Vůdcovství

Lidská společnost jako celek a většina lidí v ní potřebují vedení. Dějiny tvoří silné osobnosti a masy tyto vůdce generují.

V několika následujících článcích se chci věnovat společenským jevům, které jsou v lidské společnosti běžně přítomny, ale nepříliš často jsou diskutovány. Budu rád za diskusi a zajímavé názory čtenářů.

Vůdci v dějinách nebyli a nejsou vždy lidé dobří, mnozí byli dokonce vysloveně špatní, ale to podle mého nic nemění na tom, že bez vůdců se lidé neobejdou.

Mnoho lidí s idealistickým pohledem na lidskou společnost vnímá vůdcovství a vůdce jako něco negativního. Takový postoj považuji za naivní. Vůdcovství podle mne nemá znaménko kladné nebo záporné. Je to společenský jev a vůdci jsou jen lidé, a jako všichni lidé jsou dobří nebo špatní, a dokonce nejčastěji částečně dobří a částečně špatní. Takoví jsou lidé a vůdci nebývají v tomto směru výjimkou. Lidstvo je prostě zakleto do nerozborné dichotomie dobra a zla, krásy a ošklivosti, lásky a nenávisti, …

Vůdce, Führer, leader - tři slova, jeden obsah a velmi různé pocity. Opravdu je obsah těchto slov v češtině, němčině i angličtině stejný, ale nestejně tato slova cítíme. Pro úvahy na téma vůdcovství je třeba tyto pojmy popi a vymezit. V tomto zkráceném textu se budu věnovat jen vymezení pojmu „vůdce“.

Slovo vůdce je v češtině pěkně usazeno a používá se již po staletí. Až v druhé polovině 20. století, kvůli nacistickému Německu, si zkazilo pověst. Dnes slovo vůdce vnímáme spíše mírně negativně, v kontextu diktátu a silné osobnosti. Starší ročníky spojují pojem vůdce s Hitlerem. Jen někteří si slovo vůdce a vůdcovství spojují se skautingem, kde má své pevné místo a opodstatnění. A přitom bychom se mohli od skautských vůdců lecčemus přiučit, vždyť jejich heslo je stejné, jako bylo heslo Jana Lucemburského. Ano, zatímco skauti přísahají „Vždy připraven!“, skautští vůdci slibují „Sloužím!“.

K čemu tedy lidé potřebují vůdce?
Nese odpovědnost za jejich osudy, říká jim, kam mají jít a případně i kudy, dává jim pocit sounáležitosti, bezpečí, pere se za jejich zájmy atd. atd. A když se mu nedaří, bývá hromosvodem, který od nich odvede negativní energii.

Potřeba vůdce se dá samozřejmě vyjádřit i sofistikovaněji:

Vůdce dává lidem společný cíl.
S vůdcem, ale i s cíli, jež jim předkládá, se lidé mohou ztotožnit.
Vůdce dokáže vytvořit vizi, poskytne ji lidem a pomůže ji udržet.
Vůdce má odvahu a sebevědomí uskutečnit nápady a myšlenky. Často jedná i proti mínění či vůli většiny.

Vůdce je člověk, který dokáže přimět lidi, aby dělali něco, do čeho se jim nechce, a aby to dělali rádi. Harry Truman

Více o společenských jevech na: radomilbabek.cz

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomil Bábek | středa 3.4.2013 11:30 | karma článku: 9,64 | přečteno: 477x