Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Charkov 17. března 1943. Den, který rozhodl, že jsem se narodil.

Bitva u Sokolova, během které byl můj otec zraněn, skončila, ale drama ještě pokračovalo. V Charkově 17. března 1943 se rozhodovalo, jestli se vůbec narodím.

Restaurační zahrádky ještě měly být z moci úřední zavřené, ale jakmile se teplota vzduchu vyšplhala alespoň k osmnácti, volný stůl aby člověk pohledal.

„Od pondělí už bude pivo čepované zase pěkně do skla a můžete se těšit i na grilovaná cigára,“ sliboval pan Radek, který před dvěma roky, to ještě o covidu neměl potuchy ani prezident Čínské lidové republiky, ukončil nájem a odešel za lepším. Člověk míní, ale pandemie mění. Dobří hospodští a dobří holubi se prostě vracejí tam, kde se jim vždy dobře dařilo. Po dlouhém roce a půl jsme zase seděli u jednoho stolu. Bylo nás nad povolené čtyři osoby. No a co. Všichni jsme ještě měli v živé paměti třicet tisíc křížků na dlažbě Staroměstského náměstí, ke kterým byla postupně vepisována jména konkrétních obětí té hnusné chřipečky. Přicházející jaro, byť převlečené za studený říjen, však přinášelo naději, že snad už opravdu bude lépe.

„Jsem rád, že vás tu vidím,“ pozvedl jsem pohárek na jedno použití. „Plastem se nepřiťukává!“ byl jsem hned napomenut. No a pak už se rozběhla typická hospodská konverzace, která ani pomocí nejmodernější elektroniky je nepřenositelná. Funguje jen naživo. Trochu jsem si připadal, jako kdybych se vrátil z války, která však ještě úplně neskončila. Jen se posunula fronta o několik desítek kilometrů dál.

Pan Radek si mne nechal při placení útraty jako posledního. „Jo, to jsem se vás chtěl zeptat. Víte něco o tom, jak váš otec ještě s nějakou ženou utekl Němcům z Charkova?“

Zakroutil jsem hlavou. Samozřejmě jsem věděl, že se můj táta zúčastnil bitvy u Sokolova, kde utrpěl zranění, ale o Charkově a ženě, se kterou se dostal přes frontu zpět ke svým, jsem neměl ani potuchy. „Odkud to víte?“ Pan Radek, který se velmi intenzívně zabývá vojenskou historií, mi prozradil klíčová slova, která mne pomocí internetového vyhledávače přivedou k informačnímu zdroji.

Když se to tak vezme, mé dětství, ale i následná období života, významně poznamenal fakt, že jsem byl synem hrdiny bitvy u Sokolova a Dukly. Těch, co zažili celou anabázi z Buzuluku až do Prahy, nebylo moc. Můj otec z nich všech byl navíc jeden z nejmladších. V bitvě u Sokolova mu bylo jen dvacet jedna let. Prakticky až do konce života byl zván na besedy a když umřel, byl mu vystrojen vojenský pohřeb včetně čestné stráže u katafalku a jednotky, která na závěr vypálila tři salvy na jeho počest.

Nevím, co táta říkával na besedách, ale nás děcka zásoboval vesměs veselými a dobrodružnými příhodami, ve kterých dominovala chlapská solidarita, odvaha a vítězství dobra nad zlem. Jako tehdy snad každý kluk jsem si opravdickou válku představoval jako romantické dobrodružství. Tu iluzi mi otec nikdy nebral a když už se tak mnohem později stalo, sám jsem už dávno věděl, že opravdová válka je hrozná, moc hrozná věc a jen ten, kdo ji přežije, si pak teprve může užívat roli všeobecně uznávaného válečného hrdiny.

Když jsem usedal k počítači a prodíral se internetovou pavučinou ke zdroji, který už přede mnou vypátral pan Radek, hořel jsem zvědavostí. Možná se něco dozvím o jeho frontové lásce, se kterou postupovali nepřátelským územím. Šťastný konec byl nasnadě, jinak bych se přece o devět let později nenarodil.

