Labyrint - Zápis 68: Zázrak

Eliška ležel u Slívových nohou. Jako by se nyní, když z něj odešel život, zmenšil a smrskl v chlupatou kouli, ne větší než tenisový míček. Štětiny a chlupy slepila zasychající krev. Oči byly vytřeštěné, pařáty křečovitě roztažené. Ležel na zádech - pitoreskní Kristus, jehož prsty se zachvívaly jako tráva v náladovém větru.

Slíva se k němu sehnul, naproti poklekla Rita.

„Je ho škoda,“ řekla. „Byla to fajn příšerka.“

„Jo,“ řekl Tomáš a díval se na drobné tělo. Opíral se o zem rukou sevřenou v pěst.

Kořínek si zamyšleně mnul knír.

Valentýna prstem čechrala impovy chlupy tvrdé jako štětiny. „Pomohla bych, ale jak?“ Její vlasy splývaly ke kolenům jako vodopád. Z její tváře třicátnice zářily modré oči.

Zdenal právě vylovil z vaku rezervní bundu a podal ji Delapanzovi. Rytíř na ni chvíli nechápavě zíral, vzápětí se ale zajíkl, když si uvědomil svůj stav. Vděčně se do ní zabalil. Druhé boty neměli, a tak si Delapanza omotal chodidla pásy látky, které oblepil páskou. 

„Zdenale?“ přivolala mladíka Valentýna.

Rychle pochopil situaci. Vytáhl nůž a přiložil si ho ke strupaté dlani. Zabořil do ní ocelovou špičku. Tomáš Slíva ho napodobil a za chvíli na drobného impa splývaly kapky z jejich stisknutých pěstí.

Remetere Notresang Apares Salve Compaňon. Aiuto Angelot! Forte Cosmos! Mercé Praha!“ pronášel zpaměti Zdenal. Kápě krysího pláště mu halila tvář. Oči přikryl stín. Jen slova a kapající krev. Vzduch praskající neviditelnou silou, která scelovala rány. Stahovala potrhané tkáně jako neviditelná nit. Zdenalova ruka se třásla, Slívovy oči se zvrátily v sloup. Zaklínadlo vyvrcholilo. Rozhostilo se ticho.

Imp umatlaný od darovaného života ležel nehybně, na těle nezůstal jediný šrám. Oči ale zůstaly mrtvé. Jiskra v něm vyhasla, nebylo možné ji rozdmýchat v oheň.

Zdenal vstal a otřel si ruce. Tomáš Slíva mu podal ruku. Ne jako obhroublý vymetač barů, ale s hrdým pohledem aristokrata. Sklonil hlavu a řekl: „Díky.“

„Moc mě to mrzí,“ zamumlala Rita. Cítila se divně. Připadala si, jako by kondolovala sousedovi ke smrti jeho kočky – život byl ale ve světě Podsvětí tak vzácný...

„Pomohl nám tam na skládce,“ řekl Zdenal. „Byl to frajer.“

Kořínek si vyměnil se Slívou podmračený pohled. Sejmul si z kabátu zlatý odznak s emblémem pracky a položil ho impovi na prsa.

Zadumaně mlčeli.

„Potřebuju s tebou mluvit,“ řekla Zdenalovi Valentýna.

„Mluv,“ odpověděl prostě.

„Ne tady. O samotě.“ Něco pošeptala Ritě a odcházela do vedlejší místnosti za prosklené dveře. Zdenal pokrčil rameny a dívku následoval. Ještě zahlédl, jak Kořínek vybaluje z batohu jídlo a pití, na které se Delapanza lačně vrhl. Tomáš Slíva rozmlouval s Ritou. Potom sklo dveří zahalila modrá záclona a Zdenal už neviděl nic.

