Fotbalový "zážitek"

Měl to být fotbalový svátek. O utkání se psalo týdny dopředu, soupeř se rozebíral od píky. Každý opravdový fotbalový fanoušek se tešil, výdyť aby ne, přijel nejlepší součastný tým světa. Já osobně jsem nebyl vyjímkou, včera večer jsem zasedl k televizi v očekávání toho, jak dopadne konfrontace nejlepšího součastného fotbalového výběru u nás, s tím celosvětovým. A k mému úžasu to prvních 20 minut byl opravdová fotbalová lahůdka, Plzeň se tlačila dopředu a nebýt ještě určité nezkušenosti, nebo snad chybějící té opravdové špičkové fotbalové kvality, mohli jsme se dočkat i té třešničky na dortu v podobě vstřelené branky. Ale pak se ujal slova nejslabší muž na trávníku, rakouský rozhodčí "Aus..nějakdál..er" a bylo po fotbale.

 

Předně nechci zde "brečet", jak Plzeň zařízl rozhodčí a jak nebýt toho, Plzeň by vyhrála. To v žádném případě. Barcelona má tak obrovskou kvalitu, že si dovolím tvrdit, že případný inkasovaný gol by s ní nic neudělal a stejně by pravděpodobně utkání zvládla a vyhrála.

Já nechci ni spekulovat o opravnění udělení červené karty. Podle striktních fotbalových pravidel ji rozhodčí udělit muže.

Ale při sledování včerejšího utkání mě přepadla jistá beznaděj. Myslím si, že každý správný fanda dokáže ocenit bojovnost, nasazení a vůli poprat se o dobrý výsledek, zvláště v utkaní s týmem, jakým je Barcelona a případně dokáže odpustit i prohru, hlavně když ze stadionu či od obrazovky odchází spokojen a tak nějak ukojen zážitkem,  o kterém si muže například druhý den popovídat s kamošema v hospodě.

Včera jsem ale ve 20 min. měl chuť televizi vypnout a jít si lehnout. A já se ptám? Je takto všechno v pořádku? Vše proběhlo dle striktních pravidel fotbalu, objetivní fanoušek nemuže ani nic vytýkat rozhodčímu a přesto není spokojen.  Ale takové to obehrané a už asi dávno dobou zašlapané do země heslo: " fotbal se hraje pro lidi" už asi vzal čas. Nebylo by snad v zájmu zvyšování kvality fotbalu, jako produktu, aby utkání bavilo lidi, nutilo je vstávat ze sedaček a ještě několik let na zápas vzpomínat? Asi jsem naivní, ale o to by mělo jít přeci všem zainteresovaným stranám.

Fotbal mi pod tíhou všemožných striktních nařízení orgánů UEFA či FIFA připadá sice jako dobře fungující motor, který ale díky své naprosté pravidelnosti a něměnému rytmu ztrácí lesk. Tím se obloukem vracím k té včerejší červené kartě, které bez zbytečného chození kolem horké kaše, devalvovala fotbalový večer a znechutila fotbal věřím nejen mně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Adam Radl | středa 2.11.2011 14:59 | karma článku: 16,11 | přečteno: 1536x
  • Další články autora

Adam Radl

Evropa si s migranty musí poradit.

28.1.2016 v 12:01 | Karma: 13,76

Adam Radl

Proč nechápeme Okamuru?

5.11.2013 v 11:19 | Karma: 27,22

Adam Radl

Populismus. A čí?

29.10.2013 v 12:01 | Karma: 13,76