Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vše co se v nás děje, má svůj účel a přesně daná pravidla

S traumaterapeutem Milanem Hořínkem, jsem si povídala o Meta-medicině, která klade důraz na emocionální aspekty zdraví a je rozšířená o další oblasti, které mají vliv na léčebné postupy. Jejím spoluzakladatelem je Richard Flook, jemuž bylo pouhých 12 let, když jeho matka zemřela na rakovinu prsu. Intuice mu říkala, že existuje spojitost mezi zdravím a stresem a on se rozhodl, že najde způsob, jak lidem pomoci se léčit. Pan Hořínek při svých sezeních s klienty využívá obou filozofií a pro naše povídání je souborně nazval Nová medicína.

V čem spočívá princip terapie v Nové medicíně a jak nám pomůže?

Nová medicína není terapie, ale diagnostický systém. Terapie, které na ni navazují, sjednocují pět aspektů, ze kterých pan Hořínek vychází: práce s vědomou částí (mysl -centrum myšlení neboli rozum), pocity těla, emocemi (srdce – centrum emocí), sociálními vztahy a životním prostředím klienta. „Není možné, aby se po konzultaci vracel se do stejného prostředí a domníval se, že se jeho stav zlepší. V průběhu terapie je potřeba přizpůsobit rodinný systém a sociální prostředí. Klient s rakovinou by se měl domluvit s partnerem a dětmi, jaké podmínky pro své uzdravení potřebuje.“ Kde chybí podpora a porozumění, tam nebývají pozitivní výsledky léčby. Ke každé nemoci je potřeba přistupovat individuálně. Diagnostická práce dává odpovědi na otázky: proč máme nemoc, co ji způsobilo, jak dlouho bude trvat, v jaké fázi se nachází a jaké má symptomy a hlavně, co máme dělat dál. „V Nové medicíně neexistuje slovo nemoc,“ říká Milan. „Tady je to biologicky smysluplný proces. Všechno, co se v našem těle děje, řídíme my, a ke všemu existuje vysvětlitelný důvod.“ V Nové medicíně je propojen systém vnímání procesu a jeho realizace na základě vývojové teorie, podle níž vyhodnocujeme i traumata, která nás v životě potkají. Člověk se vyvinul z tzv. zárodečných listů: staršího - endodermu, středního - mezodermu, který se dělí na starší a mladší a nejnovějšího – ektodermu.

 

Pojďme se podívat blíž…

Aby se v těle rozběhl biologický proces, musí událost, která mu předcházela, splňovat určitá kritéria. Musí být naprosto nečekaná, člověk, kterého se týká, musí mít pocit, že je na všechno úplně sám a že událost nemá řešení. „Rozdíl mezi klasickou a Novou medicínou vidím v tom, že lékaři jsou skvělí diagnostici, vědí, co se v těle děje a kde přesně, ale často nevědí, proč. Terapeut pozná, jakým traumatem člověk prošel, čili co nemoc způsobilo, k tomu však potřebuje znát podrobný popis fyzického symptomu. Proto je velmi důležitá spolupráce terapeuta s lékařem.“ Pro správnou diagnostiku příčiny onemocnění je nutné rozlišit, zda je postižená sliznice nebo svalová hmota orgánu – jsou to dvě různá traumata.

 

Co s čím souvisí?

Mozkový kmen se vyvinul z endodermu. Zároveň se začala tvořit trávící soustava. Příklad: potká-li nás nějaká událost, kterou nedokážeme psychicky strávit, vznikne trauma, které se promítne na trávicím traktu, a zároveň se zobrazí v mozkovém kmeni jako malý otok – mozkové relé, který je mylně diagnostikován jako nádor a který se dá se odhalit podle přesných šablon, a současně se promítne na orgánu. Po vyřešení traumatu otok pomine a zůstane jen malá jizva podobná mozolu. Projde-li člověk traumatem, to se uloží v psyché, poté v mozku zmíněným otokem, útvarem. „Když uděláme CT mozku, pod určitým úhlem, bez kontrastní látky, uvidíme mozkové relé. Podle toho, kde je uložené, přesně určíme, které trauma ho způsobilo a který orgán je postižen. CT je však nutné používat velmi opatrně. Proto bývá vyšetření jeho pomocí až ta poslední fáze, ke které se přistupuje tehdy, kdy není možné najít trauma běžnými metodami.“

Mozeček vznikl ze staršího mezodermu a souvisí s ním události spojené vnímáním jako útok na sebe sama a ochranu sebe sama před útokem. Trauma v tomto případě postihuje vnitřní orgány, především prostatu, vaječníky, ale třeba i ňadra.

