Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Somálsko, Afganistán, Libye nebo Evropa…jednou zvolit budeme muset

Někteří blogeři svými úvahami o humanitární pomoci Somálsku otevřeli Pandořinu skříňku

Vyznívá to zcela zřetelně z rozsáhlých diskuzí, které se pod jejich články rozvinuly. Rozsáhlé analýzy humanitární pomoc podporují, na jedné straně, na druhé straně stejně obsáhlé příspěvky, které naopak pomoc razantně odmítají  se střídají se vzájemným napadáním diskutérů, kteří se svým názorem zrovna netrefili do názoru jiného diskutéra na danou věc. Z obrovského počtu diskusních příspěvků a emocí z nich vyvěrajících lze však usoudit jedno: Téma humanitárních pomocí, respektive téma jakékoliv pomoci, či nepomoci obyvatelům strádajících zemí třetího světa je téma velice žhavé a pro mnoho diskutujících tak říkajíc je to téma velice osobní.

Nezastírám, že jsem byl také aktivním účastníkem těchto diskuzí, protože toto téma zda pomáhat a když ano, tak jak mi už dlouho nedopřává, obrazně řečeno, dobrého spaní.

Začalo v době, když jsem byl pasivním svědkem masakrů ve Rwandě a naslouchal názoru člověka, který tam žil 30 let,  o dávných kořenech nenávisti mezi Húty a Tutsii. Velmi mi utkvěl v paměti jeho závěrečný názor: Kdyby se do staletých vztahů mezi těmito kmeny nemíchali jejich bývalí kolonizátoři a kdyby se do vytyčení hranic mezi středoafrickými státy nemíchala OSN tak by  se zde občas válčilo, jak je v těchto krajích staletým zvykem, k nějakým obětem by došlo, ale k takovému masakru by rozhodně nedošlo.

O vzniku dalších pochybností o účelnosti bezmyšlenkovitě poskytované humanitární pomoci mne navedly slova bývalého koordinátora humanitární pomoci Bosně, které pronesl v úzkém kruhu na konferenci o Bosně, cca dva roky po ukončení konfliktu: Kdyby se poskytovala humanitární pomoc účelně tak, aby nesloužila hlavně k zajištění potravin pro vojáky obou stran, tak by konflikt trval o dva roky méně a bylo by i méně obětí.

Napadla mne i tato paralela: Kdyby Evropa v období třicetileté války dostávala od UFOnů  humanitární pomoc,  vojáci obou válčících bloků by neumírali hladem a obyvatelstvo Evropy by nebylo zdecimováno hladem a nemocemi…jak dlouho by asi vzájemné  vybíjení protestantů s katolíky ještě trvalo?

V této souvislosti  se mi honí hlavou otázka: Proč největší tíhu humanitární pomoci poskytované převážně muslimským státům nese Amerika a Evropa a nikoliv daleko bohatší státy jako je Saudská Arábie, Kuwait, SAR apod. Proč největší díl pomoci Thajsku a Indonésii přišel z Evropy a Ameriky a nikoliv z bohatého Singapuru nebo Číny.

A tak mi napadlo, zda to není výslednicí toho, že náplň pojmů „humanita“, „soucítění“ , „solidarita“ nemá v křesťanských zemích s antickou kulturní tradicí zcela jinou hodnotu než má v zemích nekřesťanských, zejména muslimských. A pak následovala další úvaha: Proč si my, příslušníci křesťanských zemí Evropy a Ameriky pořád  namýšlíme, že máme z titulu našeho odlišného vnímání humanity každému pomáhat aniž by mnohdy o to příjemci této pomoci většinově  stáli. Forem, jak nám příjemci této pomoci děkují je známo hodně. Od vraždění lékařů a zdravotníků v Somálsku, Kongu, Sieře Leone z namátkově vybraných Afrických zemí, po střílení na kolony s humanitární pomocí v Afganistánu.

Do mých úvah zasáhl také jeden kamarád, sám se označující jako „Bývalý naivní humanitární pracovník“. Ten vyslovil názor, že humanitární pomoc,  jak je většinově Evropany prováděna je jen kolonialismus naruby. Obojí je z hlediska skutečných potřeb tamního obyvatelstva špatné.

Hugo Enomiya Lasalle byl jezuitský misionář působící mnoho let v Japonsku. Na otázku jak je možné, že se stal jedním z neuznávanějších Mistrů Zenu odpověděl: „Jestli chceš kulturně odlišnému národu pomoci najít pravdu, musíš nejprve bezpodmínečně přijmout  zvyky jejich kultury v celé její rozmanitosti a pak mu porozumíš. Přijmout z cizí kultury jen to, co ti vyhovuje a ostatní části její přirozenosti se snažit přeměnit podle svého přesvědčení znamená jen chaos a utrpení“.

Jsem přesvědčen, že  Evropa i Amerika stojí před volbou a to ne nepodobnou volbě Sophie, hrdince známého psychorománu Williama Styrona. Budeme se muset rozhodnout, zda i nadále šířit  naše ideály solidarity a humanity do světa cizích kultur bez ohledu jak je přijímána nebo raději věnovat veškeré úsilí k tomu, aby i nadále byly naše ideály v platnosti alespoň v Evropě a Americe. Myslím si, že nás to mnohé bude bolet, jako to bolelo Sophii když musela volit mezi svými dětmi, kdo půjde na smrt, protože my křesťané považujeme všechny lidi za své děti a bratry, ale je to , dle mne, volba nevyhnutelná. Jen důslednou obranou našich  hodnot v našem prostředí všemi prostředky  můžeme zachránit naši civilizaci před zánikem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ráž | neděle 24.7.2011 16:56 | karma článku: 30,48 | přečteno: 1676x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 670x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik