Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čím více potetovaná, tím krásnější mi zní stejně, jako čím více pruhů, tím více Adidas.

Dnes se ženy tetují tak, že jeden ani pořádně neví, kde končí šaty a začíná kůže. I když se svlečou, přesto se zdají pořád oblečené.

Co si pamatuji, tak tetování sebou přinášelo dost velké stigma. V našich středoevropských luzích a hájích se totiž netetovalo ani ve středověku. Výjimkou byli jen zločinci, kterým kat vypálil cejch na viditelnou část těla jako nesmazatelné znamení hanby. Až do relativně nedávné minulosti se nechali tetovat jen kriminálníci. Na jednoho takového si pamatuji. Pravidelně chodíval na diskotéky a i když byl spíše malý než velký, vyhýbali se mu i místní hromotluci. Měl potetované obě předloktí a celou hruď mu zabírala amatérsky vyvedená nahá mořská panna s rybím ocasem. Do fialova zbarvená slza vytetovaná pod jeho pravým okem prý znamenala, že už někdy někoho zabil. Kromě znepokojivé slzy pod okem měl i nůž s velmi úzkým ostřím, který sebou všude nosil. Dokázal si jím za flašku rumu propíchnout dlaň skrz naskrz. Na diskotéce nikdy netancoval a nikdy se nerval. Neměl s kým.

Tehdy tetováž rozhodně nebyla žádná procházka růžovým sadem. Tetovací salóny neexistovaly a věznice byly prakticky jediným místem, kde se dalo k tetování dostat. Místo barvy se používala prachobyčejná špína a tetovací strojek nahrazovala žiletka, kterou se vytrhávala kůže podle přiložené šablony. Do čerstvé rány se pak vsypávala směs prachu a popela. Bez zvýšeného prahu bolesti na úrovni vydrážděného bojového pitbula to nešlo. Výhodou ale bylo, že každé takové tetování všem dopředu avizovalo potencionální nebezpečí, kterému je lepší se širokým obloukem vyhnout. To však jednoznačně platilo jen do doby, než se začali tetovat členové známých rockových kapel, motorkáři a vyznavači bojových sportů a nakonec i fotbalisté. Být „potetovanej“ už nemuselo nutně znamenat, že jsem se právě vrátil z Valdic nebo Mírova, ale také že jsem po svobodě toužící rebel s přebytkem testosteronu, který kašle na konvence. Když mi bylo osmnáct, začal jsem kouřit cigarety jen z čiré frajeřiny. Klidně se mohlo stát, vůbec to nevylučuji, že bych se v tomto věku ze stejné frajeřiny také nechal tetovat. Závodně jsem sportoval, na břichu jsem měl celkem obstojný pekáč buchet, tak proč ne. Aspoň by bylo jasné, že nejsem až takové neviňátko. Kdybych se však tetoval dnes, znamenalo by to spíše jen to, že jedu na vlně módního mainstreamu, možná jsem rebel ale možná také „šampón“ trávící každý den hodinu před zrcadlem. Všechno se kardinálně změnilo. Dřevní doby žiletek a sajrajtu vyrobeného ze smetí a popela smíchaného s očními kapkami do barvící hlinky jsou pryč. Tetování speciálním strojkem je téměř bezbolestné. Nakonec proč ne, ale jen za podmínky, že by se díky moderně vybaveným tetovacím salónům nezačaly masově tetovat i ženy včetně těch nejkrásnějších. Nic s tím nenadělám, ale kladu si jen pár otázek, které mi snad někdo zodpoví.

