Labyrint - Zápis 38: Souboj

Na hlavici kladiva dopadne světlo pochodně. Je rudá. Dá se do pohybu, pluje vzduchem jako monumentální meteorit. Švihem roste rychlost. Sedmtři v posledním okamžiku uhne hlavou a rána dopadne na jeho rameno. Drtivý úder srazí hromotluka na kolena.

Tomáš svírá topor oběma rukama. „Apage!“ křičí. „Apage, zrůdo!“ Svaly mu hrají, tetované výjevy jejich pohybem ožívají. Znovu se rozmáchne a kladivo zasviští v bočním úderu. Sedmtři mu nastaví do cesty předloktí. Síla úderu jej ale smete a železo dopadne na hlavu, která při nárazu odskočí. Obr upadne. Ústa otvírá v bezhlesném řevu. Zuby se zatínají a praskají.

„Počkej!“ vykřikne Rita. Její hlas zaniká ve všeobecné vřavě. Slíva se rozkročí nad šedým tělem. Možná ho zachvátil děs, možná je pohlcen bojem. Zvedne kladivo obouruč nad hlavu, zhoupne se v kolenou a v zádech, aby dal úderu veškerou sílu svého těla. Kladivo sviští k hlavě Sedmtři a Rita ví, že je pozdě.
 
V tom se vytrčí obří pěst jako ruka drásající se z hrobu. Sedmtři sevře v železném stisku topor hned za hlavicí. Zastavil ho pouhých pár centimetrů od svých očí.

Tomáš zbraní divoce zazmítá. Šedá pěst je ale sevřená, dřevo násady praští. Potom trhne Sedmtři a zbraň z mužových rukou vyrve. Dřív než se ve Slívových očích objeví překvapení, bodne jej ležící mrtvý toporem. Dřevo dutě narazí do středu čela a Tomáš se složí k zemi. Z nosu mu stékají dva úzké pramínky krve.

„Cos to udělal?!“ křičí Rita a zvedne palcát. Přesune se nad Slívovo tělo. Míří šedému obrovi proti obličeji. Je vyděšená jak malá holka. Mrtvý Sedmtři se hrabe na nohy. Zkusí promluvit, ale má vykloubenou čelist. Všimne si toho a levou rukou ji narazí na správné místo. Rty se hýbou, ústa otvírají, vychází z nich ale jen neartikulované chrčení. Vzduch proniká mezi křížovými stehy na krku a pisklavě syčí. Rita se chvěje. Živý mrtvý se rozhlíží, jako by kolem nezuřila bitva. Něco hledá.

Rita stále váhá, jestli to nemá zabít. Nebo to aspoň zkusit. Jde to, co už je mrtvé, vůbec zabít?!

Sedmtři se sehnul k jednomu z mrtvých vojáků a zabořil mu ruku do prostřeleného hrudníku. Když ji vytáhne, z jeho prstů kape krev. Rychlými tahy čmárá na vlastní hruď písmena. Špatně se čtou, protože jsou psány vzhůru nohama. PROČ. Sedmtři znovu smáčí prsty v krvi. Kolem zuří bitva. Všude je náhle dost světla, ze zapáleného beranidla šlehají pětimetrové plameny.

Rita zírá na nápis, ale musí se odvrátit. Řítí se k ní dva kanálníci. Bílé masky svítí jako tváře kostlivců. Rita zahlédne o kousek dál Valentýnu, jak stojí po boku Zdenala. V rukou má kopí. Nebojuje, ale zatím se jí daří držet si nepřátele od těla. Není čas na Valentýnu. Zvuk párané látky přitáhne pozornost Rity zpět. Sklopí pohled. Žlutou kombinézu jí na boku protrhla zahradní lopatka. Prošla i skrz košili. Bolest zatím nepřichází, ale žebra se barví krví. Zahradní lopatka? Rita zírá na břit sbroušený do ostrosti břitvy, rukojeť je připevněná k dlouhé dřevěné násadě.

Rita se kolem ní protočí proti kanálníkovi, který ji třímá, a vrazí mu loktem do obličeje. Je pořádný kus ženské a on podvyživený vychrtlý muž s vyhnilými zuby a zlámanými nehty. Loket ho zasáhne do kořene nosu zdrcující silou. Rita se ohlédne. Druhý kanálník neztrácel čas. Máchl po ní rezavou kosou. Rita ji chce odrazit Kurýrem, udělá to ale tak nešikovně, že si málem vykloubí zápěstí. V posledním okamžiku se Kurýr a kosa střetnou. Čepel kosy se zlomí a prosviští Ritě kolem hlavy. Expres kurýr na smrt zvoní. Haleluja! Kanálník se vzpamatuje dříve. Vytrhne od pasu skleněný střep omotaný kobercovou páskou a skočí na Ritu. Přimkne se k ní a oba spadnou na zem. Nepřítel se sápe po jejím hrdle, chce do něj zarýt zbraň. Rita s ním bojuje, odstrkává ho, nemůže se rozmáchnout palcátem, snaží se ho skopnout. Střep se blíží k jejímu oku.
 
