Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevím..jsem rasistou?

Označování názoru oponenta tak zvaně korektní sociální politiky státu za rasistické často slouží k jeho delegitimaci, diskreditaci a v mnoha případech i kriminalizaci

Když byl táta „přemístěn“ v roce 1949 do Tábora nucených prací, tak jsme byli celá rodina rovněž „přemístěni“ z bydliště v prestižní brněnské vilové čtvrti do míst, které Brňáci znají jako Brněnský Bronx. Jednopokojový byt v pavlačovém domě, kde jsme byli jen tři  rodiny gádžů. Pamatuji si, že jsme neměli  větší problémy se sousedy a když, tak vůbec ne proto, že jsme byli „bílí“. Našim spolubydlícím se říkalo Cigáni a nikdo se proto nerozčiloval..oni si tak totiž říkali i sami. Ve škole bylo sice poněkud hlučněji, ale když učitel zařval a přidal nějaký ten pohlavek, tak měl i celkem  respekt. Muži všichni pracovali, protože nechodit do práce byl trestní čin příživnictví, všechny děti chodily do školy, protože neposlat dítě do školy bylo považováno za trestní čin ohrožení mravní výchovy mládeže. Všichni bydlící v domě museli být  evidováni a mít na příslušné adrese trvalé bydliště. Ve třídě jsem seděl v lavici se synem hlavy (vajdou) jedné s největších  brněnských rodin a dost jsme se spřátelili. Takže jsem byl dobře obeznámen s životem ve „starých“ Romských rodinách. Vím, že v tradičních Romských rodinách, které žily v Brně možná i po staletí platil pevný řád, hierarchický klanový respekt a úcta k matce daleko větší než v „bílých“ rodinách. Když jsem měl konflikt s nějakým gadžou on si pozval na pomoc své kamarády, tak mně vždy mí romští kamarádi pomohli ubránit se přesile, když jsem se popral s Romem, tak to brali jako naši soukromou věc. Proč to píši: Chci tím naznačit, že nemám problém  s Romy jako etnikem, ale mám problém s lidmi, kteří dopustili takovou devastaci tohoto etnika. A mám tím na mysli v prvé řadě tak zvaně politicky a sociálně korektní politiky typu pana Kocába nebo paní Stehlíkové, různé kavárenské humanisty a aktivisty, kteří  ač vůbec nerozumí skutečné mentalitě i životní filozofii tohoto etnika se snaží neustále každému vnucovat své idealistické vidiny, které se zcela míjí s realitou.

Můj odpor k těmto lidem  (viz poslední věta předchozího odstavce) se datuje z doby dělení federace. V té době vznikl návrh zákona, že občan Slovenska, který žije v okamžiku rozdělení na území České republiky může získat České občanství pokud nebyl po určitou předchozí dobu trestán za úmyslný trestní čin. V tu dobu přijela do Česka americká senátorka, energická Afroameričanka  na soukromou návštěvu. Chytila se příležitosti ke zviditelnění a prostřednictvím svého PR manažera vyslala zprávu o rasové diskriminaci v Havlově Československu v souvislosti s podle ní problematickou částí návrhu zákona o  občanství. Této zprávy by si  nikdo ve světě ani u nás nevšiml  nebýt několika naivních politiků OF, kteří ihned  začali do statě v zákoně o trestní bezúhonnosti tepat a sami se tak mediálně zviditelňovali.  Když jsem nabádal známé poslance aby nebylo upuštěno od  zákonné podmínky trestní bezúhonnosti pro všechny žadatele o České občanství, vůbec jsem se nezmiňoval o nějakém etniku a přesto jsem byl po prvé v životě nazván jedním poslancem za OF  RASISTOU.

Později jsem působil jako člen  zastupitelstva v brněnské městské části, ve které je největší koncentrace Romského etnika. Odmítl jsem podpořit zřízení a financování  „Domu Romské mládeže“, dokud nebude tento „Dům“ určen pro všechny mladé bez ohledu na to k jakému etniku náleží,nebo dokud nebude za stejných podmínek zřízen v naší městské části Dům brněnské (Moravské..nebo jinak nazvané) mládeže určené pro všechny mladé v regionu. A tak jsem byl po druhé v životě nazván RASISTOU.