Mozková dřeň vznikla z mladšího mezodermu a souvisí se sebehodnocením. Ztuhnutí nebo ochabnutí svalů znamená nízkou sebehodnotu. Pokud přijmeme hodnocení někoho jiného, že nejsme dost dobří, dojde postupně k postižení u svalů, šlach, chrupavek, kostí a nakonec i kostní dřeně. Čím je sebehodnota nižší, tím hlouběji sahá trauma. Artróza nebo osteoporóza jsou důsledkem středně nízké sebehodnoty.

Mozková kůra vznikla z ektodermu a postihuje kůži a povrchové sliznice. Je velký rozdíl mezi nemocí kůže (epidermis) a podkoží (dermis), neboť původem zmíněných procesů jsou dvě různá traumata. U kožního onemocnění je nutné vědět, kde je jeho fyziologický původ. Ekzém je porucha kůže, zatímco vřed je porucha podkoží.

 

Procesy na logickém základě

Mozková kůra souvisí se sociálními a územními záležitostmi. Podvědomí ženy má od pradávna za úkol vytvářet „hnízdo“. Na sociální ohrožení jejího hnízda může reagovat například rakovinou dělohy což je postižení sliznice. U muže je to teritoriální záležitost pokud nedokáže uhlídat svoje území a ochránit to, co žena vytvořila, mívá často potíže s močovým měchýřem, tj. opět sliznice orgánu řízeného mozkovou kůrou. Funguje to stejně jako u zvířat, která si značí svoje území. Biologický smysl močového měchýře je „musím vytvořit víc moči, abych si mohl označit a ochránit větší území“. Ekzém: „chci ze svého území někoho vytlačit a nedaří se mi to“. Ekzém vzniká na vnějších částech, kterými se nedotýkáme, když jsme schouleni v bříšku matky – většinou se projeví na zádech a vnějších částech rukou a nohou. „Biologickým smyslem je vytvoření silnější kůže, abych mohl nepřítele lépe vytlačit. Kůže zhrubne a vznikne ekzém. Naopak, nejsem-li schopen někoho přitáhnout, vzniká ekzém na vnitřních částech rukou, nohou a v podpaží.“ To se stává u malých dětí, když se jim maminky nevěnují, že se v těchto místech osypou. Jiný příklad: zánět pravého středního ucha: „rodiče mi něco slíbili, ale nesplnili. Já jsem to slyšel, ale nedostalo se mi toho“. Zánět levého středního ucha: „nejsem vyslyšen – něco říkám, ale vy mě neslyšíte“. Biologickým smyslem zánětu bývá posílení funkce orgánu. Smyslem rakoviny mléčných žláz je „nemohu se postarat o svoje dítě nebo matku, která je nemocná a umírá. Musím zvětšit žlázu pro vytvoření většího množství mléka, abych je mohla nakrmit“. U rakoviny mlékovodu je to zvětšení prostoru mlékovodů, aby tudy proteklo více mléka. Zánět, otok nebo rakovina na prostatě znamená ohrožení či napadení mužství. Mívají je muži, kteří mají mladší ženu a nestíhají v oblasti sexu, nebo jsou ponižováni jako muži, tedy původní role muže je potlačena. Biologická podstata zní: „zvětším prostatu, abych byl víc muž“.

 

Nemoc a její fáze

Každá nemoc vzniká traumatem a má dvě fáze: stresovou a hojivou. Ve stresové fázi dochází k úbytku tkáně, ale ne ke zvýšení teploty. Např. před vznikem ekzému vyschne kůže, kterou si namažeme, ale nejdeme k lékaři. Pak nastává hojivá fáze, kdy dochází k posílení tkáně. Zde dochází k bolestivému zánětu, se kterým se rozhodneme jít k lékaři. Uprostřed hojivé fáze nastává výrazně zátěžový okamžik, takzvaná krize hojení, kterou je nutné projít. Klasická medicína nabídne v krizi hojení užívání antibiotik nebo kortikoidů, čímž zastaví proces hojení a my se vracíme zpět do stresové fáze a vznikají chronické důsledky jako metastázy nebo například lupénka. Proces hojení je naopak potřeba podpořit, kromě práce s psychikou také vhodnými preparáty a doplňky stravy. „Jsou-li to těžší onemocnění (závažnější karcinomy či kardiovaskulární potíže) je nutná velmi úzká spolupráce s lékařem. „Vzhledem k tomu, že Nová medicína ví, že stresová a hojivá fáze jsou stejně dlouhé a přesně uprostřed je krize hojení, umí terapeut časově určit, kdy trauma vzniklo a kdy bylo vyřešeno. Čili umíme diagnostikovat trauma a jeho určení bývá velmi přesné.“ V případě nalezení a vyřešení spouštěcího traumatu, se symptomy začnou zmírňovat až do fáze, kdy se obnoví normální činnost orgánu.

