Jak Labyrint málem nevyšel

V tomhle krátkém blogu popíšu několik okolností, kvůli kterým knižní verze mého internetového románu málem nevyšla. Bylo toho tolik, až jsem začal pochybovat, jestli některé z podloudných postav pražského Podsvětí (které se v knize vyskytuje) neožily a nepokusily se vydání zhatit.

Začalo to tím, že tiskárna vytiskla knihu o rovných třicet stran kratší. No přijde vám to normální? Navíc řez to byl tak čistý, že neinformovaný čtenář to jen stěží poznal. V podstatě byla kniha zkrácena o novou povídku, kterou jsem pro ni napsal. Chyba byla v tiskárně, sama to přiznala a nakonec vše skončilo přetisknutím celého nákladu knihy (hezké Vánoce, tiskárno). Potom jsem se ale zamyslel nad tím, proč se to vlastně stalo?! Proč někdo chtěl zamlčet povídku s názvem Král olší. A pak mi to náhle došlo - gilda Hluchých, podzemní mafie operující v pražské kanalizaci i nad zemí, prokletá mafie, která obchoduje s lidským masem, vydělává na nezletilých prostitutkách a provozuje vyhlášené podzemní Kasino, do kterého mají přístup jen vyvolení,  měla zájem, aby se na veřejnost nedostaly informace o pokusech křížení lidí a zvířat, které byly v předválečné době prováděny v podzemí. To Hluší využívali plodů výzkumu k ovládnutí kanalizace, to oni nesou vinu za to, že se některé z uniklých "živých experimentů" samovolně rozšířily v pražských kanálech.

Podělil jsem se o to s Alešem Brichtou, který měl knihu křtít. Varoval jsem ho, ale ostřílený rocker tvrdil, že zažil už horší, a že to s obavami přeháním. Za kmotra knihy jsem vybral právě Brichtu, protože postava, kterou do knihy zařadili internetoví čtenáři, metalista a vyhazovač z klubu Tomáš Slíva, vstoupil do děje právě za zvuků jeho písně Apage Satanas.

Křest knihy se blížil, a my do poslední chvíle nevěděli, zdali stačí tiskárna knihu přetisknout. Nakonec ji jen dílem šťastného osudu navezli pouhých několik hodin před jeho začátkem. Zato Aleš nedorazil. Po blíže nespicikovaném konfliktu skončil v nemocnici s úrazem pouhé tři dny před křtem. Kdo jiný za tím mohl stát, než mafie Hluchých, která je tak zvána proto, že její členové jsou hluší ke slitování. Opět vše spělo k tomu celou akci zrušit a nechat knihu zapadnout.

My jsme se ale s nakladatelem nevzdali (nebudeme přece ustupovat intrikánům, kteří se neštítí sáhnout k těm nejnásilnějším metodám) a hbitě jsme povolali odborníka na slovo vzatého, etnologa a spisovatele Petra Janečka (autora Černé sanitky), který baští městské mýty k obědu. Aby v tom nebyl sám, zdvojili jsme jeho roli i Tomášem Němcem, šéfredaktorem časopisu Pevnost. Toto silné duo působilo na mafiánské síly podzemí jako dvojice inkvizitorů.

K večeru 30. listopadu se nám konečně podařilo za velké slávy Labyrint se vší parádou pokřtít a kniha mohla beze studu zamířit na předvánoční regály knihkupectví. A to i s Králem olší!

;-) a pokud teď máte pocit, že autor trpí stihomamem, je to naprosto v pořádku. Právě jste nahlédli pod pokličku světa pod Prahou...

Autor: Pavel Renčín | sobota 11.12.2010 21:00 | karma článku: 8,58 | přečteno: 889x