Pak jsem začal číst suchý popis události, která bezprostředně navazovala na bitvu u Sokolova. Cituji doslovně :

„17 března končí čtyřdenní masakr, kdy nacistické jednotky Waffen-SS brutálně popravily zraněné rudoarmějce v nemocnici v Charkově a zdravotní personál, který se je snažil chránit. SSáci po obklíčení nemocnice nahnali místní obyvatelstvo, jehož úkolem bylo vykopat velké jámy, a následně se začalo s popravami. Zranění vojáci byli stříleni do týlu a více jak 300 vojáků bylo nakonec zaživa spáleno plamenomety. Mezi rudoarmějci byla i skupina Čechoslováků od Sokolova. Některým Čechoslovákům se však podařilo uniknout, kdy zraněný podporučík Antonín Sochor dokázal z města vyvést zraněnou Marii Pišlovou a Viléma Raveka. Další skupince, podporučíku Královi, vojínu Řepíkovi a desátníku Průdkovi, v útěku pomohla místní studentka Tamara Voskobojníková.“

Při čtení jsem cítil mrazení v zádech. Táto, už vím, proč jsem v tvém šuplíku našel antidepresiva. Někdy se dějí strašlivá svinstva až si říkám, že je snad lepší se nenarodit. Přesto jsem ti vděčný, že jsem se mohl narodit a měl to štěstí nepoznat hrůzy války. Tvůj syn Vilém.

 

Autor: Vilém Ravek | pátek 11.6.2021 14:23 | karma článku: 33,00 | přečteno: 762x
  • Další články autora

Vilém Ravek

Asijská sršeň sice vraždí naše včely, ale to přece nevylučuje mírové řešení problému

Asijská sršeň sice likviduje naše včely, ale když ji budeme oplácet stejnou měrou, klesneme na její úroveň. Copak neexistuje nějaké mírové řešení? Musíme se o to aspoň pokusit.

14.10.2023 v 15:55 | Karma: 39,69 | Přečteno: 3935x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Průšvih. Letos na dovolené se mi definitivně zlomil stojan.

Dovolené za hranicemi všedních dnů považuji za celkem riskantní záležitost. Stát se může opravdu cokoliv a to nejen Agátě Hanychové a Jaromíru Soukupovi.

5.10.2023 v 18:11 | Karma: 19,08 | Přečteno: 535x | Diskuse| Poezie a próza

Vilém Ravek

Jaké jsou příčiny zářijového přemnožení slova „smetana“ na českých sociálních sítích.

Občas se některé slovo přemnoží. Třeba letos v září se přemnožilo slovo "smetana" , i když Smetanova Litomyšl už byla a smetana na vaření či šlehání také výrazně nezdražila. Přesto se pořád mluví o smetaně. Proč?

23.9.2023 v 23:20 | Karma: 24,49 | Přečteno: 901x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

Jak jsem se na setkání blogerů v Pardubicích málem dostal do jiné party.

Když se mám zúčastnit nějaké akce, kde nikoho doposud osobně neznám a neznám ani místo setkání, snažím se pečlivě vyloučit všechny kritické eventuality, které by mohly nastat. Dopadlo to jako obvykle.

12.9.2023 v 12:57 | Karma: 21,47 | Přečteno: 849x | Diskuse| Společnost

Vilém Ravek

705 centimetrů

V roce 1975 i dnes se za extratřídu ve skoku dalekém považují muži, kterým se podařilo překonat hranici osmi metrů. U žen a dorostenců hranicí extratřídy je sedm metrů. Nesmí se však přešlápnout.

6.9.2023 v 20:03 | Karma: 15,25 | Přečteno: 377x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 284
  • Celková karma 25,67
  • Průměrná čtenost 1541x
Glosátor dění kolem nás, který se pokouší hledat perličky na dně, i když tuší, že tam najde /většinou/ něco zcela jiného. Někdy se však zadaří.

Seznam rubrik