Božena Němcová, Richard Horák, Zdeněk Svěrák, ...

Místní ho znají. Přichází denodenně, starý pán v červených teplákách (kterému tímto děkuji), šedivý dlouhý vlas, a vous. Shrbený přináší velké cestovní tašky k poslední výloze České spořitelny. Na sokl z nich vytáhne několik knih a skrz papír v rukách je začíná kolemjdoucím mlčky nabízet. Takový jiný antikvariát ...

Už dlouho jsem se k tomu chystal, ale teprve včera, když jsem zahlédl starého knihkupce na svém místě, kde zrovna připravoval svou živnost, jsem se otočil na patě a doběhl domů pro několik svazků toho svého pokusu o verš. Tento malý sešítek s několika básněmi jsem si nechal asi před rokem vytisknout v malé tiskárně. Pár jsem jich rozdal přátelům, rozposlal čtenářům, kteří projevili zájem nahlédnout, zbytek mi leží v krabici na půdě.

"Dobrý den", pozdravil jsem pána v červených teplákách, držícího papír s nápisem "1 KNIHA = 20,- Kč". Zvedl hlavu a pozdrav opětoval. Podal jsem mu dva balíčky svých knížek, ještě zabalených v celofánu od tiskaře, se slovy: "Chtěl bych vás požádat o laskavost. Nedávno jsem si nechal vytisknout pár svých rýmů, byl bych moc rád, kdyby jste je tady nabízel. Nic za ně nechci." To už listoval jedním sešítkem a namátkově se začetl do několika řádků. "Děkuju, na shledanou.", nečekal jsem na odpověď.

Když jsem kolem antikvariátu na Třídě Míru procházel odpoledne, zahlédl jsem svou knížku na soklu výlohy mezi ostatními. Pocítil jsem spokojenost nad tím, že ani koruna z tohoto neoficiálního, dalo by se říct - ilegálního ándrgraundového prodeje, tolerovaného právě kolemprocházející hlídkou městské policie, nejde nahoru k hlavounům našeho státu ve formě daně. Veškerý případný výdělek potřebnému. Úplně nejvíc mě ale zahřála u srdce jiná věc - a to společnost, ve které se mé jméno na onom netradičním prodejním pultu nacházelo. A POZOR, všechny knihy za stejnou cenu, bez rozdílu:

Však si to zkuste říct nahlas: "Božena Němcová, Richard Horák, Zdeněk Svěrák." Jak to pěkně zní.

... a pak nemám bejt nafoukanej.

Za účelem přiblížit své psané slovo většímu množství čtenářů, nechal jsem na sociální síti Facebook vzniknout stránku s názvem Richard Horák (Jednohubky), na které budu veškeré své texty též publikovat. Milý čtenáři, jsi zván.

Autor: Richard Horák | sobota 10.9.2011 20:11 | karma článku: 17,30 | přečteno: 1418x