Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mafie jménem číšníci 2

Ti, kteří čtou můj blog již vědí, že většinou na dané téma nezůstane u jednoho článku. Snažím se psát tak, aby se dal článek přečíst v MHD, při vyučování, v práci anebo na záchodě.

Miluju články, které vyvolávají diskuze. Miluju články, pod kterými se lidé hádají, ukazují na sebe sama, přidávají své zkušenosti anebo postřehy.

Stejně tak tomu bylo u článku ,, Mafie jménem číšníci,,

Komentáře tipu ,, A co kuchaři? Ti nekradou?,, Kradou, samozřejmě že někteří kradou. Ale já teď píšu o číšnících. Třeba se v budoucnu i na kuchaře dostane :-)

Aniž bych se chtěl kohokoliv dotknout, jsem přesvědčen, že ti nejvíce řvou ,,Ne, ne, číšníci nekradou,, jsou právě ti, kteří o tomto tématu vědí nejvíc.

Komentářů pod článkem jsem měl mnoho. Nechci se věnovat každému jednotlivému, ale zmínil bych jeden, ve kterém jedna čtenářka píše něco ve smyslu:

Pokud si provozovatelé restaurací myslí, že můžou večer sedět u Ordinace a víkendy trávit s dětmi, tak ať se nediví, že je jim restaurace rozkrádána.

A já se ptám, to že se někdo rozhodne mnohdy investovat všechny své peníze do byznysu, který je nejistý a plní si svůj sen ve formě restaurace, znamená to, že se stane zákonitě otrokem svého snu?

Znamená to, že v ten moment, když se ze zaměstnance stane podnikatel přichází automaticky o právo na volno? Mám tomu rozumět tak, že podnikatel v gastronomii přichází o rodinný život a nárok na dovolenou? To přeci nemůže nikdo myslet vážně?

Ano, souhlasím s tím, že pokud majitel chce aby restaurace fungovala, musí se o ni starat. Musí tam trávit čas a kontrolovat, hlídat. Na druhu stranu si restauratéři najímají provozní a odpovědné osoby, ke kterým má důvěru a kteří suplují jeho samotného v době jeho nepřítomnosti. Bohužel se stává, že vás na konec okrade i dobře placený provozní.

Podle zjištění České obchodní inspekce každý desátý host restaurace je v Česku ošizen. V Praze a ve středních Čechách je dokonce nepoctivý každý pátý číšník nebo hospodský. Nejpoctivější obsluha je na Zlínsku a v jižních Čechách.

Zdroj: ahaonline.cz

Jak vidno, nejsem jediný kdo na toto téma píše. Gratuluji hostům na Zlínsku a zároveň lituji všechny ostatní hosty, především v Praze a středních Čechách.

Už v minulém článku jsem se věnoval tomu, jak zlodějině zabránit. Je to těžké. Já jsem navrhoval zrušit příjem hotovosti. To má samozřejmě své pro i proti. Já osobně s tím problém nemám. Výplata mi chodí na účet celá. Žádnou část výplatu v hotovosti v obálce nedostávám, jsem tedy zvyklý platit kartou. Naopak mě nemile překvapí, když někde kartu neberou. Asi jsem zvyklý z Prahy, že kartou zaplatím všude, že mě dnes už ani nenapadne u sebe nosit hotovost. Když otevřete moji peněženku, zpravidla tam najdete pár zmuchlaných účtenek, několik drobných, platební kartu a šupinu z Vánoc.

Samozřejmě si čas od času naběhnu, jako třeba minulý víkend na Šumavě. Tam se moc karty nevedou. To pak nezbývá nic jiného, než najít nejvhodnější bankomat.

Taktiky číšníků jsou různé. Jinak se to dělá v restauraci a jinak v hotelu.

Ti hoteloví číšníci jsou na tom relativně lépe. Hotelový číšník pustí jedno kafe bez markování a vydělanou stovku. V restauraci musí ty kafe pustit tři. Navíc v hotelech se dělají snídaně, takže je velmi jednoduché sáhnout do zásobníku kávy na snídaních a číšníkovi kafe nechybí. V restauracích číšník kvůli stovce riskuje trojnásobně a ještě si musí koupit pytlík kafe, aby po jeho směně káva nechyběla.

Pamatuji hotel, kde fungoval obchod mezi středisky. Banketní číšník má dost nápojů vyšetřených z konferencí a galavečeří, ale většinou nemá přístup k platícím hostům. Takže systém byl jednoduchý, banketní číšník vyšetřil nápoje, které za smluvenou cenu prodal číšníkům na baru a ti je zase s řádnou přirážkou prodali hostům. Ideální stav. Nikomu nic nechybělo, číšníci neriskovali, že je někdo chytne s dokupem a všichni byli spokojeni.

