Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Regulace nenaučí děti zdravému stravování

Plány se mění v realitu. Ministerstvo školství zamezí bujení dětské obezity regulací nabídky školních bufetů. To znamená, že bude vydán seznam povoleného zboží, které ve školách může být prodáváno. Má to však jeden háček, děti cestou do školy míjejí obchody, v nichž regulace neproběhne, a tak bude možné si vše nezdravé zakoupit za školními branami.

Provozovatele školních obchůdků rozhodnutí ministerstva zcela pochopitelně zlobí, budou diskvalifikovaní svou nabídkou proti všem ostatním neregulovaným prodejcům. Všichni majitelé těchto malých provozoven potvrdí, že děti si zdravé tyčinky nebo cereální pečivo nekupují. Dnešní děti totiž nejí, co jim nechutná. A přiznejme si, že když doma nejsou ke zdravému stravování vedeni svými rodiči, stěží škola docílí toho, aby děti na svačinu pily mléko a kupovaly si nízkotučné potraviny. Vždyť i nám uvědomělým dospělým nejvíce chutnají potraviny s nálepkou „skoro jedovaté“ či zdraví neprospívající. Vidí-li děti doma stravu svých rodičů, nekoupí si ani v regulovaném školním bufetu to, co neumí jíst. Pamětníci vzpomenou na socialistické školní svačiny, které se rozdávaly o velké přestávce, a všichni je měli stejné, buď rohlík s mlékem, nebo termixem, velkou radostí byl rohlík s čokoládou Milena. Dnes by takovou svačinu odmítl každý odrostlejší školák. Udělaly by to i předchozí generace, ale nemohly, žily bez práva svobodné volby, diktát byl všudypřítomný. Chceme, aby i dnešní děti ztratily možnost rozhodování v tak primární potřebě, jakou je stravování? Regulační představy ministerstva školství se tak míjejí s dobou, protože dnešní děti nejí, protože mají hlad, ale protože mají dostatek peněz v kapse a regály plné lákadel. Mnohem důležitější je, aby rodiče a škola připravili děti na tržní společnost, v níž budou žít. Kdyby ministerstvo školství přidalo k hodině tělocviku i hodinu zdravého životního stylu, na níž by se děti naučily orientovat v nabídce svobodného trhu, složení potravin a potravinářství obecně, dostaly by praktické informace z druhé strany a zjistily by při prvním videu z praxe, že třeba párky se melou z nehezkých kůží bez gramu masa a pokud by součástí této hodiny byl i návod, jak zjistit, co jíme, určitě by děti byly opatrnější v konzumaci jídel, o nichž by něco věděly. Rodiče mají velmi těžkou pozici, protože naučit dítě zdravému stravování, znamená jít proti všem ostatním dětem, které si trucováním vynutily k večeři pytlík masných slaných chipsů a ráno probouzí organismus téměř zmrzlou coca-colou. Otázkou je, proč rodiče takové potravinářské hovadiny stále nakupují. Kdyby každý desátý člověk přestal kupovat nezdravé jídlo, zmizelo by z českých pultů, výrobci by zkrachovali. Navíc nikde jinde v Evropě neuvidíte tolik potravinářského braku, jako v českých regálech. Výrobcům se daří, protože ctí českou náturu: hlavně levně, vždyť jim je jedno, co jí. Opravdu? Když chceme, aby naše děti nebyly tlusté, prohlédněme si složení potravin, které jim dáváme k jídlu.

Autor: Radka Skácelová | středa 24.9.2014 6:55 | karma článku: 6,47 | přečteno: 387x
  • Další články autora

Radka Skácelová

Fejeton: Člověk na vše potřebuje průzkumy. I na život.

Všichni víme, že dříve lidé chodili bosi a živili se tím, co jim příroda dala. Bohužel dnešní civilizovaní lidé,jak si říkáme, potřebují průzkumy, které světu sdělují stále překvapivější zprávy, jako třeba že mateřské mléko je pro narozené děti tím nejdůležitějším. To mne vykolejilo,protože jsem byla rok kojící matkou, jelikož jsem to vyhodnotila jako levnější a pohodlnější variantu než práškovou. Ale to bylo tak dávno, kdy jsem nepotřebovala sdělení lékaře z tramtárie, abych se správně rozhodla.

21.11.2014 v 10:20 | Karma: 11,30 | Přečteno: 316x | Diskuse| Ostatní

Radka Skácelová

Státní úředníci se možná stanou noční můrou nás všech

Vánoční prémie státním zaměstnancům zvedly ze židle všechny, kteří vědí, jak těžce se vydělávají peníze. Patří mezi ně všichni zaměstnaní lidé v soukromém sektoru, podnikatelé a živnostníci. Všichni ostatní patří do škatulky státních zaměstnanců a ostatních úředníků, kteří jsou placeni z daní, tedy z toho, co vydělají pracující neúředníci. Tito si oproti Praze vyšší platy nedávají, protože na ně nemají, jelikož jim deficity nikdo neodpustí. Od ledna dostanou přidáno policisté, hasiči a hlavně státní úředníci. To jsou ti, kteří o penězích ví asi tolik, že se bez nich nedá nic koupit v obchodě.

20.11.2014 v 11:43 | Karma: 27,57 | Přečteno: 1830x | Diskuse| Ekonomika

Radka Skácelová

Fejeton: funkční rodina je zázrak, který se zjevuje jen zřídka

Moje generace, socialismem odkojená, se vdávala mezi 18 až 22 rokem. Všichni byli naprogramovaní k tomu, že jediná budoucnost, která na nás čeká, je byt 3 + 1 v paneláku a že budeme mít tolik dětí, kolik si jen páni tvorstva budou přát. Denní režim žen vypadal stejně, ráno se připravovaly snídaně, pak se jen vařilo, pralo, žehlilo, uklízelo a o děti pečovalo. Ambice žen byly minimální, ráda zdůrazňuji, že v této neandertálské době bylo přímo pohoršením, když byl muž zatahován do domácích prací, pro nás byli však pánové v zástěrách hrdiny, protože naši chlapi s kočárky nejezdili, domácích prací se štítili.

29.9.2014 v 11:17 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Ostatní

Radka Skácelová

My všichni jsme důkazem slušnosti a ohleduplnosti české společnosti

Snad každý někdy občas řekne: To, co se dnes děje, to je katastrofa. Myslíme tím to, co dělá někdo jiný a vlastně si ani nepřipouštíme, že my bychom byli těmi neslušnými. Uveďme si pár všedních příkladů o společenské ohleduplnosti a slušnosti mezi námi.

28.9.2014 v 7:52 | Karma: 10,99 | Přečteno: 818x | Diskuse| Ostatní

Radka Skácelová

Jak vypadá pomoc podnikání v praxi

V Kroměříži moc silných firem nemáme. Přesto existují a díky za ně. Každá firma, která živí byť jen desítku lidí, znamená pro každou radnici pravidelný měsíční příjem z odvodu zaměstnaneckých daní i DPH a dalších nepřímých daní. I když se politici brání veřejnému kamarádství s majiteli firem, výsledek je perfektní: třeba Kroměříž žádné lobbistické skupiny nemá, jde jen o jednotlivce a oblíbence, které rozpoznat není vůbec složité. Navíc na městském rozpočtu se přiživují vesměs cizí firmy, což dokazuje přehled faktur na internetu.

25.9.2014 v 8:23 | Karma: 11,36 | Přečteno: 340x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1339x
http://www.SkacelovaRadka.cz

Seznam rubrik