Muž se najednou vznese. Třeští oči, snaží se ohlédnout. Prudký pohyb a jeho vzdalující se řev. Řev, který utne žuchnutí o deset metrů dál. Nad Ritou stojí Sedmtři. Rita leží, vzhůru nohama čte na jeho hrudi písmena: PROČ NEJSEM MRTV

„Rito!“ ječí Valentýna. Je vzdálená na délku svého kopí. Kořínek za ní pečlivě nabíjí křesadlovku, kterou někde ukořistil. Ruce má klidné, když odsypává na pánvičku prach, nezachvějí se. Teď ještě zapálit doutnák. Kořínek hledá u jednoho z mrtvých sirky.

Zdenal o kus dále podpírá Tomáše Slívu, který je stále napůl omráčený. Nejisté nohy ho neposlouchají, z nosu mu stále teče krev. Zdenal zatíná zuby a snaží se většího muže rvát směrem k bráně, která se pomalu zavírá.

„Utíkejte!“ ječí Valentýna. Rita vyskočí, hrábne po palcátu a ustupuje. Sedmtři ji pronásleduje očima. Rita přeskakuje mrtvá těla. Nesmí klopýtnout, protože nepřátelé jsou jí v patách. Když se ohlédne, vidí Sedmtři, jak nehybně stojí. Ruce volně svěšené. Není čas! Kolem obra se prořítí klusající oddíl holohlavých mužů. Jsou oblečeni jinak, než kanálníci, meče nesou na zádech. V rukou třímají zvláštní zbraně, které vypadají trochu jako ruční šlehače. Létají z nich podivné malé disky, které nápadně připomínají nabroušené pivní zátky. Rotující disky krájejí vzduch s bzučivým svistem. Kde zasáhnou, pořádně se zaříznou do masa. Stovky disků hučí jako zdivočelá včelstva. Mělké rozšklebené rány hodně krvácí.

Rita křičí a utíká jako o život. Cítí, že se jí něco zarylo do zadku. Bolí to jako čert. Ječí a utíká. Valentýna je již v bráně. Kořínek na posledních pár kroků převzal Slívu, táhne ho s Valentýnou do nitra Pevnosti. Zdenal běží naproti Ritě. Dělí je už jen pár metrů. Co chce dělat? letí Ritě hlavou. „Co chceš, proboha-“

Zdenal se zastaví, jeho holínky vyryjí v hlíně vlhké krví brázdu. Oči má hluboce zapadlé, přivřené, tvář horečnatou a zkroucenou vypětím. Zdá se, že nevnímá nic, než sebe. Křičí: Imeritévol Vindikar Osotro Par Force Eréklar, Coraje Superus! Švihne předloktími vpřed, dlaně má zaťaté v pěsti.

Okolí ozáří bílé světlo jako frenetický stroboskop. Ze Zdenalových rukou vyšlehne výboj, modravé blesky jako světelná síť. Tři nejrychlejší muži s dlouhými meči jsou již jen pár kroků za Ritou, když je výboj energie zasáhne. Bez varování se v křečích hroutí k zemi. Jejich těla se nekontrolovaně zmítají, jako zasažená elektrickým proudem. Ovinují je modravé blesky. Vzduch prosytil ozón. Další dva Hluší nedokáží bleskově změnit směr, padají přes své spolubojovníky.

Zdenal křičí bolestí. Prsty na rukou mu hoří. Z dlaní mu vypadnou zkroucené zčernalé alkalické baterie. Mladík dusí plamínky na prstech v podpaží.
 
Třísekundový chaos mezi nepřáteli postačí, aby se Rita se Zdenalem stáhla za bránu, která s konečným zařinčením zapadne. Kolejnice je zajištěna. Mříž z lešenářských trubek spuštěna.

Rita se za branou zhroutí. Vsedě se opírá o její konstrukci a namáhavě dýchá. Slyší řev a křik. Obránci spustili palbu. Někde nad hlavou hřmí Aurora. Za tenkou vrstvou hradeb zuří smrt. Svět se zbláznil! Chodí po něm mrtvoly. Zdenalovi z rukou šlehají blesky. Ona opět zabíjela lidi.

Rita asi zešílela, protože se usmívá. Celé tělo ji brní adrenalinem. V hlavě jí hučí. Rita je ještě naživu a tiše se směje.

