Plzeň a Sparta. Najděte 5 rozdílů...

V sobotu v podvečer došlo ke konfrontaci dvou aspirantů na titul a hlavně kandidátu na jednu jedinou vstupenku do kola štestí s názvem Liga mistrů. Jak srovnání dopadlo? Ať už je jeden fanouškem Plzně, Sparty, nebo třeba Žižkova, musí nezaujatě přiznat, že ve všech ohledech zvítězila Plzeň.

 

Je jasné, že se Hřebíkovi nemuže povést přestavba herního stylu a potažmo celkového fotbalového myšlení za pár týdnů. Muže to trvat měsíc, nebo taky rok. Druhá věc je, zda pan Křetínský takovou dobu bude ochoten čekat.

 

Nic naplat, Plzeň předčila Spartu v těchto ohledech:

 

1. Sebevědomí.

Obrovský rozdíl pramenící ve zkušenostech Plzně, které nabrala v težkých pohárových utkáních, ale také v zažitém herním stylu, který se už tři roky nemění, stejně jako celý Plzeňský kádr. Oproti tomu Sparta, působící nervozně, sice se snahou o rychlý přechod do útoku, leč neúspešně.

 

2. Herní styl.

 

Už jsem to nakousl v předchozím odstavci. Taktéž obrovský rozdíl. Hráči Plzně už při přebírání míče budou vedět co s míčem udělají, jak ho zpracují, případně komu předají míč do nohy. S tím ale souvisí reakce ostatních hráčů, kteří už při přebíraní míče startují  do sprintu vpřed a tím vytvářejí možnosti a varianty přihrávky.

Sparta? Pomalá rozehrávka s častými alibistickými přihrávkami dozadu "alá" nic nezkazit - nic nevymyslet.

 

3. Krajní obránci.

 

Limberský, Rajtoral - Pamič, Kušnír. Rozdíl dvou světelných let. Plzeň disponující moderním typem krajních obránců, kteří pracují ve sprintu, čistě odebírají míče a obrovskou měrou se podílejí na útočné aktivitě týmu.

Oproti tomu takového Pamiče jsem viděl s pokusem o útok maximálně dvakrát v utkání, a to ani nechci zmiňovat jeho "počínání" u první branky Plzně.

 

4. Defenzivní post - kreativní záložník.

 

Neméně důležitý post je středový záložník. V Plzni tuto pozici zastával veleúspěšný Jiráček, kterého nahradil Vrbou dokonale na tuto roli připravený Darida. Jde o typ hráče, na kterém se už nedá poznat, zda jde o tzn. "defenzivního", nebo "ofenzivního" záložníka. Zvládá obě činnosti naplno.

Sparta se sice zbavila ultra pomalého Huška, ale ani Holek nesplňuje představy o moderním středovém záložníkovi, který je součástí ofenzivní síly a ještě stíhá konstruktovně odebírat míče.

 

5. Pokora.

 

Hráči či trenér Plzně nikdy nepoužívali nabubřelé fráze, či se slovně nevykrucovali, když se něco nepovedlo. ( Bakoš a jeho zbytečné vyloučení na Schalke ).

Sparťanský trenér Hašek oproti tomu nedokáže pokorně přiznat vlastní chybu či uznat, že na tým Plzně prostě Sparta v sobotu neměla. Místo toho posloucháme, jak tým oproti Plzni ještě není konsolidovaný, prohráli, ale oproti minulému zápasu vidí zlepšení - já tedy ne, a že pevně věří ve zlepšení - jako po každém zápase.

 

Každopádně jestli se má rozhodovat o prvním místě a hlavně s tím sovisející vstupenkou do předkola Ligy mistrů, byl bych jednoznačně v tuto chvíli pro Plzeň, protože si myslím že jako klubový reprezentant ČR bude úspěšnější než Sparta, či jiný tým. A o to by přece mělo každému nezaujatému fanouškovi dobrého fotbalu jít.

Adam Rádl - fanoušek Sparty

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Radl | pondělí 5.3.2012 12:07 | karma článku: 25,94 | přečteno: 1893x
  • Další články autora

Adam Radl

Evropa si s migranty musí poradit.

28.1.2016 v 12:01 | Karma: 13,76

Adam Radl

Proč nechápeme Okamuru?

5.11.2013 v 11:19 | Karma: 27,22

Adam Radl

Populismus. A čí?

29.10.2013 v 12:01 | Karma: 13,76