Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z Vysokých Tatier do Alp

Každý rok sa pripravujem na aktívnu dovolenku vo Vysokých Tatrách. Tento rok však Tatry boli prípravou na prvý výlet v Alpách. V Tatrách uprednostňujem ťažšie výlety. Teraz som si naplánoval tréningový výstup na Slavkovský štít a Priečne sedlo. V Alpách to mal byť ľadovcový vrchol Grossvenediger.

Vysoké Tatry

V Tatrách plánujem stráviť dva celé dni. Základňa bude na Hrebienku. Do Tatier som dorazil nultý deň večer. Stihol som ešte navštíviť Reinerovu chatu so známym chatárom Petrom Petrasom. Peter si naložil náklad s váhou 50kg a vydal sa na Hrebienok.

Prvý deň vyrážam na Slavkovský štít. Cesta smeruje najprv na západ k Sliezskemu domu. Potom sa stáča hore cez les, ktorý končí na Slavkovskej vyhliadke. Ďalej cesta pokračuje kosodrevinou. Vrchol je vidieť už zdola a zdá sa, že cesta pôjde po hrebeni. Nakoniec sa ukáže, že cesta je rôzne kľukatá a vedie svahom po oboch strnách hrebeňa. Kosodrevina postupne prechádza do pasienok a nakoniec končí skalistým terénom. Zvolím rýchlejšie tempo a tak zanechávam svojich spoločníkov, aby som si na vrchole dostatočne oddýchol. Na hrebeň sa človek dostane až takmer na konci cesty a na vrchole nás privíta kríž.

Pri pohľade do doliny spoznávam Zbojnícku chatu, ktorá ma čaká druhý deň. Výstup na vrchol sa ukázal ako dlhý a trochu namáhavý. Je však pomerne bezpečný. Cesta spät je pre mňa nudná, pretože nerád chodím tou istou cestou a nemôžem sa zastaviť na žiadnej chate. Spočiatku cesta prudko klesá. V kosodrevine sa začína pôda spevňovať a posledný úsek cesty behám až na Hrebienok. Čas mám pomerne dobrý. Svojich spoločníkov som stretol v reštaurácii keď už som bol umytý a prezlečený.

Druhý deň vstávam, ale neviem moc chodiť. Teplá sprcha ale svaly trochu uvolní. Pretože nemám rád reťaze volím výstup na Priečne sedlo, aby som si ich natrénoval. Rýchlo sa dostanem na Reinoveru chatu a následne na Zamkovskú chatu, kde si urobím krátku prestávku. Následuje výstup na Téryho chatu cez Malú studenú dolinu. Dolina ma len mierne stúpanie. Pod chatou začnu prudký výstup na bralo po esíčkovej ceste. Na chate som o pol hodiny skorej než udáva cestovný poriadok. Idem skontrolovať citroníky cestované v oknách, ale tie už uhynuli. Ďalej cestou na sedlo sa moc ľudí nepridáva. Pomerne ľahká cesta vedie do Poľska cez Sedielko. Márne hľadám v dialke Priečne sedlo. Nakoniec sa mi to podarí, ale náročnosť terénu ma desí. Reťaze sú dlhé asi sto metrov. Nakoniec sa vytvorila fronta, mladí, starí, trénovaní i netrénovaný a tak si vravím, že sa nemám čoho báť. Začiatok reťazov sa mi zdá strmý a tak volím lezečku úrovne dva až kým sa nenapojím na reťaze. Potom nasledujem Poliaka pred sebou až kým sa nedostanem do sedla, ktoré je bezpečné na oddych.

Zostup je takmer bez reťazov a veľmi ľahký. Podarí sa mi stretnúť jedného chytráka, ktorý lezie opačným zakázaným smerom. Blbcov je všade dosť a dohovor nemá zmysel. Cesta na Zbojnícku chatu vedie okľukou a nie je moc zaujímavá až na Sivé plesá. Smerom od Zbojníckej chaty je vidieť vrchol Slavkovského štítu. Krátke zastavenie na chate a potom cesta späť Veľkou studenou dolinou na Hrebienok. Mám rád cieľ cesty a návrat už nie je pre mňa tak zaujímavý Preto som sa domov ponáhľal ako sa dalo. Ku konci začalo pršať, ale goratexová bunda to zachránila. Čas v cieli som mal opät dobrý.

Alpy - pohorie Vysoké Taury

Alpy nasledovali asi desať dní po Tatrách, čo bolo na oddych trochu málo. Vyrazili sme večer z Prahy, aby sme ráno vystúpili na parkovisku. Cieľom prvého dňa bol výstup na chatu Neue Prager Hutte s prevýšením asi 1300 m a dobou výstupu 6 hodín. Cesta najprv viedla údolím lemovaným domkami s pasúcimi sa kravami. Za potokom začal strmý výstup do svahu skrz pasienky. Ovce nechávali na ceste plno výkalov. Pasienky postupne prešli do skalnatého terénu. Po piatich hodinách sme dorazili na starú Pražskú chatu, ale tá bola zavretá a opustená. Nová chata sa skoro ukázala, ale prevýšenie bolo vysoké a cesta namáhavá. Objavil sa sneh a cestu sme si museli vyšlapávať. Za necelú hodinu som ako šiesty dorazil na chatu. Nasledovalo ubytovanie. Tiekla iba studená voda na záchode. Väčšina ľudí išla spať. Najprv turisti, potom horskí vodcovia.

Druhý deň sme vstávali pred šiestou. Pršalo a tak sa mi uľavilo, že nemusím nikde ísť. Do piatich hodín však ustalo. Vyrazili sme smerom na vrchol Grossvenediger, ale s nemožnosťou naň vystúpiť. Počiatočná cesta bola hodne skalnatá a pokrytá jemný snehom. Dosť sa šmykalo a nakoniec sa mi podarilo spadnúť a naraziť si bok a koleno. Na začiatku ľadovca sme si obuli mačky, nasadili sedáky a priviazali sa v rámci skupiny. Zostal som v poslednej skupine. Cestu po svahu nám vychodili už predošlé skupiny. Tempo sme mali vysoké a prestávky neboli časté. Asi po dva o pol hodinách som už bol natoľko vyčerpaný, že náš vodca to radšej otočil.

Vracali sme sa okolo pukliny, kde sme trénovali zachraňovanie. Po ľadovci sa išlo dobre hore aj dole. Záverečný úsek po šmykľavých skalách vyžadoval opäť opatrnosť. Večer sa všetci bavili, spievali a hrali na gitare. Ja som bol zo zimy unavený ako nikdy. Nechcel som ísť spať ako prvý a tak som išiel spať až ako druhý :-)

Tretí deň sme sa mali vrátiť domov. Nebol schopný však schopný ísť ani po schodoch. Preto som vyrazil z chaty skorej. Nohy som nakoniec rozchodil. Zvolil som kratšiu cestu a dorazil na parkovisko ako tretí. Mali sme ešte dosť času na autobus a tak sme ho mohli stráviť v reštaurácii. Na rozdiel od nás skupina idúca na Grossglockner sa na vrchol úspešne dostala. Domov sme dorazili vo večerných hodinách. A ráno hajde do práce :-).

Záver

Vysoké Tatry sú miestami nebezpečné, ale výlety v letnom období sú prijatelne kondične náročné. Naopak Alpy v zimnom teréne a na ľadovci boli pre mňa veľmi vyčerpávajúce. Budúci rok asi radšej zvolím letný výstup na Gerlachovský štít. Dosiahnem tak Slovenské maximum. Dúfam, že som Vás inšpiroval k podobným výletom.

 

 

Autor: Radoslav Medzihradský | sobota 29.9.2012 14:58 | karma článku: 8,19 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Radoslav Medzihradský

Pochod Praha - Prčice 2014

Poprvé jsem se rozhodl absolvovat celý pochod Praha – Prčice. Loni jsem dal jenom padesátku. Trénoval jsem, ale menší vzdálenosti. Nechtěl jsem, aby mě únava při tréningu odradila. Už na foru http://www.praha-prcice.cz/forum se dlouho řešila pravidla. Někomu se nelíbil doprovod max. dvou dospělých na dítě. Větší rána pro některé byla, že děti nedostanou botičku. Já řešil jen to, jestli dám trasu Karla Kulleho (70 km) nebo jenom “kulového” :-).

21.7.2014 v 14:35 | Karma: 9,09 | Přečteno: 779x | Diskuse| Sport

Radoslav Medzihradský

Začínají volby – koho nevolit a koho možná volit

Díky dosavadním parlamentním stranám máme dluh 46% HDP. Každým rokem je schodek rozpočtu kolem 100 miliard. Daňové zatížení občanů narůstá. Pokud chcete dál zhoršovat naši aktuální životní úroveň, dejte hlas současným parlamentním stranám.

25.10.2013 v 8:42 | Karma: 12,60 | Přečteno: 665x | Diskuse| Politika

Radoslav Medzihradský

Co znamená 21. století?

Na webu, ale i v blozích kolem se někdy objevuji informace, že do našeho století již nepatří různé neduhy, např. nekulturní chování nebo opovrhování lidmi To je bohužel omyl. 21. století je jenom číslo, zajímavé tím, že začíná rok po roce 2000. Čísla ale nemají žádný vliv na lidské chování.

2.10.2013 v 14:23 | Karma: 9,32 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Radoslav Medzihradský

Za citrusy do Mentonu

Menton je francouzské město poblíž severozápadní italské hranice. Přes svoji zeměpisnou šířku, jsou tam jenom mírné zimy, a proto se exotické rostliny pěstují celoročně ve volné půdě. Město je známé hlavně kvůli pěstování citrusů, které nejsou pro nás tak kyselé a dají se jíst s cukrem a kůrkou.

15.9.2013 v 22:38 | Karma: 9,29 | Přečteno: 838x | Diskuse| Cestování

Radoslav Medzihradský

Mojí vášní je pěstování citrusů

V prvním díle nepravidelné série o citrusech popíšu svůj pohled na toto hobby. Odborné informace nechám na další díly. Mám několikaleté amatérské zkušenosti s pěstováním citrusů. Není jich hodně, ale dost na to, abych se s Vámi podělil o základní informace.

14.8.2013 v 13:29 | Karma: 16,54 | Přečteno: 1253x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1146x
Jsem programátor, ale čas strávený na počítači rád využívam pro čtení společenských témat.

Seznam rubrik