Jak zbavit poslance a senátory totalitních výsad

Bezplatné jízdné poslanců a senátorů je bezesporu nemravné. Víme to všichni, vědí to pravděpodobně také politici zvolení do parlamentu (tedy ti, kteří jezdí i něčím jiným než autem). Jak tuto výsadu zrušit? Zákonem to příliš nejde, neboť o něm rozhodují právě zákonodárci. Zkusila jsem to jinak…

Mám totiž k dispozici rozsudek soudu ve věci sporu Student Agency a České republiky. Jeho výsledek je jednoznačný: poslanci a senátoři mohou jezdit zadarmo, ale ne na úkor Student Agency ani jakéhokoliv jiného nestátního subjektu.

Jinými slovy, zákon sice dává poslancům a senátorům výsadu oficálních černých pasažérů, ale bezplatnou dopravu jim má zajistit stát, v tomto případě Parlament České republiky. Ten jim má dopravu podle zákona a soudního verdiktu hradit. Vzhledem k opulentním náhradám, které jim tak jako tak poskytuje, se tak konec konců vlastně děje.

Nyní se však bezplatná doprava zajišťuje stejně jako za hlubokých dob totality: vyvlastňuje se majetek dopravců bez náhrady. Poslanci by mohli jet hromadně do Brna. Zaplnili by několik autobusů a dopravce by se jim mohl jen trpně uklonit. Jeli by zadarmo. Totéž platí nejen pro meziměstské autobusy, ale i pro dopravu v Praze, Brně a dalších městech.

A o to mi právě jde. Pokud soud rozhodl, že bezplatná doprava nesmí být na úkor nestátních subjektů, pak ji poslancům a senátorům Dopravní podnik hl. m. Prahy prostě nesmí tolerovat.

Jednoduché, elegantní, správné. Reakce zákonodárců v médiích se samozřejmě nesly v duchu hlubokého porozumění. A za všechny shrnul jejich postoj nejlépe poslanec za ODS Marek Benda: „Přístup pražských radních mi připadá takový anarchistický. Ať podají podnět k Ústavnímu soudu, nebo ať navrhnou změnu zákona, který tyto výhody zruší.“

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Markéta Reedová | středa 5.3.2008 13:45 | karma článku: 42,02 | přečteno: 7330x