Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čas ukázal …

   Hledala  lásku, něhu, porozumění a třeba i tátu pro svého prcka. Říkala si, ať je jakýkoli, jen ať je má rád. Čas se vlekl. Našla ho. Připadalo jí, že našla zázrak. Svobodný, bezdětný, nezadaný, choval se k nim hezky. Věděl, že ona je dva a tak to prostě bylo. Navíc byl velmi přitažlivý. S domečkem a smělými plány. Hned si je oba pustil do svého života. O společné budoucnosti mluvil s takovou samozřejmostí, že na místo vedle něj byla náležitě pyšná. Nadšeně řekla, že s ním odejde. Žena má přeci následovat svého muže. Radoval se. A čas letěl.

Pak se nedělo skoro nic. Ze snahy spoustu věcí změnit, s vidinou společné blažené budoucnosti ve třech, byla brzy unavená. Chuť do všeho ji opustila. Začala hledat důvody proč ten, který jí tolik učaroval (i svojí občasnou dětinskostí), se kterým se mohla otevřeně bavit kdykoli o čemkoli, který jí zvednul sebevědomí, aniž by o tom věděl, a ten který byl skvělý a něžný  milenec, je ten, se kterým nemůže v žádném případě být. Její oči v něm viděly toho nejnevhodnějšího muže pro sebe i pro syna. Řekla mu to. Uvedla iks smyšlených důvodů proč s ním nemůže odejít. Bydlet kde má, je ve svém, a nechce opustit svoji jistotu. Snažil se ji pochopit a stáhl se do ústraní. A čas se vlekl.

Z jakýchsi důvodů dobrovolně opustila svoji jistotu a přestěhovala se i s prckem k rodičům. Věděla že je to hloupost, ale přesto si myslela, že to může klapat. Aspoň zapomene na svoji samotu. Najednou viděla, že jí chybí on. I jeho poházené prádlo, které ji dokázalo rozpálit do běla, jí teď chybělo. Našla ho a řekla mu to. Řekla mu i spoustu svých dalších uvědomění a dodala, že s ním odejde. Protože žena má přeci následovat svého muže. Uvěřil jí a radoval se. A čas letěl.

Nestalo se téměř nic. Vidina společné budoucnosti ve třech se opět rozplývala. Znovu začala hledat iks důvodů proč s ním neodejde. Viděla v něm nesamostatného samotáře, předsouvala mu svoje domněnky, které se v ní vzaly ani sama nevěděla kde a když se k ní snažil promlouvat , neslyšela ho. Nechtěla ho slyšet. Uzavírala se do svého světa. Řekla, že s ním neodejde a to je poslední slovo. Tečka.

Viděli se občas. Když byla sama, stýskalo se jí po něm. Jakmile přišel, vadil jí. Začala hledat kde se to zlomilo, ale nepřiznala, že ji to trápí. Syn nic nevnímá. Je ještě malý. Na tyhle věci je ještě malý. Naštěstí.

Chtěla to celé ukončit, protože se v tom nevyznala a byla unavená. V sobě se nevyznala. Říkala věci jinak, než je cítila. Ústa řekla, že je konec, ale srdce to tak necítilo. Její samota u rodičů byla nesnesitelná. Na několik dní se úplně zavřela do sebe. Srovnala si věci v hlavě a představa, že by ho už nikdy neměla vedle sebe jí vehnala slzy do očí. Dostala strach. Nechce přece jiného tátu pro svého prcka. Nechce zase stát na začátku a hledat. Nechce poznávat někoho jiného, nechce tápat a doufat. Chyběla jí jeho něha. Všechno si zvážila a věděla, že teď chce opravdu následovat svého muže. Začala se těšit. Na to, co je ve třech všechno čeká. Věděla, že to zvládnou, i když to nebude jednoduché. Byla zas plná odhodlání, chuti, lásky a pohody. Zase si budou povídat kdykoli o čemkoli. Budou spolu plánovat a konat. Jasně viděla, že všechno co jí už několikrát říkal myslel vážně. A ona to pošlapala. V duchu se mu omlouvala. Šla za ním s prosíkem a omluvou a všechno mu řekla. Čestně a otevřeně.