Ale co chudák číšník v restauraci?

Ten to má složité. Ten má pár možností jak vydělat peníze a přitom se tvářit jako svatoušek:

  • Pivo pod míru. Zdá se to jako banalita, ale když je šikovný, každé desáté může být jeho
  • Nápoje s ledem. Řeknete si no a? Ale ono nealko mnohdy bývá v restauracích dražší než pivo. A když dáte /hlavně v létě/ velké množství ledu do skla, zákazník je rád a číšník může mít klidně každý třetí nealko nápoj do vlastní kapsy.
  • Vinné střiky. Pravidlo číslo 1 zní ,, pokud si objednáte vinný střik, číšník vám musí donést adekvátní množství vína a k tomu perlivou vodu,, a buď vy jako zákazník, nebo číšník před vámi vinný střik smíchá. Tak to nařizuje vinařský zákon. Pokud tomu tak není, riskujete možnost, že víno ve střiku není kvalitním vínem, jak se uvádí v nápojovém lístku a potom nabízíte číšníkovi dát do sklenice vína méně, než by měl. Jinými slovy každý desátý střik jde číšníkovi do kapsy.
  • Jedním z oblíbených triků je rukou psaný tip na účtence. Číšník si prostě natvrdo řekne o spropitné. Většinou se tyto praktiky používají na Staromáku, hlavně u zahraničních turistů. Bohužel většinou to turisté dají, protože si myslí, že je to tak správně.

Možná stojí za to se zamyslet spíše nad tím než jak tomu zabránit, tak spíše nad tím proč to dělají?

Jak jsem již zmiňoval ten Staromák, tak tam mají číšníci tak nízké základy, že jsou nuceni si peníze vydělat jinak. Zaměstnavatelé s tím apriori počítají a nechávají je tvořit. Co vydělají jim stačí a nechají své číšníky dopisovat rukou částky za tipy a šetří tím mzdové náklady.

Problém je, že tito číšníci jsou tak zdegenerovaní, že si myslí, že to co dělají, dělají správně.

Pamatuji se, jak jsem měl jednou v restauraci večeře. Skupina měla předem objednané menu za předem schválenou cenu. Bohužel skupina byli samoplátci, takže servírka, která byla na place kasírovala každého jednotlivého hosta zvlášť. Vše proběhlo jak mělo, hosté se najedli, napili, byli spokojeni, zaplatili a odešli. Já jako podnikatel jsem měl radost, že jsem vydělal a předpokládal jsem, že když servírka kasírovala tolik hostů jednotlivě, tak že i ona bude spokojená, protože si vydělá na tipech.

Po akci za mnou přišla a povídá ,,tak pane šéf, oba jsme vydělali a jsme spokojeni co?,, Myslel jsem že dostala dobré spropitné. Bohužel co mi následně řekla mě úplně rozsekala:

,, každému jsem k účtu mázla 15% a hodilo mi to pěkný balík.,,

Absurdní na tom všem bylo nejen to, že okradla mé hosty se kterými jsem měl předem danou cenu za jídlo, ale především to, že ona vůbec nechápala, že něco udělala špatně. Ona na tento systém výdělku byla tak zvyklá, že ji ani nepřišlo divné, že se chlubila právě mě. Za celou dobu nepochopila, že takto se to nedělá. Na konec musela odejít, protože jsme ji tuto zlodějinu netolerovali.

Druhá kategorie číšníků je ta, kteří sice mají větší peníze od zaměstnavatele, bohužel něco na pásce a něco bokem. Zaměstnavatel je tak logicky sám zlodějem, protože okrádá nejen svého zaměstnance, ale především stát. Číšník pracující v tomto systému aby se dal na modlení, že nikdy neomarodí, nepůjde na mateřskou, nebo nedej bože nebude chtít hypotéku. Protože z oficiálního základu, který od zaměstnavatele má mu nezbyde nic jiného, než se v případě nemoci pást. Takže? Ve volných chvílích milý číšník vymýšlí všemožné fígle, jak si vydělat peníze na horší časy.

Třetí kategorii tvoří chroničtí zloději. Těmto se věnovat nebudu. Ti budou krást, i kdyby brali 100 000 Kč měsíčně. Pro ně je to sport a nezbývá než počkat až vymřou.

Já si myslím, že řešení by bylo.

V první řadě nenavádět své zaměstnance, aby si výplatu vydělali u hostů. Ve druhé řadě číšníky pořádně zaplatit. A ve třetí řadě číšníky /ale i kuchaře/ motivovat. Nastavme si jasná pravidla a dejme jim procenta z tržby. Řekněme, budete mít 5% z tržby do maximální výše xy. Snad potom budou mít číšníci snahu dát vše do kasy, protože čím větší tržba, tím větší možnost osobního ohodnocení.

