Neupravená verze pohádky Červená Karkulka se bez varovného příbalového letáku neobejde

Tak jsem si naschvál přečetl původní originální verzi pohádky Červená Karkulka od K. J. Erbena a došel k závěru, že po jejím přečtení by dnešní průměrné dítě, byť zvyklé na drsné počítačové střílečky, dostalo osypky.

Tak jsem si naschvál přečetl původní neupravenou verzi pohádky Červená Karkulka od K. J. Erbena a došel jsem k závěru, že dnešní průměrné dítě, i když denně hraje počítačové střílečky, v nichž všude stříká krev a jiné tělní tekutiny jako kečup a hořčice z hambáčů v jídelnách fastfoodových řetězců, by z původní Červené Karkulky dostalo osypky. To samé platí pro většinu klasických pohádek plných překonaných stereotypů, předsudků a toxických názorů na svět kolem nás. Tyto originální pohádky, pokud se vůbec dostanou k dětskému čtenáři, se asi bez varovného příbalového letáku neobejdou. Varovný příbalový leták, který zatím známe jen z oblasti farmacie, by u Erbenovy Červené Karkulky měl vypadat asi takto:

Vážený zákazníku, dříve než předáte tuto neupravenou publikaci Červené Karkulky svému dítěti, pozorně se seznamte s celou příbalovou informací, neboť pro Vás obsahuje velmi důležité údaje.

- Než začnete pohádku číst Vy nebo Vaše dítě, doporučujeme konzultaci s dětským psychologem a případně i školním výchovným poradcem.

- Zvažte vhodnost četby pohádky v případě, že Vaše dítě trpělo nočním pomočováním i po třetím roce věku, má alergii na domácí zvířata zejména pak psy anebo ještě nedokončilo předmět prvouka pro druhé třídy s důrazem na environmentální výchovu a základní podmínky života. Jednoduchým testem, například minutovým pobytem v šatní skříni, si ověřte, zdali se u Vašeho dítěte neprojevuje sklon ke klaustrofobickým reakcím.

-Nežádoucí kombinace četby neupravené Červené Karkulky s četbou jiných literárních děl.

Jedná se o tyto díla : Pes baskervillský, scénář filmu Na samotě u lesa, Jak šlo vejce na vandr a zvláště pak neupravená verze pohádky Otesánek.

-Způsob četby.

Pokud vám dětský psycholog nestanoví rozvrh četby a její dávkování jinak, doporučujeme u dětí do šesti let číst pohádku formou krátkých pokračování ne delších než pět minut, nejlépe v odpoledních hodinách. Mezi ukončením četby a dobou spánku nesmí uplynout doba kratší tří hodin. U dětí od šesti let lze denní dávku četby prodloužit až na osm minut. Pokud zjistíte, že dítě čte v kombinaci s Červenou Karkulkou i Otesánka, ihned se kontaktujte s dětským psychologem nebo v akutním případě volejte do Dětského krizového centra.

- Možné nežádoucí účinky.

Pokud budete dodržovat shora uvedené pokyny, měla by se četba Červené Karkulky obejít bez nežádoucích účinků. Přesto je nelze zcela vyloučit. Jeden z deseti čtenářů může trpět přechodnou nespavostí, pocitem stísněnosti a zhoršením školního prospěchu. Jeden ze sta čtenářů prodělá po přečtení pohádky záchvat panické ataky, projevují se u něho poruchy chování, záškoláctví , konzumace návykových látek a strach z uzavřených prostor. Zatím byl zaznamenán jeden případ / ne zcela hodnověrně doložený / kdy mělo dojít k pokusu o úmyslné zabití německého ovčáka.

Disclaimer:

Upozorňujeme, že se názorově distancujeme od některých pasáží obsažených v publikaci. Především jde o tyto úryvky : „Když Karkulka přišla do lesa, potkala vlka. Ale ona nevěděla, jaké je to zlé zvíře.“

Jde o zastaralý pohled na vlka, který neodpovídá nynějšímu environmentálnímu pohledu na fungování a rovnováhu přírodního ekosystému.

„To mladé, buclaté děvčisko bude tučný kousek, ten bude lépe chutnat, než ta stará“

Tato věta může nevhodně posilovat mezigenerační antagonismy a utvrzovat sklony k diskriminaci založené na věku.

„Myslivec vzal nůžky a spícímu vlku se jal párat břicho.“

V daném případě jednání myslivce naplňuje skutkovou podstatu trestného činu týrání zvířat podle §302 trestního zákona.

„Babička snědla koláč a vypila víno, které ji Karkulka přinesla, a tím se zas posilnila.“

Z kontextu vyprávění je zřejmé, že se jednalo nejméně o 0,7 litrovou láhev vína, kterou babička jednorázově zkonzumovala, čímž došlo, dle autora, k jejímu tělesnému posilnění. Redakce se zříká odpovědnosti, pokud se dětský čtenář s touto pasáží ztotožní a vezme si ji za svou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vilém Ravek | čtvrtek 13.4.2023 17:38 | karma článku: 27,27 | přečteno: 682x