Labyrint - Zápis 36: Nepřítel před branami

Tomáš Slíva přitiskl ucho ke dveřím. Dunivé kroky těžkých bot, které spěchaly před chvílí tam, se prohnaly opačným směrem. Mumlání mnoha hlasů. Cinkání výstroje. Křik neznámého muže. „Hejbněte kostrou, lenoši!“ Lomoz odezněl a po chvíli se opět rozhostilo ticho. Nebylo to ale ospalé a beznadějné ticho jako předtím. Tohle ticho bylo plné napětí a očekávání.

„Vlevo na konci chodby jsou kasárna,“ prozradil Tomáš. „Je to bez záruky, ale kolikrát jsem v noci slyšel šramot, když se měnily hlídky.“

„Zdá se, že mají poplach,“ mnul si bradu Kořínek.

„Nebo cvičení. Delapanza svý chlapy pěkně ždíme. Je to parchant. Drží je pořád v pozoru.“

„Neřekl bych, že jde o cvičení, Slívo. Ten velitel měl v hlase strach.“

Dlouhovlasý pokrčil rameny. „Může bejt. Ale stejně mi... Pozor, někdo jde!“

Odskočil ode dveří a ponořil se do stínu vedle schodů. Kořínek si stoupl ke stěně. Rita si sedla na kavalec. Dívala se na obdélník dveří a říkala si, že ať už jimi přijde cokoli, nemůže se jejich situace zhoršit. Přesto, když cvakal odemykaný zámek, srdce jí divoce bilo.

Vešli dva Delapanzovi němí poskoci s pochodněmi. A po nich sám Delapanza, doprovázený další dvojicí z osobní gardy. Rytíř byl v černorudém hávu z moly prožraného sametu. Přes něj nesl olejem se lesknoucí zbroj z víček konzerv, které se překrývaly jako šupiny. Dva ze sluhů drželi v rukou křesadlové pistole, všem se u pasu houpaly hrubě kované tesáky, jejichž čepele ještě nesly stopy kladiva.

Rytíř se lehce uklonil směrem k Ritě a Valentýně. Na jeho obličeji se usadil smutný výraz. „Dámy, svolejte své lidi. Dnes s vámi poobědvám.“

Rita se na něj zamračila, zároveň ho ale nechtěla urazit a čekat několik dalších dní, než se uráčí zase přijít. Snad proto potlačila chuť udeřit ho do tváře. Za chvíli už všichni seděli u stolu vprostřed místnosti na rozviklaných židlích. Delapanza pokynul rukou a do místnosti sestoupili skřeci, kteří na širokých tácech přinesli jídlo i pití. Otlučené lahve, sáčky s pečivem, otevřené gulášové konzervy, tající mraženou zeleninu, narychlo připálenou na ohni, uzenou krkovici, olivy a křen.

Delapanzovi sluhové v místnosti zůstali.
 
„Omlouvám se, že jsem nepřišel dříve,“ začal rytíř a zkoumal jednu po druhé tváře svých vězňů. „Vidím ve vašich očích zlobu. Ano, dal jsem vás pod zámek, ale stále jste mými hosty a tedy pod mou ochranou. Možná přišla chvíle, kdy hostitelská slušnost nabyla svého významu a hostitel má možnost prokázat svou ušlechtilost... Mrzí mě, že někteří z vás ochořeli. Váš vzkaz jsem si ale přečetl až po návratu z výpravy.“

„Jaké výpravy?“ vybafla mechanicky Rita a zabodla do Delapanzy oči. Byl to kupodivu on, kdo první uhnul pohledem.

„Vydal jsem se na tajné místo, kde jsem poprvé nalezl skřeky. Po letech jsem znovu hledal stopy, které by mi prozradily více o tomto plemeni. Zatímco jste se těšili pohostinnosti Špíny, dumal jsem nad otázkami, které mě trýzní. Musel jsem se ale vrátit předčasně, protože se objevil palčivý problém. Před Špínu přitáhla armáda.“

„Panebože! Armáda? V kanálech?“ tápala Rita.

„S kanálníky už jste měli tu čest. V malých skupinách nejsou víc než zbabělé krysy. V  počtu několika kmenů jsou ale nebezpeční. Chtějí, abych vás vydal. Já zase chci znát pravdu o svých dětech.“ Delapanza se odmlčel a očima jako jehličky probodával Kořínka.