 

 

Už jí neuvěřil. A čas jako by se zastavil …

 

 

 

  

 

 

 

  

Autor: Renáta Šťastná | pondělí 3.3.2014 6:00 | karma článku: 6,71 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Renáta Šťastná

Jak na Nový rok …

Měl to být slavnostní Novoroční oběd, skýtající naději, že se nám letos povede lépe (i přesto, že v předešlých letech to teda moc nezabralo, ale co kdyby...) a penízky se nás budou držet a úspěšně množit. Prostě čočka. Moje sestra také dnes vaří čočku. Kdejaká hospodyňka dnes vaří čočku. Muž se na mě podíval, mávl rukou a pravil, že se na ní nedá nic zkazit. Vím, ne? Dělám ji každý rok.

4.1.2015 v 9:25 | Karma: 6,17 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Večery u nás

Večer co večer ONdra ožívá v momentě, kdy zastavím vodu, pomůžu mu z vany a chci ho utřít. Osuška mi často slouží spíš ke zkrocení malého sviště než k utření mokrého těla. Namazat se mi ho daří víceméně v běhu a pokaždé mě to stojí spoustu úsilí. Ve chvíli, kdy zavírám dveře jeho pokoje a beru do ruky pohádkovou knížku, mi s tragickým výrazem v obličeji oznámí, že má hlad. Každý rodič to zná. A já, protože patřím mezi ty měkčí a poddajnější, mu dovolím dojíst večeři, kterou nechal vystydnout na stole. Chvíli smlouvá, že chce něco jiného, ale nakonec velmi rád sáhne po zbytku toho, co dostal na svůj miniaturní talířek. Dneska to byl toust.

20.3.2014 v 6:00 | Karma: 6,33 | Přečteno: 311x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Na hradě Okoři…

Pohled na osvětlenou Okoř v listopadu večer je více než mystický. Projížděla jsem tudy před časem a nenápadně osvětlená zřícenina mě lákala k pohledu více než letmému. Ve vteřině se mi rozběhl v hlavě film. Fantazie běžela na plné obrátky a představy se rodily jedna za druhou. Okamžitě jsem si vybavila pocit, kdy jsem jako školačka četla duchařské příběhy a pak se třásla strachy pod peřinou, jakmile jsem zhasla lampičku.

12.3.2014 v 6:00 | Karma: 6,59 | Přečteno: 422x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Láska kvete v každém

Stály na stanici a čekaly na autobus. Smály se vesele a srdečně si něco vyprávěly. Podle letmých doteků a hlubokých pohledů se dalo soudit, že k sobě mají velmi blízko. Matka s dcerou ? Sestry ? Dobré přítelkyně ? Bylo cítit, jak se nechtějí rozloučit. Nervózně vyhlížely autobus a obě si jistě přály, ať ještě nespěchá. Přijel včas, přesně podle jízdního řádu. Šofér vystoupil a pomohl ostatním naložit zavazadla. Počkaly, až všichni nastoupí a užívaly si poslední vteřiny do odjezdu v objetí. Pak se dlouze políbily. Ruka přejela pěkně tvarovaný zadeček. Ruka té druhé odhrnula neposlušný pramínek vlasů, který si našel cestu přes oko.

11.3.2014 v 6:00 | Karma: 10,44 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Renáta Šťastná

Kniha,knížka, knížečka

Kniha. To je slovo...Od malička jsem k němu měla zvláštní úctu. A když jsem pak sama poznala, co se v takové knize všechno může skrývat, moje touha po poznávání narostla do obrovských rozměrů. Během života jsem už brala do ruky kdejakou knihu. Nejdřív to byly leporela, to když jsem byla mrňousek, který toho o životě ještě moc neví. Později přišly na řadu knihy složené z časopisů, které mi strýček knihař svázal abych toho s sebou mohla tahat víc a křivit si záda. Ale ještě před tím byla moje úplně první opravdová kniha, kterou jsem si sama přečetla – slabikář. Jak já ho milovala. Nedávno jsem si z nostalgie a stesku po letech dětských jeden výtisk zaopatřila pomocí zásilkové služby a už pyšně trůní v mojí, už tak přeplněné knihovně.

10.3.2014 v 8:00 | Karma: 6,64 | Přečteno: 141x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Slovenský soud rozhodne o vazbě pro atentátníka. Vláda zasedne ve středu

18. května 2024  11:09

Soud na Slovensku rozhodne o návrhu na vazební stíhání muže obviněného ze středečního atentátu na...

  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 595x
"Nikdy není tak zle, aby nemohlo bejt ještě hůř". A toho se držím.

Seznam rubrik