Americké prezidentské volby jako nekonečný televizní seriál.

Na titulní stránky se nám opět vrací covid. Asi to bude tím, že se nám americké prezidentské volby přeměnily z napínavého politického thrilleru v mnohadílný televizní seriál. 

Ten kdo očekával, že letošní prezidentské volby v USA budou připomínat napínavý politický thriller, zbytečně obětoval noc z úterý na středu u televizní obrazovky. Žádná závěrečná dech beroucí katarze se nekonala. Ještěže velká většina, která se nechala zlákat ke sledování on line přenosu nejdůležitějších voleb světa, pracuje v režimu home office a nebylo problémem probdělé hodiny dospat. Politický thriller se nám, jak obvykle, změnil v nekonečný televizní seriál, který bude možná mít desítky ne-li stovky dílů a skončí až po Vánocích a to kdo ví jestli.

Poprvé jsem se setkal s klasickým americkým televizním seriálem až po revoluci. Byl to Dallas. Kdo by zapomněl na klasického záporáka „Džejára“ J. R. Ewinga , vychytralého, manipulativního a všeho schopného zmetka, a hodného Bobbyho Ewinga, který byl pravým opakem svého staršího bratra. Dobro ani zlo však nikdy nemůže v nekonečném seriálu rychle zvítězit. Konflikt musí být vytěžen až do mrtě. Jinak to v seriálu, který má mít přes 350 dílů, ani nejde. Faktem však také je, že jakékoliv protahování čehokoliv vede k opadnutí i těch nejsilnějších vášní. Gauner prohrává, ale neprohraje a klaďas opakovaně vítězí, ale nezvítězí. A když nakonec záporák definitivně prohraje a klaďas definitivně zvítězí, má už seriál minimální sledovanost.

Kdo čeká, že televizní seriál - Americké prezidentské volby – brzy skončí. tak asi bude zklamán. Až se dosavadní prezident, který uhranul půl Ameriky, změní z buřiče a akčního záporáka /není většího pocitu bezpečí, než mít všeho schopného záporáka na své straně/ v kverulanta vedoucího paralelně desítky soudních sporů a budoucí americký prezident za rok, až skončí všechny soudní tahanice, oznámí své volební vítězství, budou už diváci sledovat jiný seriál. Je to geniální způsob ,jak odvrátit občanskou válku, které se mnozí obávali. Když prohra i výhra přichází nekonečně pomalu, vášně opadnou.

Autor: Vilém Ravek | sobota 7.11.2020 12:52 | karma článku: 11,24 | přečteno: 314x