„O co jde, Val?“

Díval se na ni a přinášelo mu to utrpení. Byla krásná. Možná krásnější, než v osmnácti. Během jediného dne dozrála v ženu. Lícní kosti jí vystoupily a zvýraznily její rysy. Podtrhly charisma tam, kde byl dřív jen líbivý půvab. Na čele, v koutcích očí a kolem úst se objevily  vrásky. Kůže na krku povolila a póry se rozšířily. Ušmudlaná tvář Zdenala přitahovala a zároveň v něm budila odpor. Zdálo se, že mu Valentýna stárne před očima, to byl ale samozřejmě nesmysl.

„Mám tě... strašně ráda, Zdeňku,“ vyhrkla a pohladila ho.

„Nevadí, že máš kluka?“

Zasmála se a zavrtěla hlavou, jako by řekl něco strašně hloupého. Potom se její tvář zkrabatila jako tvář mopse a Valentýna mu ji zabořila do ramene. Otřásala se pláčem. Cítil, jak mu slzami smáčí ucho.

„Já nechci bejt stará. Nechci za pár dní umřít.“ Zalykala se brekem, jako malé dítě. Do kabátu mu ryla drobnými prsty. „Ale ono se to stane... Nevím, co mám dělat... Nevím, jak to zastavit. Já... asi zešílím...“

Dlouhé minuty jí šeptal uklidňující slůvka. Držel ji v náručí a tiskl k sobě, jako něco drahocenného. V té chvíli by pro ni obětoval život.

„Nedovolím to,“ slíbil.

Pohlédla na něj. V očích měla pobavení, vděk, nevíru a možná i lásku. Na řasách visely slzy jako vánoční ozdoby. Nahnula se až k jeho uchu. „Za pár dní možná umřu – ne, nepřerušuj mě! - taky je možný, že nás za chvíli všechny zabijou, ale já... Nechci umřít, bez toho abych..." Otřela si oči. "Víš, ještě nikdy jsem...“

Pochopení ho zasáhlo jako elektrický proud. Zíral na ni, neschopný jediného slova.

Popotáhla nosem. Omluvně pokrčila rameny. Shodila z nich kožešinu a odhalila ňadra, která před krátkým časem pomaloval krví. Měla husí kůži. Uchopila jej za ruku a přitiskla si ji k srdci. Zdenal ucítil, jak pod jeho dlaní tuhne bradavka. Celou tu dobu se jí díval do očí. Byly k zbláznění modré. Ustrašené. Rozhodné. Byly to oči osmnáctileté dívky.

Když vyšli ven, drželi se za ruce. Ostatní už byli připravení na cestu. Nikdo se na nic neptal. Čekali na ně vážní, ve tvářích vrytou šifru únavy. Batohy na zádech. Zbraně připravené.

„Pan Kořínek obhlédne situaci. A pokud bude vzduch čistý, zkusíme se dostat do Sekretariátu,“ řekla Rita.

Jeroným Kořínek kývl. Svlékl si starý kabát, pod kterým měl šedé a nevýrazné oblečení. K opasku si připjal Škorpion. Na hlavě srovnal baret.

„Do deseti minut se vrátím, déle než hodinu nečekejte,“ řekl a otevřel na škvíru trezorové dveře. Zdálo se, že je spokojený. Proklouzl jimi jako stín.

Zdenal se za ním díval. Cítil, že se něco změnilo. Rozhlížel se po ostatních a po cele. Našel očima promrzlého Delapanzu, který se zabalil do vrstev oblečení. Ne, bylo to něco jiného. Stále na to nemohl přijít, až si najednou uvědomil, proč tu změnu nevidí. Stala se uvnitř něj. Hluboko pod kůží.

Cítil, jak jím koluje energie, žene se jeho žilami ve zrychlujícím koloběhu jako láva. Přeplňovala ho, vnitřní tlak sílil a plnil Krysopláště tak, že nemohl promluvit. Stále se mu vracel slastný okamžik s Valentýnou, jako by neskončil, ale pokračoval a stále sílil. Mladík vytřeštil oči a sevřel si hlavu v dlaních. Ostatní netušili, co se s ním děje. Chtělo se mu křičet, ale věděl, že kdyby otevřel ústa, tak se tou energií roztrhnou. Vrávoral místností, jako dusící se člověk. Ruce zaťal v pěsti, nehty se mu zaryly do dlaní, až se zhnisané jizvy otevřely. Zdenal se kousl do rtů. Pozvedl ruku nad hlavu a udeřil mrtvého impa do hrudi.