Rita si kousala nehet. Potom už to nevydržela a vykřikla: „Mám toho dost! Řeknu mu, co chce slyšet! Nechápu, proč bychom všichni měli trpět jen kvůli takové hlouposti! Já vím, že jsme si slíbili, že budeme mlčet, ale tohle starý tajemství už nikomu neublíží! Skřeci nejsou žádný bavorský opice, že ne, pane Kořínku!“

Kořínek mlčel, varovně na ni pohlédl. Stiskl čelisti. Rytíř se na ženu se zájmem zadíval.

Rita pokračovala: „Skřeci jsou ze žižkovské Zóny. Je to uniklý vzorek. Rozmnožili se v podzemí.“

Delapanza nedůvěřivě zamlaskal. „Stavba žižkovské rakety začala až v roce 1985. Skřeci tu žijí mnohem déle. Lžeš!“

Rita byla na velmi tenkém ledě. Zatvářila se významně. „Právě kvůli skřekům raketu postavili. Podle jejich nákresů a plánů.“

Delapanzovo čelo rozkrájela mříž vrásek, čelist mu mírně poklesla. Udělal gesto prstem vzhůru.

Rita kývla. „Předci vašich skřeků nepocházejí ze Země. Mezi vědci v Zóně byl i jeho bratr.“ Ukázala na důchodce.

Kořínek souhlasil a s nevinným výrazem pokračoval. „Vyprávěl mi kdysi o opicím podobných tvorech z vesmíru, kteří přistáli v sedmdesátých letech ve Východním Německu. Do výzkumu mimozemšťanů se zapojily přední kapacity, mezi jinými i můj bratr"

"Váš bratr?" zopakoval Delapanza a praštil do stolu. "Co je to za hru?!"

Oči za hradbou tlustých brýlí zůstaly neproniknutelné. "Po navázání kontaktu byly bytosti pod dohledem KGB eskortovány do laboratoří v Praze, do podzemí. Bratr mi v průběhu desetiletí prozradil jen zlomky, ze kterých jsem si poskládal přibližný obraz."

"Velmi rád bych se s ním seznámil. Dá se říct, že jsme po dlouhé roky sousedi..." mračil se rytíř a ukusoval kus uzeniny s houskou.

Astrální major pokračoval: "Před necelým měsícem bratr zničehonic zmizel. Víte, je poslední, kdo mi z rodiny zůstal. Nemám žádné děti, jen jeho.

Zkoušel jsem policii, ale nevěřili mi. Vydal jsem se ho tedy hledat do kanálů na vlastní pěst a byl zajat. Pomozte mi ho najít!“ Kořínkův hlas byl smutný a naléhavý, nešlo nevěřit.

Delapanza vrtěl hlavou a přemýšlel, hrbil čelo. Váhal. Valentýna tiše brnkala na loutnu a broukala si vemlouvavou píseň plnou důvěry. Zdálo se, že je vůbec neposlouchá.
 
„Pravda a lež. Jak těžké je někdy rozeznat, která je která. Později vyšlu do Zóny posla, aby ověřil vaše slova a poptal se po vašem bratrovi.“ Potom rytíř sáhl do kapsy a něco z ní vylovil. „Přinesl bych vám je dříve, ale objevily se komplikace, které vyžadovaly mou pozornost.“ Položil na stůl čtyři krabičky komplexních antibiotik.

„Třeba bychom s těmi komplikacemi mohli pomoci,“ nabídl se Zdenal.

„Obávám se že nikoli. Před Špínou táboří na deset tuctů kanálníků. A co hůř. Doprovází je bojová skupina žoldnéřů Hluchých. Dokonce jsem zahlédl i jejich zbrojmistra. To znamená, že mohou mít střeleckou baterii.“

Slíva hvízdl. „Zbrojmistr, to už je slušná šarže.“

„Proč tu jsou? Kvůli nám?!“ zeptal se Zdenal.

Delapanza vstal aniž na něj pohlédl. „Dejte se rychle do pořádku, byl bych nerad, kdyby moji hosté trpěli. Brzy opět přijdu... Tou dobou bude nebezpečí zažehnáno a my budeme mít více klidu na povídání. Chtěl bych, abyste si každý vymyslel jedno místo, které na povrchu milujete nejvíce. Kam půjdete, až opustíte Podsvětí. Chci abyste mi je co nejblíže popsali.“
 
Rozloučil se. Stoupal po schodech a tiše si broukal chytlavou píseň Valentýny. Ještě ve dveřích se otočil. „Abych nezapomněl, mezi psi skučícími u bran Špíny jsem zahlédl i vašeho známého.“

Rita ožila. „Známého? Copak tu máme nějaké známé?!“

„Snad jste neviděl mého bratra?!“ vyhrkl Kořínek.