 

 

***********************************************************************************************

Příště: ?? zatím nemám tušení :-)

V zápisu 38 vám přináším dokončení bitvy. Vaše přímluvy v diskuzi za přežití Sedmtři mě přesvědčily, třebaže jsem to původně neměl v plánu. Možná se s tímto obrem, jehož kůže již chytá šedavý nádech, ještě setkáme. Nebude už ale jednou z hlavních postav Labyrintu. Takový je výsledek ANKETY.

A pro jeho fanoušky: myslím, že o Sedmtři v budoucnu napíšu jiný příběh, který bude patřit jen jemu. :-)

Jinak vás ještě upozorním na VĚDOMOSTNÍ SOUTĚŽ O LABYRINTU, kterou jsem pro vás připravil. Najdete ji v blogu: http://www.pavelrencin.cz/labyrint-vedomostni-soutez

Autor: Pavel Renčín | středa 9.4.2008 15:34 | karma článku: 8,13 | přečteno: 747x
  • Další články autora

Pavel Renčín

Jak Labyrint málem nevyšel

V tomhle krátkém blogu popíšu několik okolností, kvůli kterým knižní verze mého internetového románu málem nevyšla. Bylo toho tolik, až jsem začal pochybovat, jestli některé z podloudných postav pražského Podsvětí (které se v knize vyskytuje) neožily a nepokusily se vydání zhatit.

11.12.2010 v 21:00 | Karma: 8,58 | Přečteno: 889x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Pomůžete mi vybrat anotaci pro Labyrint?

Která anotace by vás víc zaujala? Pokud nečtete tento žánr, tak chápu, že asi žádná, ale... :-)

29.10.2010 v 12:46 | Karma: 4,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint míří na papírové stránky!

Dva roky po dopsání internetového románu Labyrint koneně dochází k tomu, na co jsem se já i čtenáři těšili... Brzy vyjde knižně příběh, jehož psaní jsem věnoval celý rok 2008. Labyrint vznikal přímo na internetu, na mých webových stránkách a na blozích iDnes (a současně začal vycházet na pokračování i v časopisu Pevnost). Možná si na to někteří ještě pamatujete, bylo to poměrně velké dobrodružství. Hlavně autorsky, protože nejsem úplně zvyklý psát prvoverzi, kde jednou napsané už nemohu opravovat, a u které netuším, jak skončí.

7.10.2010 v 11:55 | Karma: 7,45 | Přečteno: 904x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Neviditelná válka v Praze už začala...

19.11.2008 v 10:02 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint - Zápis 73: Děti otců (poslední díl)

Staré chodby nebraly konce. V labyrintech tunelů z cihel se srážela vlhkost, po zdech se rozlézaly mapy světélkujících plísní. Skupina kráčela nejrychleji, jak jim únava Kořínka a Valentýny dovolovala. Chvílemi čvachtali po kotníky ve studeném páchnoucím bahně. Nemluvili. Suzane i Vojta drželi ruce nadosah jílců mečů, jako by ani chodby sousedící se sídlem pána podzemí nebyly bezpečné.

13.11.2008 v 14:22 | Karma: 10,70 | Přečteno: 883x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na dálnici D1 havarovala dvě osobní auta, zasahoval i vrtulník

30. června 2024  11:20,  aktualizováno  11:33

Na dálnici D1 na 66. kilometru ve směru na Říkovice havarovala krátce před půl desátou hodinou...

Patrioti pro Evropu. ANO založilo novou eurofrakci s orbánovci a Svobodnými

30. června 2024  10:27,  aktualizováno  11:10

Babišovo Hnutí ANO, maďarský Fidesz a Svobodná strana Rakouska zakládají novou politickou alianci...

První červencové týdny bude kolem 25 stupňů Celsia, pršet má průměrně

30. června 2024  10:35

Otázka, jaké bude počasí, trápí na začátku prázdnin nejenom ty, kteří mají naplánovanou dovolenou....

Maskovaní ozbrojenci stříleli na svatbě ve Francii. Jeden člověk zemřel

30. června 2024  10:25

Jeden člověk přišel o život a čtyři další utrpěli zranění při střelbě na svatbě ve městě Thionville...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Jsem spisovatel. U nakladatelství Argo mi vyšly zatím první dvě knihy trilogie městské fantasy Městské války (Zlatý kříž a Runový meč) a sbírka nejlepších povídek za posledních deset let - Beton, kosti a sny. Během krátké doby vyjde i román psaný na internetu - Labyrint. Jméno korábu mi vydal v r.2007 Knižní klub a Nepohádku (2004) nakladatelství Straky na vrbě. Píšu především magický realismus a městskou fantasy a velmi rád spolupracuji se čtenáři. Více na WWW.PAVELRENCIN.CZ

Seznam rubrik