Vivero!“

Oslnivý bílý záblesk. Místností se přehnala neslyšná imploze. Všem začalo pískat v uších.

Tlak byl pryč a vyčerpaný Zdenal se zmateně vydýchával. Z čela mu kapal pot, před očima plavaly mžitky slabosti.

Imp sebou zazmítal a převalil se na bok. Drobná tlama vykašlávala a dávila sraženou krev. Eliška zkusmo rozepjal křídla. Stal se zázrak.

 

diskuze k tomuto dílu na: http://www.pavelrencin.cz/labyrint-zapis-68-zazrak

Autor: Pavel Renčín | pondělí 13.10.2008 12:03 | karma článku: 10,25 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Pavel Renčín

Jak Labyrint málem nevyšel

V tomhle krátkém blogu popíšu několik okolností, kvůli kterým knižní verze mého internetového románu málem nevyšla. Bylo toho tolik, až jsem začal pochybovat, jestli některé z podloudných postav pražského Podsvětí (které se v knize vyskytuje) neožily a nepokusily se vydání zhatit.

11.12.2010 v 21:00 | Karma: 8,58 | Přečteno: 889x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Pomůžete mi vybrat anotaci pro Labyrint?

Která anotace by vás víc zaujala? Pokud nečtete tento žánr, tak chápu, že asi žádná, ale... :-)

29.10.2010 v 12:46 | Karma: 4,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint míří na papírové stránky!

Dva roky po dopsání internetového románu Labyrint koneně dochází k tomu, na co jsem se já i čtenáři těšili... Brzy vyjde knižně příběh, jehož psaní jsem věnoval celý rok 2008. Labyrint vznikal přímo na internetu, na mých webových stránkách a na blozích iDnes (a současně začal vycházet na pokračování i v časopisu Pevnost). Možná si na to někteří ještě pamatujete, bylo to poměrně velké dobrodružství. Hlavně autorsky, protože nejsem úplně zvyklý psát prvoverzi, kde jednou napsané už nemohu opravovat, a u které netuším, jak skončí.

7.10.2010 v 11:55 | Karma: 7,45 | Přečteno: 904x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Neviditelná válka v Praze už začala...

19.11.2008 v 10:02 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint - Zápis 73: Děti otců (poslední díl)

Staré chodby nebraly konce. V labyrintech tunelů z cihel se srážela vlhkost, po zdech se rozlézaly mapy světélkujících plísní. Skupina kráčela nejrychleji, jak jim únava Kořínka a Valentýny dovolovala. Chvílemi čvachtali po kotníky ve studeném páchnoucím bahně. Nemluvili. Suzane i Vojta drželi ruce nadosah jílců mečů, jako by ani chodby sousedící se sídlem pána podzemí nebyly bezpečné.

13.11.2008 v 14:22 | Karma: 10,70 | Přečteno: 883x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:15

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak, dva vagony se převrátily

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Poslanci budou jednat o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:05

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Jsem spisovatel. U nakladatelství Argo mi vyšly zatím první dvě knihy trilogie městské fantasy Městské války (Zlatý kříž a Runový meč) a sbírka nejlepších povídek za posledních deset let - Beton, kosti a sny. Během krátké doby vyjde i román psaný na internetu - Labyrint. Jméno korábu mi vydal v r.2007 Knižní klub a Nepohádku (2004) nakladatelství Straky na vrbě. Píšu především magický realismus a městskou fantasy a velmi rád spolupracuji se čtenáři. Více na WWW.PAVELRENCIN.CZ

Seznam rubrik