Myslíte, že by to mohlo fungovat? Já myslím, že ano. Samozřejmě je důležité nezaměstnávat třetí kategorii chronických zlodějů.

Další rada zní důvěřovat. Budete-li apriori v každém číšníkovi vidět zloděje a budete-li jim donekonečna opakovat, že nesmí krást, dopadne to jako ve filmu Obecná škola, kdy ředitel žáky rozhlasem upozornil na to, že se nesmí olizovat namrzlé zábradlí. Kdyby jim to neřekl, nikdy by žáci nebyli přilepeni jazyky k zábradlí.

    

Autor: Radek Pálka | středa 18.9.2019 5:26 | karma článku: 29,15 | přečteno: 2494x
  • Další články autora

Radek Pálka

Kuchařův život s cizincem aneb kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem.

Je konec roku. Čas na bilancování, rekapitulaci. Člověk si uvědomí, v čem byl rok 2020 jiný. Mnoho věcí se povedlo, pár ne. Něco mohlo být lepší a s něčím jsme spokojeni.

17.12.2020 v 9:35 | Karma: 21,38 | Přečteno: 737x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Koronáčův Deník

Koronavirus. Už je tu s námi víc jak půl roku. To, že je mnoho lidí nemocných je jasné. To, že mnoho lidí zemřelo a stále umírá, je bohužel taky jasné...

20.10.2020 v 11:00 | Karma: 18,14 | Přečteno: 555x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Jak se mají kuchaři po karanténě?

Už dlouho tomu, co jsem na svém blogu zveřejnil poslední článek. Důvodů je několik. Ty poslední články se týkaly koronaviru, pandemie, karantény..... Snažil jsem se odhadnout, co bude, popsat stav, který jsme zažívali.

31.8.2020 v 5:26 | Karma: 19,18 | Přečteno: 757x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Domácí chřestová polévka

Chřestová polévka je něco tak jednoduchého, že to zvldnou i děti. Nevěříte, jen se podívejte auvěříte.

4.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 373x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Radek Pálka

Pravidla dobrého číšníka

Tak už je to tady. Ještě 2 týdny a otevřeme zahrádky a necelý měsíc otevřeme restaurace, hotely, bistra, nebo rychlá občerstvení. Mnozí se skutečně 2 měsíce flákali a nic nedělali a jak se říká, vypadli z tempa....

30.4.2020 v 6:00 | Karma: 17,48 | Přečteno: 3229x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3439x
Jmenuji se Radek Pálka a vítám vás na svém blogu o vaření, kuchyni, gastronomii a tak obecně.

Jak to začalo.....

Někde v mých 6-7 letech si rodiče vzali do hlavy, že strašně chci být kuchařem :-). 

Moje mamka byla vyučenou cukrářkou. Avšak po vyučení cukrařinu dělala jen velmi krátce a když přišla v roce 1971 do jiného stavu s bratrem, přestala cukrařinu dělat profesionálně a již se k tomu nikdy naplno nevrátila. 

Nicméně v osmdesátých letech si mamka tajně doma přivydělávala pečením dortů na zakázku. A já, jako dnešní dítě z reklamy jsem se kolem ní motal a asi tím si všichni vzali do hlavy, že kuchařina mě strašně baví a že nic jiného vlastně ani dělat nechci :-). 

Zvláštní je, že pokud je člověku něco dlouhodobě podsouváno, tak tomu začne věřit.  Na konec jsem byl i já tím, který začal říkat, že si od dětství přeje být kuchařem. Možná tomu i tak bylo. Já vlastně ani nevím.

Každopádně se tak i přes některé komplikace stalo a jsem tomu rád.  A z nutnosti je životní láska.

Upřímně láska na první pohled to úplně nebyla.

Díky sametové revoluci v roce 1989 jsem sice nastoupil do chrudimské hotelové školy, ale na příbuzný obor řezník. 

No, nebudu rozebírat má studia. Ale řezníkem jsem se po pár peripetiích vyučil a rok na to jsem udělal rozdílové zkoušky a vyučil se i kuchařem. 

Mým štěstím bylo, že jsem hned po vyučení nastoupil do Restaurantu Grill Duran v Hradci, Králové, kde jsem nejprve řezničil a postupně se přibližoval do kuchyně, až jsem bourání masa úplně pověsil na hřebík. 

Mým druhým největším životním štětím /první je moje manželka/ bylo, že jsem měl to štěstí a dostal jsem se do kuchyně v Duranu, kde vládl tehdy asi třicetiletý šéfkuchař Jiří Syrový.

A díky němu a díky jeho přístupu ze z nutnosti stala LÁSKA NA CELÝ ŽIVOT.

www.sefkucharuvdenik.cz

Seznam rubrik