 

Autor: Renáta Šťastná | pátek 10.1.2014 6:00 | karma článku: 10,91 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Renáta Šťastná

Jak na Nový rok …

Měl to být slavnostní Novoroční oběd, skýtající naději, že se nám letos povede lépe (i přesto, že v předešlých letech to teda moc nezabralo, ale co kdyby...) a penízky se nás budou držet a úspěšně množit. Prostě čočka. Moje sestra také dnes vaří čočku. Kdejaká hospodyňka dnes vaří čočku. Muž se na mě podíval, mávl rukou a pravil, že se na ní nedá nic zkazit. Vím, ne? Dělám ji každý rok.

4.1.2015 v 9:25 | Karma: 6,17 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Večery u nás

Večer co večer ONdra ožívá v momentě, kdy zastavím vodu, pomůžu mu z vany a chci ho utřít. Osuška mi často slouží spíš ke zkrocení malého sviště než k utření mokrého těla. Namazat se mi ho daří víceméně v běhu a pokaždé mě to stojí spoustu úsilí. Ve chvíli, kdy zavírám dveře jeho pokoje a beru do ruky pohádkovou knížku, mi s tragickým výrazem v obličeji oznámí, že má hlad. Každý rodič to zná. A já, protože patřím mezi ty měkčí a poddajnější, mu dovolím dojíst večeři, kterou nechal vystydnout na stole. Chvíli smlouvá, že chce něco jiného, ale nakonec velmi rád sáhne po zbytku toho, co dostal na svůj miniaturní talířek. Dneska to byl toust.

20.3.2014 v 6:00 | Karma: 6,33 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Na hradě Okoři…

Pohled na osvětlenou Okoř v listopadu večer je více než mystický. Projížděla jsem tudy před časem a nenápadně osvětlená zřícenina mě lákala k pohledu více než letmému. Ve vteřině se mi rozběhl v hlavě film. Fantazie běžela na plné obrátky a představy se rodily jedna za druhou. Okamžitě jsem si vybavila pocit, kdy jsem jako školačka četla duchařské příběhy a pak se třásla strachy pod peřinou, jakmile jsem zhasla lampičku.

12.3.2014 v 6:00 | Karma: 6,59 | Přečteno: 422x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Láska kvete v každém

Stály na stanici a čekaly na autobus. Smály se vesele a srdečně si něco vyprávěly. Podle letmých doteků a hlubokých pohledů se dalo soudit, že k sobě mají velmi blízko. Matka s dcerou ? Sestry ? Dobré přítelkyně ? Bylo cítit, jak se nechtějí rozloučit. Nervózně vyhlížely autobus a obě si jistě přály, ať ještě nespěchá. Přijel včas, přesně podle jízdního řádu. Šofér vystoupil a pomohl ostatním naložit zavazadla. Počkaly, až všichni nastoupí a užívaly si poslední vteřiny do odjezdu v objetí. Pak se dlouze políbily. Ruka přejela pěkně tvarovaný zadeček. Ruka té druhé odhrnula neposlušný pramínek vlasů, který si našel cestu přes oko.

11.3.2014 v 6:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Kniha,knížka, knížečka

Kniha. To je slovo...Od malička jsem k němu měla zvláštní úctu. A když jsem pak sama poznala, co se v takové knize všechno může skrývat, moje touha po poznávání narostla do obrovských rozměrů. Během života jsem už brala do ruky kdejakou knihu. Nejdřív to byly leporela, to když jsem byla mrňousek, který toho o životě ještě moc neví. Později přišly na řadu knihy složené z časopisů, které mi strýček knihař svázal abych toho s sebou mohla tahat víc a křivit si záda. Ale ještě před tím byla moje úplně první opravdová kniha, kterou jsem si sama přečetla – slabikář. Jak já ho milovala. Nedávno jsem si z nostalgie a stesku po letech dětských jeden výtisk zaopatřila pomocí zásilkové služby a už pyšně trůní v mojí, už tak přeplněné knihovně.

10.3.2014 v 8:00 | Karma: 6,64 | Přečteno: 141x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 595x
"Nikdy není tak zle, aby nemohlo bejt ještě hůř". A toho se držím.

Seznam rubrik