Sám fakt, že si ženy začaly nechávat natrvalo pomalovávat svá těla, mne nepřekvapuje. Vždyť se odjakživa, na rozdíl od většiny mužů, různě zdobí a pro krásu jsou ochotné jít i pod kudlu. Pokud se jedná o silikonová prsa, tak tomu rozumím. Pěkně tvarovaná ženská prsa i přes prosazovanou rovnost pohlaví asi nikdy nevyjdou z módy, neboť rovnost nerovná se plochost. Jiné věci, jako například módní trendy v oblečení, líčení, účesy a kdo ví co ještě, se mění málem čtyřikrát do roka. Proto se ptám : Bude i za deset let tetování módní, když předtím celá staletí nebylo? I za předpokladu, že se už natrvalo stane součástí ženské zdobnosti, nebudou se měnit ornamenty a barvy? Staré boty se za nové vyměnit dají, ale velkoplošná tetováž od ramene k zápěstí, která už vyšla z módy, nikoliv. I kdyby však šlo o malbu, jejíž atraktivita bude v průběhu let stoupat, tak u její nositelky tomu bude zpravidla přesně naopak. Čas se zastavit nedá.

Nechci ovšem budit dojem, že jsem beznadějný konzervativní suchar, který už dovršil věkovou hranici, díky níž dostal od Babiše zadarmo pět roušek a jeden respirátor. Malá filigránsky provedená tetováž svůdně umístěná na místě, kde končí kůže a začíná lem podprsenky, tak to jo, to bych bral a zároveň záviděl tatérovi jeho řemeslo. Dnes se však ženy tetují způsobem, že pořádně nepoznám, kde končí šaty a začíná kůže. Vizuálně se mi zdá, že hustě potetovaná ruka jako kdyby ani nepatřila ke zbytku dosud nepotetovaného těla. Inu snadná pomoc, potetuje se i ten zbytek. Cožpak o to, některé ornamenty jsou téměř umělecká díla, ale výsledkem je, že nevidím nahé tělo, ale ornament na nahém těle. No dobře, ještě je pořád něco vidět. Možná je však jen otázkou času, kdy se stane módou vytetovat si na tělo oblečení a bude definitivně doslova po ftákách. Čím více, tím lépe nemusí vždycky platit. Je to stejné, jako čím více pruhů, tím více Adidas.

Autor: Vilém Ravek | sobota 23.1.2021 15:28 | karma článku: 45,31 | přečteno: 7416x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Venkovský balík jsem já, mě každá pošťačka zná.

Moje balící technika, ať už jde o ženský, tak o poštovní balíky, nikdy nebyla bůhvíjaká. Nedávno jsem se po mnoha letech pokusil poslat balík a díky tomu jsem se stal postrachem místních pošťaček.

12.5.2023 v 20:02 | Karma: 24,33 | Přečteno: 538x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

A co s těmi, jejichž příjmení se bez uzardění nedají vyslovit?

Dnes se dbá na to, aby nikdo nebyl urážen za to jak vypadá, ale co mají dělat ti, jejichž příjmení je směšně komické nebo dokonce sprosté. Takových lidí není zrovna málo. Pro ně musí být život hotovým peklem.

23.4.2023 v 17:54 | Karma: 30,65 | Přečteno: 905x | Diskuse| Ostatní

Vilém Ravek

Neupravená verze pohádky Červená Karkulka se bez varovného příbalového letáku neobejde

Tak jsem si naschvál přečetl původní originální verzi pohádky Červená Karkulka od K. J. Erbena a došel k závěru, že po jejím přečtení by dnešní průměrné dítě, byť zvyklé na drsné počítačové střílečky, dostalo osypky.

13.4.2023 v 17:38 | Karma: 27,27 | Přečteno: 681x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Sumec.

Sumec velký číhá většinou u dna. Jakmile detekuje kořist, pomalu se k ní přibližuje a pak bleskově zaútočí. Nespěchá, času má dost. Dožívá se až šedesáti let.

7.4.2023 v 18:45 | Karma: 16,13 | Přečteno: 321x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Zprávy o Putinových neklidných nohách rozhodně nejsou vhodná četba pro hypochondry.

Teď jsem se právě dočetl, že má Putin kromě deseti nejnebezpečnějších chorob na světě i syndrom neklidných nohou, který se projevuje zvláštním kroucením chodidel. Nejhorší na tom je, že něco podobného mám i já!

22.3.2023 v 17:10 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2890x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 25,67
  • Průměrná čtenost 1541x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik