Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý příběh může mít šťastné pokračování!

ÚNĚTICE - Mít doma dvojčata, to je dvojnásobná radost. Jsou - li k tomu ještě talentovaná a úspěchy ověnčená a přitom velmi skromná, to je radost, která se nedá slovy popsat, ta se musí prožít. Takovou nepopsatelnou radost prožívá paní Iveta Nováčková, maminka patnáctiletých děvčat - Heleny a Julie – nadaných tanečnic.

Stejné a přesto jiné

Helena a Julie jsou žákyněmi 9. ročníku ZŠ v Lysolajích a na první pohled jsou to dívky stejné, jako všechny ostatní v jejich věku. Přes množství učiva a složité látky ukončily osmou třídu s prospěchem 1,0 a pochvalou třídního učitele. Už v tom jsou trochu jiné, než jejich spolužáci. Ale rozhodně jiné jsou ve svém společném zájmu, kterým je jazz dance, modern dance a art dance. Pro mě to byly celkem nesrozumitelné pojmy, dokud jsem neviděla záznam z vystoupení. Hned jsem pochopila, že jde o velkou dřinu.

 

Úspěchy, které se nedají vyčíslit

Když jsem se ptala paní Nováčkové, která ocenění jsou nejcennější, omezila se v dlouhém výčtu na Juniorské vicemistryně světa 2013, Dětské mistryně světa 2012 a na cenu "Zlatý oříšek" pro rok 2012. Děvčata jsou ale navíc několikanásobné mistryně ČR a to v kategoriích skupinového tance velkých skupin, výběrové malé skupiny a duetu. Za tím vším je mnoho hodin dřiny a tréninků, kterých dívky v nejmenším nelitují. Jsou členkami Czech Dance Organization (CDO) a International Dance Organization (IDO) a soutěží za Taneční studio Emotion v Praze 6 pod vedením choreografky Mgr. Ivany Malé. "Jsem na dcery opravdu pyšná," říká paní Iveta. "Tím víc, že začaly s tancováním teprve v roce 2009 a za těch pět let udělaly obrovský kus práce. Samozřejmě, že musí hodně trénovat, týdně mají šest až osm hodin taneční průpravy, ať už je to balet, nácvik tanečních choreografií nebo individuální trénink pro speciální choreografii v duetu. Vystupovaly na několika firemních akcích a veletrzích nebo na plesech, účinkovaly v televizním pořadu Planeta Yó, v soutěžním pořadu Věříš si?, nebo ve Studiu Kamarád a jako o vítězkách dětské talentové soutěže Zlatý oříšek 2012 o nich vyšlo několik článků v denním tisku. Jsem moc ráda, že jim nestoupla sláva do hlavy a že jsou tak skromné a pokorné, jak jsem je od mala vychovávala. Bohužel, účast na všech soutěžích a šampionátech je spojená s poměrně vysokými náklady. I přesto, že dnes už reprezentují hlavní město Prahu a Českou republiku, financování všech tréninků, soutěží, kostýmů a tanečního obutí je zcela na mě. Když vidím, jak moc moje dcery chtějí tančit, mají úspěchy a nenechají se odradit ani tou obrovskou dřinou a odříkáním, je mi jasné, že i když to sama finančně neutáhnu, nemohu jim říct, že musí tancování nechat. Ročně znamenají náklady spojené s jejich koníčkem zhruba kolem sta tisíc korun a to se dá opravdu jen těžko zvládnout. Já vím, že takových dětí a rodičů je mnoho. Proč tedy nezkusit, aby jejich výkony a talent někdo ocenil a podpořil je oficiální cestou sponzoringu, či spíše u nás nepopulárního mecenášství?“

 

Jak se hledají sponzoři pro nadané děti?

"Těžko a pro jednotlivé rodiče je to téměř nemožné," odpovídá bez zaváhání paní Iveta. A protože zná hodně talentovaných dětí, které by se rády věnovaly svým zájmům, ale vzhledem k vysokým finančním nárokům a nemožnosti financování ze strany rodičů, vznikl letos rukou právě paní Ivety projekt pod občanským sdružením se sídlem v Úněticích. Tým tvoří převážně maminky, angažují se zde i profesionální lektoři, kumštýři nebo terapeuti a všichni mají společné cíle: podporovat dětské talenty, pomáhat potřebným, zejména pečujícím o děti a samozřejmě dětem samotným. "Dnes máme v provozu dvě rodinná centra s aktivitami pro veřejnost i firmy, jedno je v Úněticích a jedno v Roztokách. Cílem pro nejbližší dobu je projekt nazvaný "Křídla dětem", který má v programu pomoc a podporu talentovaných dětí a jejich cestu dál. Pomáháme dětem ze sociálně slabších rodin nebo dětských domovů. Chceme, aby pod našimi křídly vyrostli čestní a plnohodnotní lidé pro naši společnost. "

                                                                                                                     

                                                          

Autor: Renáta Šťastná | pondělí 27.1.2014 6:00 | karma článku: 8,63 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Renáta Šťastná

Jak na Nový rok …

Měl to být slavnostní Novoroční oběd, skýtající naději, že se nám letos povede lépe (i přesto, že v předešlých letech to teda moc nezabralo, ale co kdyby...) a penízky se nás budou držet a úspěšně množit. Prostě čočka. Moje sestra také dnes vaří čočku. Kdejaká hospodyňka dnes vaří čočku. Muž se na mě podíval, mávl rukou a pravil, že se na ní nedá nic zkazit. Vím, ne? Dělám ji každý rok.

4.1.2015 v 9:25 | Karma: 6,17 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Večery u nás

Večer co večer ONdra ožívá v momentě, kdy zastavím vodu, pomůžu mu z vany a chci ho utřít. Osuška mi často slouží spíš ke zkrocení malého sviště než k utření mokrého těla. Namazat se mi ho daří víceméně v běhu a pokaždé mě to stojí spoustu úsilí. Ve chvíli, kdy zavírám dveře jeho pokoje a beru do ruky pohádkovou knížku, mi s tragickým výrazem v obličeji oznámí, že má hlad. Každý rodič to zná. A já, protože patřím mezi ty měkčí a poddajnější, mu dovolím dojíst večeři, kterou nechal vystydnout na stole. Chvíli smlouvá, že chce něco jiného, ale nakonec velmi rád sáhne po zbytku toho, co dostal na svůj miniaturní talířek. Dneska to byl toust.

20.3.2014 v 6:00 | Karma: 6,33 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Na hradě Okoři…

Pohled na osvětlenou Okoř v listopadu večer je více než mystický. Projížděla jsem tudy před časem a nenápadně osvětlená zřícenina mě lákala k pohledu více než letmému. Ve vteřině se mi rozběhl v hlavě film. Fantazie běžela na plné obrátky a představy se rodily jedna za druhou. Okamžitě jsem si vybavila pocit, kdy jsem jako školačka četla duchařské příběhy a pak se třásla strachy pod peřinou, jakmile jsem zhasla lampičku.

12.3.2014 v 6:00 | Karma: 6,59 | Přečteno: 422x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Láska kvete v každém

Stály na stanici a čekaly na autobus. Smály se vesele a srdečně si něco vyprávěly. Podle letmých doteků a hlubokých pohledů se dalo soudit, že k sobě mají velmi blízko. Matka s dcerou ? Sestry ? Dobré přítelkyně ? Bylo cítit, jak se nechtějí rozloučit. Nervózně vyhlížely autobus a obě si jistě přály, ať ještě nespěchá. Přijel včas, přesně podle jízdního řádu. Šofér vystoupil a pomohl ostatním naložit zavazadla. Počkaly, až všichni nastoupí a užívaly si poslední vteřiny do odjezdu v objetí. Pak se dlouze políbily. Ruka přejela pěkně tvarovaný zadeček. Ruka té druhé odhrnula neposlušný pramínek vlasů, který si našel cestu přes oko.

11.3.2014 v 6:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Kniha,knížka, knížečka

Kniha. To je slovo...Od malička jsem k němu měla zvláštní úctu. A když jsem pak sama poznala, co se v takové knize všechno může skrývat, moje touha po poznávání narostla do obrovských rozměrů. Během života jsem už brala do ruky kdejakou knihu. Nejdřív to byly leporela, to když jsem byla mrňousek, který toho o životě ještě moc neví. Později přišly na řadu knihy složené z časopisů, které mi strýček knihař svázal abych toho s sebou mohla tahat víc a křivit si záda. Ale ještě před tím byla moje úplně první opravdová kniha, kterou jsem si sama přečetla – slabikář. Jak já ho milovala. Nedávno jsem si z nostalgie a stesku po letech dětských jeden výtisk zaopatřila pomocí zásilkové služby a už pyšně trůní v mojí, už tak přeplněné knihovně.

10.3.2014 v 8:00 | Karma: 6,64 | Přečteno: 141x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 595x
"Nikdy není tak zle, aby nemohlo bejt ještě hůř". A toho se držím.

Seznam rubrik