Pokreslená Marseille (1.)

Sardinka, mýdlo, levandule ... tři symboly, které v Marseille najdete ve všech podobách, všude a na všem. Toto město ale nabízí mnohem víc, než jen zprofanované suvenýry. Možná budete stějně jako já překvapeni. 

Sardinka, díky podivné pověsti se zablokovaným přístavem, se objevuje na všem, na co se dá tahle malá rybka namalovat. Já si ji dovezu domů v podobě obrázku vytvořeném technikou linorytu, v jedné malé zapadlé dílničce. 

Dílnička, kde se zpracovávají sardinky - linorytem :-)

Marseillské mýdlo, které vypere všechno, tu v kombinaci s levandulí voní na každém rohu. I to mýdlo si z naší cesty přivezeme. Je ale dobré nekupovat hned u prvních stánků v turistických lokalitách, ale zajít si přímo do výrobny. 

Savon - mýdlo - v Marseille se mu nevyhnete

Že tu ale mají ve městě čtrť, kde jsou tolerované graffiti, o tom se nikde moc nedozvíte. A přitom právě tento street art dodává tomuto nejstaršímu městu ve Francii ten správný nezaměnitelný půvab.

Není to ale tak, jak by se mohlo zdát. Že si mohu v Marseille namalovat kamkoliv cokoliv. Zatímco v Cours Julien obdivujeme malůvky na roletách obchodů, na zdech, dveřích nebo chodnících ... v jiných částech města se jakékoliv nápisy na zdech odstraňují. 

Pro více fotek mrkněte zde. 

Toulání se ulicemi, které jsou vlastně jakousi galerií street artu, nám zabralo celé dopoledne. A protože Marseille je především přístav, hodně starý přístav, tak jsme odpoledne zamířili okusit trochu historie. Nicméně vyškrábat se v 35 stupních k bazilice Notre Dame de la Garde, chce trochu sebezapření. Ne nadarmo sem jezdí turistický vláček a nutno říct, že jezdí často a plně obsazený. 

Bazilika s Pannou Marií Strážnou

Na této bazilice je umístěna madona, která chrání město před ... vším :) Nás ale víc než zlatá madona zaujal výhled na celé město, přístav, okolní hory, moderní budovu navrženou Zahou Hadid, fotbalový stadion Velodrome s kapacitou 60 tis. diváků, ostrov If s pevností, kde byl podle románu vězněn hrabě Monte Christo nebo pruhovanou katedrálu La Major. 

Ale i samotná bazilika uvnitř poskytuje nejen vytoužený chládek, ale hlavně nábožný klid a krásnou výzdobu. Za to to stojí se sem vydrápat :)

Uvnitř baziliky

Pokud máte na město jen jeden den, tak jako my, tak ještě doporučuji podívat se zblízka na MUCEM. Neboli muzeum civilizací Evropy a Středomoří. Ne kvůli tomu muzeu, ale kvůli samotné stavbě. Moderní architektuře. Materiálům, které byly použity. Sáhnout si na ten zvláštní beton, fakt stojí za to :)

MUCEM - aneb procházka moderní architekturou

Není prostor rozepisovat se s detaily, ale Marseille na mě udělala dojem. Dojem města, citlivě snoubící historii s modernou. Města, které bylo kdysi hodně významným obchodním přístavem, díky čemuž zde najdete snad všechny kuchyně světa, směsici různých národností a kultur. 

Další zastávka nás čeká v Avignonu.

Autor: Renata Prokešová | úterý 4.7.2017 8:18 | karma článku: 15,58 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Renata Prokešová

Šitím za ekologii

18.10.2017 v 22:36 | Karma: 13,11

Renata Prokešová

Souboj s pokladním pásem

1.10.2017 v 22:04 | Karma: 28,92

Renata Prokešová

Francouzské hodování (8.)

21.7.2017 v 19:59 | Karma: 15,75