Labyrint - Zápis 53: Hladový pohled lidožravé Jacquelíny

„Merde! Espèce de crétin! Ty parchante jeden, ty zrádče, já ti vystželim mozek z kebule!“ řval mužíček, jehož rudý obličej připomínal orosené rajče. Útlými prsty svíral pažbu brokovnice, zatímco hlaveň tlačil Wůdymu do nosu. Přesto se na něj jednooký dál šklebil.

„Gustave, ty mrňavej špindíro, že by sis od minule koupil náboje? Vsadim se, že Podvodí je plný krámů se střelivem!“ chechtal se Wůdy. Naklonil se k Ritě a šeptal: „Klídek, má to prázdný. Když utíkali Hluchejm, používal ji jako hůl.“

Vysoký hlas muže přeskakoval. „Namouduši do tebe napumpuju olovo! Okamžitě si všichni lehněte na zem!“

Valentýna váhala, jestli nemá začít křičet, Wůdyho klid ale zapůsobil i na ni. Přitiskla si loutnu blíž k tělu a sledovala, co se bude dít dál.

„Nejdeme po vás, Gustave. Nejsi přeci slepej! Tyhle površáci nepatřej k Hluchejm,“ vysvětloval trpělivě kapitán Kraksny.

Najednou Rita pokročila vpřed a srazila hlaveň brokovnice k zemi. Zároveň zbraň druhou rukou uchopila za pažbu, zapáčila a přetočila ji o sto osmdesát stupňů. Mužík zaječel a ucukl skříplým prstem. Rita mu mířila na břicho.

„Fíha,“ pípla Valentýna.

„Jako v Matrixu,“ uznale kývl Zdenal.

Gustav se třesoucím se prstem dotkl hlavně a pokusil se ji odtlačit. Rita ho přes něj praštila a znovu zamířila na hruď.

„Nepřišli jsme vám ublížit,“ řekla. „Stejně tak ale nenecháme sáhnout na sebe.“

„Je nabitá,“ sípal Gustav. Po skráních mu stékal pot.

„Ale jistě,“ uchechtl se Wůdy a sáhl po spoušti. „Přišli jsme s kamarádama jen trochu poklábosit. Neboj, Hluchý nesnášej stejně jako ty.“ Zatímco mluvil, laškovně prstem pohladil spoušť.

„Nestžílet!“ šeptal mužík.

Wůdy zjihl. Jeho tvář byla obrazem vnitřního boje, obočí zachvátil neovladatelný tik. Nakonec ucukl rukou, jako by se spálil. „Opravdu je nabitá?“ Potom se náhle ušklíbl a s divokým výrazem stiskl. Brokovnice v Ritiných rukou prudce cukla. Ozvala se strašná rána, která zatřásla místností a všechny ohlušila. Instinktivně se přikrčili.

Valentýna se rozplakala bolestí. Hluk výstřelu jí zasáhl do mozku, zakousl se do uší. V hlavě jí dunělo a kromě pískání neslyšela vůbec nic. Rita zírala před sebe. Z hlavně brokovnice se valil dým. Pod Gustavem se podlomily nohy a zhroutil se na podlahu.

Wůdy byl hned u něj. „Propána, snad sem tě fakt nerozstřílel na hadry?! Pročs neřek, že je nabitá?! Pomoc!“

V hloubi pokoje se něco hnulo. Temná masa se dala do pohybu. Překrytá vrstvami hnědých látek a kůží, zámotek špíny a zápachu, z nějž jen místy prosvítala mdlá a nezdravá kůže bílé velryby. Klouby měla stažené špinavými obvazy, maso kolem nich přetékalo, jako by je mělo každým okamžikem pohltit. Kolos ovinutý pavučinami jako břečťanem se rozvážně dovalil ke dveřím.

Rita zkusila zapumpovat brokovnicí, jak to vídala ve filmech. V horní poloze se ale zbraň zasekla.

Bytost před ní vyloudila strastiplný vzdech, který je ovanul povětřím hniloby. Z hlubiny potrhaných látek se vynořila bledá tučná ruka a uchopila svíjejícího se Gustava. Záda šíře almary se ohnula, ozval se tichý sten a vrzání kloubů. Bez znatelné námahy obryně chytla mužíka za košili za krkem a postavila ho na nohy.

Merci, ma chérie.“ Gustav si ještě chvíli třel ožehnuté místo na břiše, pruhované tričko tam zhnědlo žárem, po průstřelu však nebylo ani památky. Potom muž natáhl ruku a naznačil Ritě, ať mu zbraň vrátí.

„Ještě tu recepturu pilujeme,“ ušklíbl se. „Jesli ale vyrobíme funkční stželný prach, neuvěžitelně zbohatneme! Koupíme si od Hluchých svobodu!“ Špičaté zuby samolibě blýskaly.

„Dobře, že se vám to zatím nepodařilo. Tedy vyrobit funkční nábojnice,“ řekl Zdenal a mírně se uklonil. „Mé jméno je Krysoplášť, učedník magických umění. Jsem na questu za učitelem magie."

Gustav nechápavě pohlédl na Šíleného Wůdyho. Ten na něj mrkl a zakroužil si prstem u spánku.