„Ne. Mluvím o tom hromotlukovi. Stál mezi nepřáteli v předních řadách. Rozložitý muž bledé pleti. Mohutný, svalnatý, oblečený v potrhaných zbytcích košile. Mysleli jste si, že ho kanálníci zabili.“

Rita nechápavě zavrtěla hlavou.

„Sedmtři,“ vydechla Valentýna a ve chvíli, kdy jméno vyslovila, jí proběhlo celým tělem zamrazení.

„Hloupost!“ zajíkla se Rita. „Zabili ho před mýma očima. Je mrtvý!“

Samozřejmě měla pravdu.

 

www.pavelrencin.cz

Autor: Pavel Renčín | pátek 28.3.2008 15:18 | karma článku: 10,66 | přečteno: 810x
  • Další články autora

Pavel Renčín

Jak Labyrint málem nevyšel

V tomhle krátkém blogu popíšu několik okolností, kvůli kterým knižní verze mého internetového románu málem nevyšla. Bylo toho tolik, až jsem začal pochybovat, jestli některé z podloudných postav pražského Podsvětí (které se v knize vyskytuje) neožily a nepokusily se vydání zhatit.

11.12.2010 v 21:00 | Karma: 8,58 | Přečteno: 889x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Pomůžete mi vybrat anotaci pro Labyrint?

Která anotace by vás víc zaujala? Pokud nečtete tento žánr, tak chápu, že asi žádná, ale... :-)

29.10.2010 v 12:46 | Karma: 4,93 | Přečteno: 430x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint míří na papírové stránky!

Dva roky po dopsání internetového románu Labyrint koneně dochází k tomu, na co jsem se já i čtenáři těšili... Brzy vyjde knižně příběh, jehož psaní jsem věnoval celý rok 2008. Labyrint vznikal přímo na internetu, na mých webových stránkách a na blozích iDnes (a současně začal vycházet na pokračování i v časopisu Pevnost). Možná si na to někteří ještě pamatujete, bylo to poměrně velké dobrodružství. Hlavně autorsky, protože nejsem úplně zvyklý psát prvoverzi, kde jednou napsané už nemohu opravovat, a u které netuším, jak skončí.

7.10.2010 v 11:55 | Karma: 7,45 | Přečteno: 904x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Neviditelná válka v Praze už začala...

19.11.2008 v 10:02 | Karma: 9,86 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Kultura

Pavel Renčín

Labyrint - Zápis 73: Děti otců (poslední díl)

Staré chodby nebraly konce. V labyrintech tunelů z cihel se srážela vlhkost, po zdech se rozlézaly mapy světélkujících plísní. Skupina kráčela nejrychleji, jak jim únava Kořínka a Valentýny dovolovala. Chvílemi čvachtali po kotníky ve studeném páchnoucím bahně. Nemluvili. Suzane i Vojta drželi ruce nadosah jílců mečů, jako by ani chodby sousedící se sídlem pána podzemí nebyly bezpečné.

13.11.2008 v 14:22 | Karma: 10,70 | Přečteno: 883x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Růst koncesionářských poplatků je další daň, řekla Schillerová v debatě

30. června 2024  12:32

Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS a předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena...

Silné bouřky se ženou do Čech, pak udeří na Moravě. Hrozí lokální záplavy

30. června 2024  12:17

Přímý přenos Velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím se odpoledne a večer objeví hlavně ve východní...

Na dálnici D1 havarovala dvě osobní auta, zasahoval i vrtulník

30. června 2024  11:20,  aktualizováno  11:33

Na dálnici D1 na 66. kilometru ve směru na Říkovice havarovala krátce před půl desátou hodinou...

Patrioti pro Evropu. ANO založilo novou eurofrakci s orbánovci a Svobodnými

30. června 2024  10:27,  aktualizováno  11:10

Babišovo Hnutí ANO, maďarský Fidesz a Svobodná strana Rakouska zakládají novou politickou alianci...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 805x
Jsem spisovatel. U nakladatelství Argo mi vyšly zatím první dvě knihy trilogie městské fantasy Městské války (Zlatý kříž a Runový meč) a sbírka nejlepších povídek za posledních deset let - Beton, kosti a sny. Během krátké doby vyjde i román psaný na internetu - Labyrint. Jméno korábu mi vydal v r.2007 Knižní klub a Nepohádku (2004) nakladatelství Straky na vrbě. Píšu především magický realismus a městskou fantasy a velmi rád spolupracuji se čtenáři. Více na WWW.PAVELRENCIN.CZ

Seznam rubrik