulačku a začal počítat. Pojďte počítat se mnou - do hospody!

25.11.2023 v 20:22 | Karma: 21,67 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Ekonomika

Richard Horák

Na český Grand Canyon kolem celé republiky (fotoblog)

Jako každý rok, i vloni jsem si koupil sedmidenní letní jízdenku na železnici a vyrazil na cesty bez cíle, kam dojedu, tam dojedu. Nehlídám dny, nehlídám čas, žádné plány, žádné kufry, jen co mám u sebe...

12.2.2022 v 11:58 | Karma: 29,52 | Přečteno: 804x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Hřbitov starých vlaků (fotoblog)

aneb Když jdou vlaky spát - navždy. Téměř 30 fotografií z místa, kde vlaky čekají na své sešrotování. Tak trochu nostalgie, urbex, opuštěná místa, ale i zakázané ovoce...

8.1.2022 v 20:21 | Karma: 29,45 | Přečteno: 990x | Diskuse| Fotoblogy

Richard Horák

Můj nový kurz chlastání (lekce 1)

Úvodem se chci omluvit a hlavně čtenáře upozornit na to, že článek popisující skutečnou událost obsahuje nemálo vulgárních výrazů. Vzhledem k vážnosti situace je nechci zaměňovat lehčími synonymy.

4.12.2021 v 20:22 | Karma: 23,96 | Přečteno: 963x | Diskuse| Věda

Richard Horák

"Já nemám rád knihy." Tak jo...

"Tak zbytečnou věc, jako jsou knihy, nemám rád." Povídal jeden mladík slečně, když šli ze školy kolem mého antikvariátu. A já pro něj mám vzkaz:

18.9.2021 v 20:21 | Karma: 24,64 | Přečteno: 693x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

  • Počet článků 347
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1600x
Byl: mladý, voják, hospodský, vnuk, koordinátor, Hamburčan, kuchař, číšník, záškolák, trhač švestek, maturant, vyskladňovač brojlerů, prodavač, ...

Je: na okraji, melancholik, fotograf, hároš, kmotr, řidič, bloger, folkař, hlídač pian, alkoholik (přechodně), syn, Pardubák, čtivec, psavec, ein Kerl, strýc, pravdoláskař, knihkupec, antikvář, rocker, utopista, darmošlap, přítel, ješitný, dlužník, bratr, ...

Chce být: rytíř, ...

 

Až Blanický tábor,
uspořádá nábor,
já přihlásím se v meč,
jako první uchazeč.