„Nejste-li nepžátelé, budu slušný. Jmenuji se Lan Gustav a toto,“  mužík kývl ke kolosu za sebou. „Toto je má milovaná femme fatale, Jacquelína. Má družka. Pžisedněte ke stolu, za chvíli budu servírovat čaj.“
 
Udělal gesto, jako by je zval dál, pak ale jeho pohled padl na zem. Zablácené holínky odsoudil zdrcujícím pohledem. „Tato rudá látka je koberec. Jesli na ní necháte ještě jednu stopu, pžísahám, že do té brokovnice nabiju dezertní vidličku!“

Stáhli si holínky, které už zapomněly na žlutou barvu jako na smrt. Překlopýtali k masivnímu kulatému stolu, který stál ve středu místnosti. Před usednutím se pan Kořínek ostražitě rozhlédl. Jacquelína se k nim otočila zády a s ladností grizzlyho se kolébala ke staré kredenci. Teprve nyní si toho všimli! Přímo na její rozměrné zádi byly systémem popruhů, vzpěr a šroubů mizejících kdesi v záhybech přetékajícího těla uchyceny dvě podivné ohnuté lyžiny.
 
Zdenal se snažil nezírat, přesto po očku sledoval, co žena udělá dál. Skláněla se, jak to jen šlo, než pod ní povolily nohy a ona se zřítila dozadu. Zhoupla se do záklonu a vpřed. Lyžiny pod ní hrozivě zaskřípěly, zkoušené metráky váhy. Nakonec se žena ustálila v poloze pololeže polosedě. Za mírného kolíbání odkudsi vylovila útlou dlouhou dýmku.

Lan Gustav zapálil svíčku vonící dětskými piškoty a své femme fatale dvorně připálil. Byl hned tady hned tam. Pobíhal kolem krbu, nad kterým něco míchal v obřím litinovém kotli. Každou chvíli do něho přihodil hrst koření. Jeho ruce kmitaly v dokonalé souhře, takže vaření v Gustavově podání připomínalo spíš bojové umění. Když zapískal otlučený čajník, měl již na tácu vyskládanou sadu durytek, talíř se slepeným cukrem a džbánek s páchnoucím zažloutlým mlékem nejasného původu.

„A teď, co tu vlastně chcete?“ zeptal se, zatímco servíroval.

Rita přemýšlela, jak začít. Seděli u stolu a každý měl před sebou skleničku s kouřícím čajem. Ve vzduchu byla vůně rebarbory a piškotů. Na protější sedačce se usadil Gustav a položil před sebe na stůl brokovnici. Z rohu místnosti je probodával temný a hladový pohled lidožravé Jacquelíny.

 

více na www.pavelrencin.cz

Autor: Pavel Renčín | čtvrtek 10.7.2008 10:11 | karma článku: 9,71 | přečteno: 959x
  • Další články autora

Pavel Renčín

Jak Labyrint málem nevyšel

V tomhle krátkém blogu popíšu několik okolností, kvůli kterým knižní verze mého internetového románu málem nevyšla. Bylo toho tolik, až jsem začal pochybovat, jestli některé z podloudných postav pražského Podsvětí (které se v knize vyskytuje) neožily a nepokusily se vydání zhatit.

11.12.2010 v 21:00 | Karma: 8,58 | Přečteno: 889x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Pomůžete mi vybrat anotaci pro Labyrint?

Která anotace by vás víc zaujala? Pokud nečtete tento žánr, tak chápu, že asi žádná, ale... :-)

29.10.2010 v 12:46 | Karma: 4,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint míří na papírové stránky!

Dva roky po dopsání internetového románu Labyrint koneně dochází k tomu, na co jsem se já i čtenáři těšili... Brzy vyjde knižně příběh, jehož psaní jsem věnoval celý rok 2008. Labyrint vznikal přímo na internetu, na mých webových stránkách a na blozích iDnes (a současně začal vycházet na pokračování i v časopisu Pevnost). Možná si na to někteří ještě pamatujete, bylo to poměrně velké dobrodružství. Hlavně autorsky, protože nejsem úplně zvyklý psát prvoverzi, kde jednou napsané už nemohu opravovat, a u které netuším, jak skončí.

7.10.2010 v 11:55 | Karma: 7,45 | Přečteno: 904x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Neviditelná válka v Praze už začala...

19.11.2008 v 10:02 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint - Zápis 73: Děti otců (poslední díl)

Staré chodby nebraly konce. V labyrintech tunelů z cihel se srážela vlhkost, po zdech se rozlézaly mapy světélkujících plísní. Skupina kráčela nejrychleji, jak jim únava Kořínka a Valentýny dovolovala. Chvílemi čvachtali po kotníky ve studeném páchnoucím bahně. Nemluvili. Suzane i Vojta drželi ruce nadosah jílců mečů, jako by ani chodby sousedící se sídlem pána podzemí nebyly bezpečné.

13.11.2008 v 14:22 | Karma: 10,70 | Přečteno: 883x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Jsem spisovatel. U nakladatelství Argo mi vyšly zatím první dvě knihy trilogie městské fantasy Městské války (Zlatý kříž a Runový meč) a sbírka nejlepších povídek za posledních deset let - Beton, kosti a sny. Během krátké doby vyjde i román psaný na internetu - Labyrint. Jméno korábu mi vydal v r.2007 Knižní klub a Nepohádku (2004) nakladatelství Straky na vrbě. Píšu především magický realismus a městskou fantasy a velmi rád spolupracuji se čtenáři. Více na WWW.PAVELRENCIN.CZ

Seznam rubrik