V blízkosti naší radnice bylo za nemalé prostředky zbudováno Muzeum Romské kultury. Při jeho otevření jsem pronesl poněkud nahlas poznámku, že mi to připomíná Rožnovský skanzen zachovávající velmi působivě  památku na minulý způsob života Valachů, ale že by se zde u nás na rozdíl od Rožnova  nemělo předstírat, že to má něco společného se současnou realitou.   A tak jsem byl po třetí nazván RASISTOU.

Mám rád odvážné politiky a tak jsem podpořil v nějaké diskuzi  starostu Nového Bydžova a vyjádřil přesvědčení, že vydáním podobného opatření směřujícího k tomu aby sociální dávky nebyly jen krmivem hracích automatů a když bude všude vyžadováno  dodržování Občanského zákoníku v částech zabývajícími se právy a povinnostmi z nájemních smluv (§ 687 a násl. O.z.) zejména k obecním bytům, přispěje to ke stabilizaci vztahů  majority k Romské  minoritě, tak byl můj příspěvek označen jako xenofobní a já sám nazván RASISTOU

A tak nevím?  Zaslouží si  názor, že by měl každý občan v naší vlasti mít stejná práva, ale i stejné povinnosti skutečně rasistický? Je názor, aby státní a městské, či obecní orgány přistupovali ke všem svým obyvatelům se stejným zájmem o zlepšení jejich sociálního postavení, sportovního a kulturního vyžití bez ohledu na  jejich příslušnost k rase, či etniku být nazýván jako rasistický, či xenofobní? Domnívám se, že nikoliv. V opačném případě bychom museli souhlasit s názorem amerického konzervativce Steva Sailera že pojem "rasismus" je pro dnešní dobu tím, čím byl "neamerikanismus" v 50. letech ve Spojených státech, tj. zaklínacím slovem, které jen poskytuje šikovnou náhradu za  logický argument.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ráž | pondělí 24.1.2011 1:04 | karma článku: 36,11 | přečteno: 1860x
  • Další články autora

Jan Ráž

Úvaha nad absurditou boje proti dezinformacím.

V diskuzi na webu novinky.cz někdo projevil obavu z toho, že Rusko, tedy Putin, ovládá strategické zásobování Evropy ropou a plynem. Reagoval jsem upozorněním, že nejenom ropu a plyn. A tento názor byl prohlášen za závadný

2.4.2022 v 0:00 | Karma: 31,42 | Přečteno: 670x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Úvaha o šachistovi Putinovi

Myslel jsem, že už mne nic nevyprovokuje k napsání samostatného článku a že své grafomanské mámení budu tlumit jen v diskuzích pod blogy jiných autorů. Ale po zcela nepochopitelném tahu Putina, vpádu na Ukrajinu k tomu došlo.

22.2.2022 v 19:44 | Karma: 16,28 | Přečteno: 706x | Diskuse| Politika

Jan Ráž

Co se děje v USA, napovídá hodně i o Evropě

Události v USA, mají svou zákonitost. Latentní rasismus, stále tam přítomný, v tom hraje zcela jistě svoji roli,ale obávám se, že se stává stále víc a víc sekundární příčinou přeměny protestů v pouliční teror.

4.6.2020 v 7:48 | Karma: 18,36 | Přečteno: 511x | Diskuse| Hyde park

Jan Ráž

O sankcích za odmítnutí kvót

Ze strany eurounijních bafuňářu slyšíme v souvislosti s prohlášením vlády, kterým odmítá uprchlické kvóty, že neochotu podílet se na přerozdělování uprchlíků podle kvót, brát jako každé jiné porušení unijních pravidel.

7.6.2017 v 10:38 | Karma: 35,86 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Společnost

Jan Ráž

Británie je stále členem EU, na což se nějak zapomíná

Účelem mého článku je objasnit některá fakta, týkající se momentálního vztahu Británie k EU a ukázat na naprosto nemístné jednání unijních špiček směrem k Británii.Jednání zejména Junckera, je přímo ukázkovou ilustrací arogance.

2.7.2016 v 18:12 | Karma: 29,34 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno  13:34

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly nejméně 300 obětí....

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Léky na cukrovku či ředění krve od praktika? Ministerstvo chce změnit podmínky

11. května 2024  10:29

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři....

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2012x
Konzervativec, Euroskeptik podporující tržní hospodářství, ale se sociálními ohledy k těm skutečně(!) potřebným

Seznam rubrik