Davide, nevracej vládě peníze. Chtěj za Entropu přidat!

Turecký záchod zformovaný do podoby Bulharska byl solidní ukázkou a upozorněním, že unie není prosta myšlenkových stereotypů. Bulhaři bulharského, ale i jiného původu však svými reakcemi význam Entropy zvýšili. Stereotypy je třeba podle nich nejlépe vůbec neukazovat, a když se náhodou objeví, je třeba vše schovat či odstranit z očí nás, „slušných“ Evropanů. To je dokonalé pokračování Entropy, za kterou si proto David Černý zaslouží peníze navíc.

 Představte si, že by si bulharští politici uvědomili, že Entropa prostě ukazuje zakořeněný stereotyp, jak na jejich vlast nahlíží zbytek Evropské unie… nebo aspoň část obyvatel. Takové názory přece nelze změnit tím, že je někdo zakryje hadrem!

 Naopak – Bulhaři mohli (měli) Entropu využít jako možnost, jak proti zažitému pohledu na jejich rodnou hroudu bojovat. Stačilo reagovat například zveřejněním jednoduché tiskové zprávy: 

 „Litujeme, snažili jsme se najít v Sofii aspoň jeden turecký záchod, ale nepovedlo se nám to. Ještě v padesátých letech jich bylo v  hlavním městě poměrně hodně, dnes ani jeden. Konec konců, v padesátých letech u nás vládli komunisté, dnes máme tržní ekonomiku. Rozdílů lze nalézt celou řadu. Konec konců, jen za posledních dvacet let se Bulharsko změnilo k nepoznání. Přijeďte se k nám podívat – ovšem turecké záchody už u nás nehledejte.“

 Jsem přesvědčena, že by taková reakce přinesla balkánské zemi pozitivní body. Už jen za to, že by se její politici dokázali postavit čelem k myšlenkovému stereotypu, na který Entropou upozornil David Černý. Oni však zvolili pravý opak. A spolu s nimi řada dalších politiků. Jinými slovy, potvrdili, že jsou až po kotníky ve stejných myšlenkových stereotypech.

 Obávám se, že kdyby byl David Černý v případě dalších zemí ostřejší – jak se mu to povedlo v případě Bulharska – dočkali bychom se nejspíš nekonečné řady reakcí právě takových, jaké jsem zmiňovala na předchozích řádcích. Pak se ovšem dostáváme do evidentního problému: politici se snaží spojovat do jednoho celku evropské státy, aniž by se pokoušeli odstranit předsudky, které hloubí leckdy hluboké příkopy mezi jejich občany.

Autor: Markéta Reedová | pátek 23.1.2009 14:24 | karma článku: 23,88 | přečteno: 4710x